ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αλλαγή περιτυλίγματος» του αποκλεισμού της Γάζας

Ενεργότερο ρόλο διεκδικεί η ΕΕ

Παρά τους ελιγμούς, η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αδιασάλευτη
Παρά τους ελιγμούς, η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αδιασάλευτη
TΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τροποποίηση του χαρακτήρα του αποκλεισμού στη Γάζα αποφάσισε, τελικά, μετά από διήμερη συζήτηση, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν ακόμη ελιγμό της ισραηλινής πλευράς, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις που δέχεται μετά την επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας, πριν από δύο βδομάδες.

Η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρει ότι αποφασίστηκε να επιτραπεί η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας περισσότερων αγαθών διά μέσου των επίγειων μεθοριακών περασμάτων, ενώ διατηρείται ο ναυτικός αποκλεισμός. Σύμφωνα με διαρροές, στα αγαθά που πλέον επιτρέπονται να εισέλθουν στη Γάζα είναι όλα τα είδη τροφίμων, παιχνίδια, γραφική ύλη, μαγειρικά σκεύη, πετσέτες και στρώματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εισέλθουν στη Γάζα και υλικά πολιτικής χρήσης (στα οποία εντάσσονται και τα οικοδομικά υλικά) μόνο υπό διεθνή επιτήρηση». Τέλος, η ισραηλινή ηγεσία δεν κάνει καθόλου λόγο για τις εξαγωγές προϊόντων από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει σε ισχύ η σχετική απαγόρευση.

Για «κοροϊδία» έκανε λόγο η «Χαμάς» και ανάλογη ήταν η αντίδραση και της Παλαιστινιακής Αρχής, που ζήτησαν την άμεση ολική άρση του εμπάργκο. Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Αγκυρα, όπου Τούρκοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι θα επιμείνουν στην πλήρη άρση του εμπάργκο, ενώ εντείνονταν οι φήμες περί παγίωσης του «παγώματος» όλων των συμφωνιών με το Ισραήλ, με εξαίρεση μόνο το στρατιωτικό τομέα ο οποίος θα εξεταστεί ξεχωριστά εντός των ημερών.

Πιέζει η ΕΕ

Αντίθετα, για «θετικό πρώτο βήμα» μίλησε ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) Τόνι Μπλερ, ο οποίος, από την αρχή της βδομάδας, «προοιωνιζόταν μια θετική ισραηλινή κίνηση». Χαμηλότερων τόνων ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, που υποστήριξε ότι «είναι μια καλή διακήρυξη αρχών, αλλά χρειάζονται οι λεπτομέρειες». Η Αστον, επιμένοντας στην υποκριτική ευρωπαϊκή τακτική, απέφυγε επισταμένα την οποιαδήποτε νύξη περί κατοχής και περί διαιώνισής της, επανέλαβε ότι «η ΕΕ έχει ζητήσει να εισέρχονται στη Λωρίδα προϊόντα που χρησιμεύουν στην κατασκευή σπιτιών και υποδομών, να ανοίξουν όλα τα περάσματα γρήγορα και αποτελεσματικά». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι Βρυξέλλες έχουν «προσφερθεί να βοηθήσουν» υπονοώντας την πρόταση να εμπλακούν ευρωπαϊκές δυνάμεις στον έλεγχο του περάσματος της Ράφα και το ναυτικό αποκλεισμό.

Προειδοποίηση Ασαντ

Η ισραηλινή επιδρομή στη νηοπομπή βοήθειας αύξησε τις πιθανότητες για ξέσπασμα γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο BBC, o Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ τόνισε ότι η Δαμασκός «προσπαθεί για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη», συμπληρώνοντας, όμως, ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι «πυρομανής». Ο Ασαντ κατέστησε σαφές ότι «καλωσορίζει τις περισσότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ», αλλά δεν πρόκειται να «εγκαταλείψει το Ιράν που είναι καλός σύμμαχός της Δαμασκού», ενώ υπεραμύνθηκε της τουρκικής στάσης και τακτικής, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα έχει μόνο προσπαθήσει για την ειρήνη στην περιοχή.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιπλέον κυρώσεις υιοθέτησαν η ΕΕ και η Ουάσιγκτον

Εντονότατη η δυσφορία της Μόσχας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κυρώσεις υπερβαίνουν το περιεχόμενο της απόφασης 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περασμένη βδομάδα, και πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να τεθούν σε εφαρμογή εντός των επόμενων βδομάδων.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε μέτρα αποκλεισμού των επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων διύλισης. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις επικεντρώνονται στο εμπόριο, στις τράπεζες και τις ασφάλειες, στον ιρανικό μεταφορικό τομέα, περιλαμβανομένης της ναυσιπλοΐας και της αερομεταφοράς φορτίων, και σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα προβλέπεται απαγόρευση των «νέων επενδύσεων, της τεχνικής βοήθειας, της μεταβίβασης τεχνολογιών, εξοπλισμού και υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς». Και ειδικότερα, όσον αφορά στο φυσικό αέριο, οι απαγορεύσεις πλήττουν τις «διαδικασίες διύλισης, υγροποίησης και τεχνολογίας του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου».

Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής καταλήγει εκφράζοντας «θλίψη» που το «Ιράν δεν επωφελήθηκε από τις ευκαιρίες που δόθηκαν για να αρθούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η εκπρόσωπος της ΕΕ στην Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, έχει καλέσει, γραπτώς, την Τεχεράνη να προσέλθει σε νέο γύρο διαβουλεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εισπράττοντας αρνητική απάντηση από την ιρανική ηγεσία, που υπογράμμισε ότι «θα προσέλθει όχι υπό απειλές, αλλά με δικούς της όρους».

Ανάλογου περιεχομένου επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εξέτασε, χθες, και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καταλήγοντας σε μια νέα «μαύρη λίστα» επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και φορέων, με τα οποία δε θα πρέπει να συναλλάσσονται αμερικανικές εταιρείες. Στην πλειοψηφία τους, οι εταιρείες αυτές υπάγονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Εντονότατα αντέδρασε στις εξελίξεις αυτές η Μόσχα, εκφράζοντας τη βαθιά της απογοήτευση για το ότι «δεν έγιναν σεβαστά τα μέτρα και ό,τι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η ρωσική ηγεσία δεν γνωστοποίησε αν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιου είδους αντίμετρα. Είναι όμως σαφές ότι τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, ασκούν ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική πίεση στο Ιράν και με έμμεσο αλλά ξεκάθαρο τρόπο θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα και τις επενδύσεις της Ρωσίας και της Κίνας στο Ιράν, παρά τη σχετική συμφωνία που προηγήθηκε της Συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας και με γνώμονα την οποία αποσπάστηκε η θετική ψήφος των δύο μονίμων μελών.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Αποσταθεροποίηση και χιλιάδες πρόσφυγες

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Για πιθανότητα ακύρωσης του προγραμματισμένου - για τις 27 Ιούνη - δημοψηφίσματος για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος προειδοποιεί η «προσωρινή» κυβέρνηση του Κιργιστάν, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαιες συγκρούσεις κυρίως στο νότο της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 223 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες. Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της «προσωρινής» κυβέρνησης που έλαβε την εξουσία στις αρχές Απρίλη μετά τη βίαιη εκδίωξη του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, οι αρχές θα προχωρήσουν στην ακύρωση του δημοψηφίσματος «αν παραμένει η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Υπενθυμίζεται πως από τις πρώτες μέρες η «προσωρινή» κυβέρνηση ανακήρυξε τη διενέργεια του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος, αλλά και πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ημερομηνία, όμως, που άλλαξε για τον Οκτώβρη του 2011, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια της παραμονής της.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, καθώς αρκετοί που ...κατάφεραν να διαφύγουν στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν έχουν μείνει χωρίς στέγη, τρόφιμα και νερό, παρά τις διάφορες αποστολές βοήθειας από μια σειρά χώρες. Τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ μιλάει για «τουλάχιστον 400.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένους». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Τζένκα, σε συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε πως οι ταραχές στο Κιργιστάν καθιστούν πρόσφορο το έδαφος για δράση «ακραίων ισλαμιστών», ειδικά στην κοιλάδα Φεργκάνα, όπου το Κιργιστάν συνορεύει με το Ουζμπεκιστάν.

Επιπλέον, το πρακτορείο «Ιντερφαξ» επικαλέστηκε δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Συμφώνου για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), Νικολάι Μπορντιούζα, στις οποίες διατύπωσε πως ο Οργανισμός δε θα αποστείλει στη χώρα στρατεύματα, αλλά ειδικούς συμβούλους για να βοηθήσουν στην αποτροπή περαιτέρω ταραχών.

Τέλος, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χτες δηλώσεις του αντιπροέδρου της «προσωρινής» κυβέρνησης Αζιμπέκ Μπεκναζάροφ, ο οποίος προειδοποίησε πως η βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στο «Μανάς» - για να εφορμούν στο Αφγανιστάν και όχι μόνον - ίσως κλείσει αν η Μεγάλη Βρετανία δεν εκδώσει τον δεύτερο γιο του Μπακίγεφ, Μαξίμ, που καταζητείται από την «Ιντερπολ» για κατάχρηση σχεδόν 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τελευταίος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΖΑΪ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Προς αναζήτηση στηριγμάτων

ΤΟΚΙΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, με στόχο την εξασφάλιση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Η Ιαπωνία είναι από τους κύριους δωρητές της αφγανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο στήριξης της κατοχικής πολιτικής. Η Ιαπωνία προειδοποίησε την Καμπούλ ότι πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, χαρακτηρίζοντας το Αφγανιστάν ως κλειδί στην παγκόσμια ασφάλεια.

Χθες ανακοινώθηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Ιαπωνίας υπέγραψαν σειρά συμφωνιών σχετικά με την «ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν», χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, στο Αφγανιστάν ενισχύεται η προπαγάνδα σχετικά με τα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας, που αφορούν κυρίως κοιτάσματα λιθίου, με τον Αφγανό υπουργό ορυκτού πλούτου να δηλώνει ότι η αξία τους ξεπερνά κατά πολύ το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζήτησε την Τετάρτη να εγκριθεί από το Κογκρέσο μέχρι τις 4 Ιούλη κονδύλι υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν της τάξης των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιθέσεις, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στην επαρχία Γκάζνι, χωρίς απώλειες, ενώ τρεις Αφγανοί ιδιωτικοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση στην περιοχή Μουκάρ.

Στο Πακιστάν, ο κυβερνητικός στρατός αναζητά τους περισσότερους από 40 στρατιώτες του που αγνοούνται και φέρονται να είναι όμηροι των Ταλιμπάν, σύμφωνα και με ανακοίνωση των «ανταρτών» την Τετάρτη.

  • Διαβεβαιώσεις ότι η πυρηνική συμφωνία Κίνας - Πακιστάν δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικά θέματα έδωσε χθες το Πεκίνο, που επιβεβαίωσε την αποστολή δύο νέων αντιδραστήρων στο Πακιστάν, μετά από αντιδράσεις των ΗΠΑ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ