ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Μόνη απάντηση στην κατάσταση που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς μπορεί να δώσει η μαζική συμμετοχή στην απεργία και την περιφρούρηση

Η επιτυχία της απεργίας θα είναι επιτυχία συνολικά των εργαζομένων σημειώνει το ΠΑΜΕ (φωτ. από την περιφρούρηση της απεργίας στις 8 Ιούλη)
Η επιτυχία της απεργίας θα είναι επιτυχία συνολικά των εργαζομένων σημειώνει το ΠΑΜΕ (φωτ. από την περιφρούρηση της απεργίας στις 8 Ιούλη)
Ολα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της μεθαυριανής 24ωρης απεργίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Γάλακτος, των Τροφίμων και των Ποτών, για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, παίρνει η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου. Οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων - μελών της, που συσπειρώνονται στη γραμμή της, πραγματοποιούν καθημερινές περιοδείες στους τόπους δουλειάς (χτες περιοδείες έγιναν σε «Κόκα - Κόλα», «ΠΕΠΣΙΚΟ», «Καραμολέγκος» κλπ.), συζητούν με τους εργαζόμενους την αναγκαιότητα της αποφασιστικής συμμετοχής στην απεργία και την περιφρούρησή της, ώστε να πάρει απάντηση η αδιαλλαξία της εργοδοσίας, να δοθεί νέα ώθηση στην υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων. Σε αυτή τη βάση άλλωστε η Ομοσπονδία θα προσέλθει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη συνάντηση που έχει οριστεί με το ΣΕΒ.

Την ίδια στιγμή, τονίζοντας ότι η νίκη του κλάδου θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας.

Ανάλογη δουλειά κάνουν και τα επιχειρησιακά σωματεία. Οπως χαρακτηριστικά λέει στον «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου της «TASTY» Γιάννης Σχοινάς, οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι η μάχη για την κλαδική σύμβαση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μάχη. Καταλαβαίνουν ότι στόχος της εργοδοσίας είναι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η εφαρμογή ατομικών συμβάσεων με σίγουρα πολύ χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους.

Εκτός από το ζήτημα της σύμβασης, όπως είπε ο συνδικαλιστής, οι εργαζόμενοι έχουν και άλλα ανοικτά μέτωπα στην «TASTY». Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην παραγωγή είναι όλοι ανειδίκευτοι εργάτες, αφού η εργοδοσία αρνείται να εφαρμόσει τις ειδικότητες. Σοβαρό επίσης είναι το ζήτημα της έλλειψης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα από τις αρχές του 2009 να συμβούν στο εργοστάσιο δυο εργατικά «ατυχήματα».

Στη μάχη και οι λογιστές

Την ίδια μέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών Αθήνας και στη συνέχεια πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ, κλιμακώνοντας τον αγώνα της για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταγγέλλοντας την παρελκυστική τακτική των εργοδοτών που δεν απαντούν στην πρότασή της για τη σύμβαση.

Τέλος η ΠΟΛ καλεί σε μαζική συμπαράσταση στους απεργούς του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας ειδικά τους λογιστές και τις λογίστριες που εργάζονται στους χώρους που καλύπτει η Ομοσπονδία του κλάδου να συμπαραταχθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην απεργία της 23ης Ιούλη για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, ενάντια στη γενικότερη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στο κενό η επιχείρηση τρομοκράτησης

Δυναμική η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει το κλαδικό συνδικάτο

Με συντονισμό και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην απλήρωτη εργασία, επέκταση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και σε άλλα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, απαντούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού στην ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων, που επιδιώκουν να φρενάρουν τους αγώνες τους με τρομοκρατία και τραμπούκικες ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στους πάνω από 100 εργαζόμενους του ξενοδοχείου «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ», που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την προηγούμενη βδομάδα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων (μισθούς Απρίλη, Μάη και Ιούνη, αλλά και δεδουλευμένα Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, άδεια και επίδομα αδείας της περσινής σεζόν), καθώς και του ξενοδοχείου «Αχιλλέας», που επίσης διεκδικούν την καταβολή μισθών Μάη και Ιούνη και τα δεδουλευμένα της περσινής σεζόν (Αύγουστος, Σεπτέμβρης, άδεια και επίδομα αδείας), προστέθηκαν οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων «ΜΙΡΑΜΑΡΕ», «ΜΠΕΛΒΕΝΤΕΡΕ», «ΑΛΜΠΑΝΤΡΟΣ». Η μαζική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία μαρτυρά την αγωνιστική διάθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων να παλέψουν μαζί με το ταξικό τους σωματείο και το ΠΑΜΕ για τα δικαιώματά τους.

Η αγωνιστική κινητοποίηση και συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο τους έχει ενοχλήσει σημαντικά τους μεγαλοξενοδόχους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εργοδοσίας στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ», όπου, προσάπτοντας ψεύτικες κατηγορίες σε στελέχη του σωματείου για τη δημιουργία επεισοδίων, ζητά την άμεση επέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας, βάλλοντας ουσιαστικά ενάντια στο ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να προκηρύσσουν κινητοποιήσεις. Με ψήφισμά τους, οι εργαζόμενοι διαψεύδουν κατηγορηματικά τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς και καταγγέλλουν το κλίμα τρομοκράτησης που καλλιεργεί η εργοδοσία. Με απειλές ενάντια στους συνδικαλιστές αντέδρασε η εργοδοσία και στο ξενοδοχείο «ΜΠΕΛΒΕΝΤΕΡΕ», όπου κατέβηκαν στο δρόμο και Ρουμάνες καθαρίστριες με την προτροπή και παρακίνηση των συναδέλφων τους.

Ηχηρή απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία έδωσαν οι εργαζόμενοι και μέσα από το προχθεσινό μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας από το ΠΑΜΕ, μέσα από το οποίο εκφράστηκε, παράλληλα, η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΜΕΤΚΑ» - ΒΟΛΟΣ
Επιχείρηση φίμωσης των ταξικών δυνάμεων

Με το πρόσχημα ότι οι χώροι όπου βρίσκονται οι πίνακες ανακοινώσεων είναι ιδιωτικοί, η διεύθυνση της «ΜΕΤΚΑ», στο Βόλο κατέβασε ανακοινώσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», προσπαθώντας να παρεμποδίσει τη δράση των ταξικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ίδιους πίνακες εδώ και δεκαετίες αναρτώνται ανακοινώσεις του εργοστασιακού σωματείου, της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΠΟΕΜ. Η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου πρέπει να αναρτώνται, με τη συναίνεση της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) σε «ειδικό πίνακα» - στα γραφεία του σωματείου - που έχει συμφωνηθεί μαζί της.

Η γαλαζοπράσινη διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου τάχθηκε στο πλευρό της εργοδοσίας, καθώς με ανακοίνωσή της επιτίθεται ενάντια στην ταξική διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου, ισχυριζόμενη προκλητικά ότι «σκοπός των σχολίων και των ψιθύρων αυτών είναι η αναίτια πρόκληση ενδοεργοστασιακής έντασης, με τη διαστρέβλωση, απλών και αυτονόητων διαδικαστικών αναφορών που υπήρξαν στην ανακοίνωση της επιχείρησης...».

Καταγγέλλοντας την αυταρχική και αντιδημοκρατική ενέργεια της εργοδοσίας, το Συνδικάτο Μετάλλου εξέδωσε ανακοίνωση που μοίρασε πλατιά στους εργάτες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της εργοδοσίας όχι απλά δε μας φοβίζουν, αλλά αντίθετα μας ατσαλώνουν ακόμη περισσότερο γιατί μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

«ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συνεχίζει να προκαλεί η εργοδοσία

Αμετακίνητη από τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εμφανίζεται η εργοδοσία της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Σε χτεσινή επαφή με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η εργοδοσία εμφανίστηκε ανένδοτη στις απολύσεις των 26 εργαζομένων, καθώς θέλει να διώξει το παλαιό προσωπικό και να προσλάβει άλλους, προκειμένου να «εξομαλυνθεί» η λειτουργία της επιχείρησης. Η εργοδοσία έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ...παλέψουν (!) ώστε να καρπωθεί ζεστό χρήμα από ευρωπαϊκά πακέτα της περιφέρειας. Προκρίνοντας έτσι τη διαμόρφωση νέων εργασιακών σχέσεων, την επιδοτούμενη από το κράτος τζάμπα και φθηνή εργασία, εντάσσοντας σε αυτήν την κατεύθυνση το διώξιμο και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις (μέσα από σχετικό Βασιλικό Διάταγμα που επικαλείται) εργαζομένων που έχουν χρόνια δουλειάς στην πλάτη τους.

Οι εργαζόμενοι, που διανύουν την 5η βδομάδα των κινητοποιήσεών τους, ήρθαν αντιμέτωποι με εκ νέου τηλεφωνικές πιέσεις της εργοδοσίας, προκειμένου να τους διασπάσει.

«ΑΜΑΣΑ»
Αναβλήθηκε η δίκη

Αναβλήθηκε για τις 30/7 η προγραμματισμένη για χτες δίκη του εργοδότη Λιανού, αφού - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ - η δικαστής πείστηκε από την υπεράσπιση ότι ο κατηγορούμενος «έχει ψυχολογικά προβλήματα». Ο εργοδότης συνελήφθη (μετά από την αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων στην «ΑΜΑΣΑ») και παραπέμφθηκε σε δίκη την περασμένη βδομάδα, επειδή αρνείται εδώ και τρεις μήνες να πληρώσει τους 120 εργάτες. Οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, ενώ, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ότι με την αναβολή «εξυπηρετείται αντικειμενικά η άρση του χαρακτήρα του αυτόφωρου και παραπέμπεται η δίκη στις πασίγνωστες ελληνικές δικαστικές καλένδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ