Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάποιοι... ιδρώνουν

Τεταρταίος πυρετός φαίνεται πως έχει πιάσει τους διάφορους χρηματοοικονομικούς ομίλους της ΕΕ, στην ιδέα και μόνο ότι η Ελλάδα μπορεί να στραφεί σε τράπεζες της Κίνας για δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Με το που κυκλοφόρησε και μόνο η είδηση, διάφοροι... οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας όρισαν ακόμα πιο υψηλά επιτόκια για την Ελλάδα.

Ο καημός τους είναι ολοφάνερος. Το να χάσεις έναν τέτοιον καλό πελάτη εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι και λίγο πράγμα. Τα δισεκατομμύρια που τσεπώνουν κάθε χρόνο από τους τόκους που εισπράττουν από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού είναι πάρα πολλά, για να διακινδυνεύσουν να χάσουν έναν τόσο χρυσοφόρο δανειολήπτη.

Και μη φανταστεί κανείς ότι οι Κινέζοι όταν δανείζουν, δίνουν τα δάνειά τους... άτοκα. Ισα ίσα. Επιδιώκοντας να διευρύνουν την παρουσία τους στις διάφορες αγορές, μαζί με τα δάνεια που μπορεί να δίνουν, ζητούν και το σχετικό... αέρα. Αν πιστέψουμε, μάλιστα, τους «Financial Times», που συνήθως είναι μέσα στα πράγματα, η συμφωνία δανεισμού από την Κίνα συνδυάζεται με την είσοδο κινεζικών εταιρειών στον ΟΣΕ!

Κάποιοι από τον ΟΣΕ μπορεί να διέψευσαν το σενάριο, όμως το σκηνικό ταιριάζει απόλυτα με τις κινήσεις που - με συστηματικό τρόπο - κάνουν τα κινεζικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια. Και μην ξεχνάμε ότι αν μετά το λιμάνι του Πειραιά, οι σύγχρονοι κεφαλαιοκράτες του Πεκίνου αποκτήσουν πρόσβαση και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τότε με μιας τα εμπορεύματά τους βρέθηκαν στην καρδιά της Ευρώπης...

Και καλό είναι να μη διαφεύγει της προσοχής ότι εδώ και καιρό το ΚΚΕ σημειώνει με έμφαση ότι «η αναβαθμισμένη παρουσία και ισχυροποίηση στο διεθνές προσκήνιο των Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας (...) τείνει να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών».

Μόνο οι αγώνες

Απευθύνεσαι στον πανικόβλητο με το μικρό μαγαζάκι που δεν βγάζει ούτε τα έξοδά του πια και είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες.

Του δίνεις την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ρυθμίσει τα χρέη του, παίρνοντας πίστωση χρόνου, ακόμη και να του χαριστούν κάποια από αυτά.

Την ίδια ώρα, παίρνεις μέτρα, ώστε να ρίξεις τα λεφτά των εργαζομένων στα σαγόνια της «αγοράς». Στη μεγάλη, όμως, όχι στη μικρή «μαρίδα».

Κόβεις όσο μπορείς και τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, επιδεινώνεις τους όρους εργασίας και ασφάλισης, πριμοδοτείς τους ιδιώτες στην Υγεία και την Παιδεία.

Ετσι μπαίνει το τυρί στη φάκα και η φάκα μπροστά στον πεινασμένο. Ετσι κάνει τις δουλειές της η κυβέρνηση. Κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Με ψέματα, με κόλπα, με ελπίδες φρούδες και πράσινα φούμαρα.

Αλλά άμα πιαστείς στη φάκα, δύσκολα γλιτώνεις.

Δώσε μια στη φάκα, πέταξέ την μακριά και κάνε απεργία στις 10 του Φλεβάρη. Χτύπα τη γροθιά στο τραπέζι των πλουτοκρατών, κάν' το να ανασηκωθεί, να σπάσει.

Αγώνες χρειάζονται. Και για τον εργάτη. Και για τον αυτοαπασχολούμενο. Και για τον αγρότη.

Οι μισθοί στην πρέσα

Δεδομένη θεωρεί η κυβέρνηση τη μείωση των μισθών και γι' αυτό δεν έκανε καν το κόπο να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την πρόταση της Κομισιόν που υποδεικνύει μείωση τουλάχιστον κατά 10%. Αλλωστε, το πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει μείωση για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 4% - 7%. Η αλήθεια είναι μάλλον πιο σκληρή. Οι μισθοί δεν πρόκειται να μειωθούν μόνο κατά 10% τα επόμενα χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο. Η πρόταση για μείωση 10% γίνεται με βάση την εκτίμηση που κάνει η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να καλυφθεί σταδιακά το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. Το «χάσμα» αυτό, άλλες εκθέσεις, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη Γερμανία, το ανεβάζουν στο 30%. Και επειδή η ανταγωνιστικότητα μετριέται κυρίως με το ύψος του «μισθολογικού κόστους», είναι ολοφάνερο ότι η μείωση των μισθών δε θα «σταματήσει» στο 10%, αλλά θα γίνει προσπάθεια να συμπιεστούν πολύ περισσότερο. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις. Ο όρος αντιλαϊκός τυφώνας, που χρησιμοποίησε το ΚΚΕ είναι ίσως φτωχός για να περιγράψει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης που έχει ξεκινήσει. Αμεσα πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση και να δείξουν το ανάστημά τους.

Να τους γίνει μπούμερανγκ

Τη στιγμή που οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα και αγωνίζονται διεκδικώντας την επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων τους, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης βγήκε ως «λαγός» και με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το έργο της εκτροπής του Αχελώου «έργο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων». Αναφέρει μάλιστα ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης δε θα πρέπει να δαπανηθούν 220 εκατ. ευρώ για το έργο.

Πολύ φοβούμαστε ότι δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής, αλλά την άποψη πολλών ακόμη μέσα στην κυβέρνηση, που θέλουν να θέσουν την ταφόπλακα στο έργο. Ενα έργο που θα δώσει πνοή στους αγρότες του κάμπου της Θεσσαλίας. Απλά, αυτός το βροντοφωνάζει, στρώνοντας το έδαφος για την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων.

Κοντά, λοιπόν, στα υπόλοιπα χτυπήματα που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά από την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέλουν τώρα να της δώσουν άλλο ένα για το οριστικό ξεκλήρισμά της.

Ας τους γίνει, λοιπόν, μπούμερανγκ: Αλλη μια αφορμή για να πυκνώσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας με αποφασιστικότητα τα μπλόκα...

Το ΚΚΕ επίσημα κείμενα

Τόμος Δέκατος (1967-1974)

Στο δέκατο τόμο της έκδοσης «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα» περιέχονται ντοκουμέντα που αναφέρονται στην περίοδο από τον Απρίλη 1967 έως τον Ιούλη του 1974. Συγκεκριμένα, περιέχονται: Αποφάσεις, Ανακοινώσεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις, Προκηρύξεις, Χαιρετιστήρια και άλλα υλικά των σωμάτων του ΚΚΕ, που συνήλθαν την παραπάνω περίοδο, όπως η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (27-30 Ιούλη 1967), η 12η Ολομέλεια της ΚΕ (5-15 Φλεβάρη 1968), η 13η Ολομέλεια της ΚΕ (11-17 Γενάρη 1969), η 14η Ολομέλεια της ΚΕ (15-19 Απρίλη 1970), η 15η Ολομέλεια της ΚΕ (1-6 Φλεβάρη 1971), η 16η Ολομέλεια της ΚΕ (11-15 Ιούνη 1972), η 17η Ολομέλεια της ΚΕ (9-15 Δεκέμβρη 1972), η 18η Ολομέλεια της ΚΕ (24 Ιούνη - 2 Ιούλη 1973), η 19η Ολομέλεια της ΚΕ (30 Νοέμβρη - 3 και 5 Δεκέμβρη 1973) και το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4-10 Δεκέμβρη 1973). Επίσης, περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα κείμενα της ΚΕ και του ΠΓ αυτής της περιόδου. Στο τέλος του τόμου, όπως έγινε και με όλους τους προηγούμενους, παρατίθεται «Ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων» της περιόδου που καλύπτει ο τόμος αυτός. Μια έκδοση απαραίτητη στον κομμουνιστή και σε κάθε εργαζόμενο που ενδιαφέρεται για την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Με ένα πακέτο νέων σκληρών μέτρων, η κατά τα άλλα «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Ισπανίας του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο (συνοδοιπόρου στη «σοσιαλιστική διεθνή» του δικού μας Γιώργου Παπανδρέου) σαρώνει τα λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου το κεφάλαιο να βγει αλώβητο από την κρίση. Το μάρμαρο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης καλείται να πληρώσει ο λαός, με ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια, μείωση και περιορισμό των κατακτήσεων, περικοπές μισθών, παράταση του εργάσιμου βίου.

Η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προωθήσει πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης που προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, την αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης, δηλαδή από τα 65 στα 67 χρόνια το 2013.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής δείχνουν τα τραγικά ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στην Ισπανία. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των ανέργων από τα τέλη του 2008 αυξήθηκε κατά 1,1 εκατομμύριο σε διάστημα ενός έτους και το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 18,83%. Αυτά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και όταν η δουλειά μιας μέρας και η διαδεδομένη μερική απασχόληση (πολύ περισσότερο από τη χώρα μας) δεν καταγράφονται ως ανεργία.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ