Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογική δημαγωγία και με τα ... αυθαίρετα!

Υστερα από τα διάφορα δημαγωγικά πακέτα και χάρτες παροχών, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ετοιμάζονται να παίξουν, ως άλλοι «Μαυρογιαλούροι», και το παιχνίδι της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο και πρόγραμμα για λαϊκή κατοικία, οδηγώντας, έτσι, τη μεγάλη μάζα του λαού να γίνεται έρμαιο των τραπεζών, στις οποίες προστρέχει για στεγαστικά δάνεια ή να κατασκευάζει αμφίβολης ποιότητας αυθαίρετα...

Το νέο «πακέτο» θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ό,τι έχει διοχετευτεί μέχρι τώρα στον Τύπο, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, μεταξύ των άλλων, θα αφορούν:

  • Στη συντόμευση των διαδικασιών για την ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης, που τώρα ολοκληρώνονται σε 8 με 10 χρόνια ή ακόμη και 15! Το θέμα, όμως, είναι να διοχετευτούν και τα κατάλληλα κονδύλια, καθώς μέχρι τώρα εκεί «κολλάει» κυρίως το σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, θεωρείται ότι θα νομιμοποιηθούν χιλιάδες αυθαίρετα που βρίσκονται σε υπό ένταξη περιοχές. Πολλές χιλιάδες όμως - ίσως και τα περισσότερα - δε θα μπορούν να νομιμοποιηθούν, είτε γιατί βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα και αιγιαλούς, αφού απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς και όσα με βάση τις πολεοδομικές μελέτες θα βρεθούν σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Στη ρευματοδότηση των αυθαιρέτων, που βρίσκονται σε περιοχές υποψήφιες για ένταξη στο σχέδιο πόλης πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης και η πράξη εφαρμογής.
  • Η μετάθεση της ευθύνης για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα μετατίθενται και τα πρόστιμα, αν εκτελεί πλημμελώς τα νέα αυτά καθήκοντά της.
  • Στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης των αυθαιρέτων για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. με την εφαρμογή διαφόρων κοινωνικών κριτηρίων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.). Αυτό, όμως, η κυβέρνηση δεν το κάνει για κοινωνικούς, αλλά για εισπρακτικούς λόγους, καθώς τώρα ένα ελάχιστο ποσοστό των επιβαλλόμενων προστίμων εισπράττεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κάθε χρόνο προϋπολογίζεται ένα ποσόν της τάξης των εκατοντάδων δισ. δρχ., από αυτά εισπράττονται μόνο γύρω στα 5 δισ. δρχ. Με τις ...εκπτώσεις, λοιπόν, των προστίμων, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εισπράξει πολύ περισσότερα!..

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ