Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πεύκα και οι αλεπούδες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το περασμένο Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική. Μεταξύ άλλων είπε ότι «η μεγάλη φωτιά των τελευταίων ημερών, εκτός από ολόκληρη την Αττική, έκαψε και τα τελευταία απομεινάρια κυβερνητικής σοβαρότητας. Η ιστορική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι για τις φωτιές ευθύνονται τα πεύκα δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο. Εκθέτει όλη την κυβέρνηση, γιατί αποτελεί μια ηχηρή ομολογία ότι δεν έχει κάτι να πει». Βεβαίως, ούτε στο ελάχιστο δεν αντιλέγουμε ότι ηχεί σαν κακόγουστο αστείο η απόδοση αυτής της καταστροφής στα πεύκα. Υπενθυμίζουμε όμως ότι μόλις πριν δύο χρόνια όταν η Ηλεία είχε παραδοθεί στις φλόγες επίσης σαν κακόγουστο αστείο ήχησε ο εντοπισμός του ενόχου απ' τον ΣΥΝ στις ...ουρές των αλεπούδων. Πιο ευφάνταστη η «ανανεωτική αριστερά», εκτεθειμένη όμως και αυτή απέναντι στο λαό και την πραγματικότητα, πολύ περισσότερο που στηλίτευε τότε το ΚΚΕ το οποίο επεσήμανε τον πραγματικό εμπρηστή που δεν είναι άλλος από την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, του φυσικού πλούτου της χώρας.

Πλήγμα για τους εργαζόμενους...

Είναι γνωστή η πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε πανάκριβο εμπόρευμα. Ως πρόσχημα για αυτή την εγκληματική πολιτική, προβάλλεται η «οικονομική εξυγίανση» του ΟΣΕ και κατ' επέκταση η ...απαλλαγή των Ελλήνων φορολογουμένων από τα χρέη του Οργανισμού. Η κυβέρνηση μετέρχεται χίλιους δυο τρόπους για να δικαιολογήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί στον ΟΣΕ, με κεντρικούς άξονες: Τη σταδιακή αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων έως και 135% (απαρχή έγινε την 1η Αυγούστου, με αυξήσεις 33%). Την απόλυση 3.000 σιδηροδρομικών (σχεδόν το μισό προσωπικό του ΟΣΕ). Τη δραστική περικοπή «ζημιογόνων» δρομολογίων. Την είσοδο ιδιωτών σε κάθε κερδοφόρα και εν δυνάμει κερδοφόρα σιδηροδρομική και μη δραστηριότητα.

Για όλα τα παραπάνω υπερηφανεύτηκε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση των ελληνικών σιδηροδρόμων αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα».

... κέρδη για το κεφάλαιο τα σχέδια στον ΟΣΕ

Στην προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός υποσχέθηκε νέες χρηματοδοτήσεις στους ιδιώτες λεωφορειούχους των ΚΤΕΛ για την ανανέωση του στόλου, αναφέρθηκε στην παράδοση τριών μικρών λεωφορείων στον ΟΑΣΘ μέσα στο Σεπτέμβρη και έταξε «λαγούς με πετραχήλια» για το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τα σιδηροδρομικά, ο Ευρ. Στυλιανίδης είπε ότι μελετάται η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, παράλληλα με την οδική Εγνατία, προαναγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Τέλος, για τις απολύσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ, ο υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το «πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας» και μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την ΕΕ, θα δοθεί στους εργαζόμενους και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, είναι ολοφάνερο ότι το «σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ», εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, επιφέροντας ταυτόχρονα ένα ακόμα πλήγμα για τους ίδιους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, αλλά και στα λαϊκά στρώματα που χρησιμοποιούν κατά τεκμήριο το τρένο για τις μετακινήσεις τους.

Ακρίβεια και στα σχολικά είδη

Στη γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού και της δημιουργίας εντυπώσεων, ότι δήθεν η κυβέρνηση κάτι κάνει και για την ακρίβεια στα σχολικά είδη που τις επόμενες μέρες θα αναγκάσει τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της «δημόσιας δωρεάν παιδείας», επιδίδεται για άλλη μια χρονιά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Βλάχος που συναντήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου έκανε λόγο για «σταθερότητα τιμών» σε σχέση με πέρσι από δυο τιμοληψίες που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου και «πιστεύει», λέει, ότι μετά την τρίτη τιμοληψία θα υπάρξει μείωση της τάξης του 1%(!) στο πακέτο που συνθέτει το υπουργείο. Ομως, ούτε με την καταγραφή της ακρίβειας από το υπουργείο ούτε με τα ευχολόγια της πολιτικής ηγεσίας αντιμετωπίζεται η κερδοσκοπία. Στην ουσία η ακρίβεια και στα σχολικά είδη που το επόμενο διάστημα θα επιβαρύνει σημαντικά τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά δεν είναι τίποτ' άλλο παρά αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου και μια ακόμα πλευρά της πολιτικής που διαπλέκει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης με την αγορά.

Συμπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Οταν αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και αλλού, το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι αυτές θα αποτελέσουν ένα ακόμη «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης, για να εντείνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και να προχωρήσει σε μαζική αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή, εξυπηρετώντας τις «ορέξεις» του μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν ήθελε να παίξει το ρόλο της «Κασσάνδρας». Γνώριζε, πως οι υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών, για «άμεσες» και «πλήρεις» αποζημιώσεις στους πληγέντες, αλλά και για «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος» των αγροτοκτηνοτρόφων, είχαν και... «εξαιρέσεις».

Αυτές τις «εξαιρέσεις», που ακούν στο όνομα, «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», οι κάμερες των αστικών τηλεοπτικών καναλιών, δεν πρόκειται να τις καταγράψουν ποτέ. Δεν πρόκειται να καταγράψουν την φτωχολογιά του νομού, αυτούς που συμπλήρωναν το εισόδημά τους με εξωγεωργικά μεροκάματα, αυτούς που στο άκουσμα των τότε κυβερνητικών υποσχέσεων, πίστεψαν ότι οι μικρές, αγροτοκτηνοτροφικές ιδιοκτησίες τους, θα «στήνονταν» από την αρχή. Η σκληρή όμως πραγματικότητα ήρθε για να τους διαψεύσει. Τα προεκλογικά τριχίλιαρα ήταν αρκετά γι' αυτούς, τώρα όλο το «βάρος» των αστικών ΜΜΕ πέφτει στα «έργα βιτρίνας» των «χορηγών» στην Αρτέμιδα και τη Μάκιστο, χορηγών, που... τυγχάνει να είναι και οι ιδιοκτήτες αυτών των καναλιών. Αν το μοντέλο της Ηλείας ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, και των άλλων περιοχών, ξέρουν τι να περιμένουν...

Πολλά είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον πρώτο καιρό, μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας. Οπως η, συμπτωματική, επίσκεψη εκπροσώπων του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Group», λίγες μέρες πριν την καταστροφή, στην περιοχή της Ζαχάρως και στη λίμνη Καϊάφα, στην αρχαία Ηλιδα και την αρχαία Ολυμπία. Αναλόγως συμπτωματικά, είναι και τα προϋπάρχοντα σχέδια «αξιοποίησης» των, καμένων πια, δασών και δασικών εκτάσεων ή άλλων φιλέτων και παραλιών στην Ανατολική Αττική. Μόνο που πίσω από κάθε σύμπτωση, κρύβεται η νομοτέλεια. Οταν ο γενικότερος πολιτικός σχεδιασμός, έτσι όπως εκφράζεται και μέσα από το δασικό νομοθετικό πλαίσιο των τελευταίων 30 χρόνων, εντός του καπιταλιστικού συστήματος ανάπτυξης, ανάγει τη γη σε εμπόρευμα, σε ένα ακόμη μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, είναι λογική συνέπεια, η ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, η διαρκής καταστροφή των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 3 του Σεπτέμβρη, στη Ζαχάρω, οι πυρόπληκτοι του νομού καλούνται να δώσουν δυναμικά το «παρών», για να δείξουν ότι δεν «βολεύονται» με την χορηγία - ελεημοσύνη, για να απαιτήσουν την άμεση λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση στον τόπο τους. Τέτοια συλλαλητήρια, έχουν όμως και μία άλλη, ανώτερη αξία: Μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο, για την αλλαγή της συνείδησης των λαϊκών στρωμάτων, να δείξουν ότι έχουν το «μπόι», να φτάσουν μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, την μετατροπή δηλαδή της γης, σε κοινωνική ιδιοκτησία.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στοχοπροσήλωση στην αντιλαϊκή πολιτική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ την κυβέρνηση! Οι άνθρωποι - όπως δηλώνουν - είναι απορροφημένοι στην δουλειά, δηλαδή το κυβερνητικό έργο και κάθε λίγο κάποιος τους σκουντάει στον ώμο και τους ρωτάει αν θα γίνει ανασχηματισμός ή εκλογές...

Μα καλά δεν βλέπουν ότι είναι απασχολημένοι; Δεν κατανοούν ότι είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο να καλυτερεύουν την ζωή του πολίτη, να ενισχύουν την εθνική οικονομία και γενικώς να βάζουν τα πράγματα σε τάξη;

Αγανάκτησαν οι άνθρωποι. Είναι οι μόνοι που δουλεύουν σε αυτή την χώρα κι έχουν τη ατυχία να περιστοιχίζονται από αργόσχολους που «παίζουν» με την πολιτική ζωή...

Για να καταλάβετε πόση δουλειά έχουν, μέσα στην τελευταία βδομάδα κατάφεραν να «περάσουν» ένα νομοσχέδιο για να μας φακελώνουν όλους για λογαριασμό των Αμερικανών, ένα άλλο για να διευκολύνουν το ΝΑΤΟ και ένα τρίτο για να υπονομεύσουν την μονιμότητα στο δημόσιο.

Κι αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στον τομέα κατάσβεσης πυρκαγιών, όπου η οργάνωση ήταν απαράμιλλη και ήδη προηγμένες χώρες ζητούν το επιχειρησιακό τους σχέδιο για να το αντιγράψουν.

Αν δεν είναι αυτή παραγωγικότητα τότε τι άλλο μπορεί να είναι! Οπότε μην τους ενοχλείτε και μην τους ταράζετε...

ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η έρευνα που είδαμε δημοσιευμένη για τις θερμοκρασίες στην Αθήνα το καλοκαίρι. Στην Πατησίων - λέει - η θερμοκρασία στην άσφαλτο φτάνει τον Ιούλη, τους ...66 βαθμούς Κελσίου. Λίγο ακόμη και τηγανίζεις αυγό!

Αυτά λόγω των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένη η Αθήνα, που την κάνουν λίγο - πολύ μια τεράστια ...κατσαρόλα 6 εκατομυρίων κατοίκων. Τόσο εξαιρετικές οι συνθήκες.

Εν' ολίγοις αφού ...το βγάλαμε κι αυτό το καλοκαίρι, πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί γιατί όσο περνά ο καιρός τα πράγματα γίνονται χειρότερα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γιατί για χώρους πρασίνου σ' αυτή την πόλη καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Ο πραγματικός στόχος επετεύχθη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώνονται στην πράξη οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της εξόδου από την κρίση στοχεύουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και στη μετακύλιση των βαρών εξολοκλήρου στις πλάτες της εργατικής τάξης. Το πλέον πρόσφατο χειροπιαστό παράδειγμα αφορά βέβαια την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών. Χάρη στα πακέτα της κρατικής στήριξης που δόθηκαν από την αρχή του χρόνου και ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο (δύο στις τρεις) εμφανίζουν κέρδη στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2009. «Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτηρίστηκε η κερδοφορία των τραπεζών, που ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ (!). Ιδού, λοιπόν, πού στόχευε στα αλήθεια και τι κατάφερε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Στόχος δεν ήταν βέβαια η «ενίσχυση της ρευστότητας», η μείωση των επιτοκίων και η ενίσχυση των δανείων στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η στήριξη της κερδοφορίας των τραπεζών. Από την άποψη αυτή «αποστολή εξετελέσθη». Ομως, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο εργαζόμενος λαός που σηκώνει τα δυσβάσταχτα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτός και οφείλει να τιμωρήσει αμείλικτα αυτούς που τον κοροϊδεύουν και τον εκμεταλλεύονται άγρια.

Προκλητικές «συνεργασίες» σε βάρος των εργαζομένων

Για «εποικοδομητική» συνεργασία με την υπουργό έκανε λόγο, μετά τη χτεσινή της συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία. Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στον κλάδο δέχονται μια ανελέητη επίθεση από την μεγαλοεργοδοσία η οποία αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει για λογαριασμό της οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διεύρυνση της εκ περιτροπής απασχόλησης, χτύπημα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων κλπ.) και στη λογική της καλλιέργειας του εφησυχασμού, της συναίνεσης και του «διαλόγου», η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να καθυποτάξει τις όποιες αντιδράσεις τους. Αποκαλύπτοντας έτσι το ρόλο που παίζει, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μένουν υποταγμένοι, να μην αντιδρούν, να μη συσπειρώνονται στα ταξικά τους σωματεία ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται σε δικαιώματα και κατακτήσεις από την μεγαλοεργοδοσία στον κλάδο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η «ειδική αναφορά» της υπουργού για τη «συνεργασία»... που έχει με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά θέματα και «αιτήματα» η υπουργός είπε ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιό της «θα λύσει τα περισσότερα»! Το σίγουρο είναι ότι με τους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν λύθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά των εργοδοτών, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πληρώνουν για να αποζημιωθούν

Δεν φτάνει που οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι στη Βορειοανανατολική Αττική είδαν τα ζώα και τα μελίσσια τους να καίγονται από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές της περιοχής, καλούνται και να πληρώσουν για να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση.

Η καταγγελία έγινε στο «Ρ» από κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής οι οποίοι όταν πήγαν στις κοινότητες και τους δήμους για να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ τους έστελνε πρώτα στο «ταμείο» για να πληρώσουν το ασφάλιστρο. Μάλιστα, το ύψος του ασφαλίστρου κυμαίνεται ανάλογα με το πόσα μελίσσια ή πόσα ζώα δήλωναν ότι κάηκαν.

Συγκεκριμένα, για κάθε μελίσσι πρέπει να πληρώσουν 2 ευρώ ενώ για κάθε ζώο 30 ευρώ! Κανείς δε λέει φυσικά, ότι δεν πρέπει να πληρώνονται τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ. Πρέπει όμως να επισημανθεί, ότι η καταστροφή για τους συγκεκριμένους παραγωγούς είναι τεράστια καθώς τόσο το ζωϊκό όσο και το φυτικό περιβάλλον της περιοχής θα πάρουν χρόνια μέχρι να επανέλθουν. Και οι αποζημιώσεις για τις οποίες πρέπει να πληρώσουν και από πάνω για να τις πάρουν δεν αντικαθιστούν με τίποτα την τεράστια ζημιά!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιους βολεύει η εκλογολογία;

Ποιους βολεύει η εκλογολογία; Ποιος ωφελείται όταν επί μήνες την πολιτική συζήτηση μονοπωλούν κατ' αποκλειστικότητα ερωτήματα όπως «πότε θα γίνουν οι εκλογές», «ποιος θα είναι πρώτο κόμμα», «θα υπάρξει ή όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση», «θα κάνει ο Καραμανλής ανασχηματισμό ή "πρόωρες"»; Αρκεί να σκεφτεί κανείς ποιοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την πολιτική αντιπαράθεση σ' αυτό το ακίνδυνο για το αστικό πολιτικό σύστημα πεδίο, για να καταλάβει και ποιος είναι αυτός που πραγματικά ευνοείται από τη συζήτηση. Για να καταλάβει ποια συμφέροντα υπηρετεί η εκλογολογία και η σεναριολογία, διανθισμένη με παραιτήσεις βουλευτών, γκάλοπ και άλλες «μεταβλητές», που είτε κατασκευάζονται, είτε συγκυριακά προστίθενται σαν αναγκαίο σκηνικό στην αποπροσανατολιστική συζήτηση.

Τα πρώτα και μεγαλύτερα «ηχεία» της συζήτησης περί εκλογολογίας είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη τους κλείνουν τα στόματα και τα αυτιά τους όταν είναι να αρθρώσουν το παραμικρό για τα βαριά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που - κοινή συναινέσει- περνάνε σωρηδόν. Στον αντίποδα, διαγκωνίζονται μεταξύ τους σε ατάκες, ερμηνείες και προβλέψεις όταν είναι να σχολιάσουν τα γκάλοπ, τη μια ή την άλλη πτυχή των υπαρκτών σκανδάλων που αγγίζουν και τους δυο μέχρι το μεδούλι. Την εκλογολογία, με αφορμή και τη ΔΕΘ, συντηρούν και αναπαράγουν ακόμα οι εκπρόσωποι των μεγαλοεργολάβων, μεγαλοεφοπλιστών και γενικά των μεγαλοεργοδοτών. Εχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των εταίρων του δικομματισμού στην υλοποίηση μέτρων που είναι «αναγκαία» για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, βάζουν ανοιχτά ζήτημα «συναίνεσης», στο όνομα του να μη διαταραχτεί η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σ' αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η παρέμβαση την περασμένη βδομάδα των μεγαλοεργοδοτών, που μέσω του ΕΒΕΑ και του ΣΕΒ επανέφεραν μετεκλογικά σενάρια που προβλέπουν ακόμα και συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προχωρήσουν τα μέτρα που στόχο έχουν τη διατήρηση και ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σενάρια που προσθέτουν πλευρές στην προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο σύνολό τους τα κόμματα που είτε στηρίζουν είτε δεν αμφισβητούν το αστικό πολιτικό σύστημα, τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Η εκλογολογία ευνοεί αυτούς που θέλουν το λαό εγκλωβισμένο σε ψευτοδιλήμματα, φοβισμένο στη γωνία, ώστε να μην ασχολείται, να μην αντιδρά στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων του, που γίνεται με τη συναίνεση των κομμάτων του κεφαλαίου. Να γιατί είναι προς το συμφέρον των εργαζόμενων και του λαού να φέρουν τη συζήτηση στα δικά τους μέτρα. Είναι όρος και προϋπόθεση για αλλαγές προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων το εργατικό λαϊκό κίνημα να επιβάλλει με την πάλη του τη δική του «ατζέντα». Να κολλήσει στον τοίχο και να τιμωρήσει αυτούς που στο παρασκήνιο συμφωνούν στη συντριβή εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, την ώρα που στο προσκήνιο εμφανίζονται να διαφωνούν για το ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο ικανός διαχειριστής της ίδιας βάρβαρης πολιτικής. Σήμερα, δεν υπάρχει πτυχή της ζωής του λαού που να μην πλήττεται από την κυρίαρχη πολιτική που εκπονείται και υλοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Γι' αυτό στην πρώτη γραμμή μπαίνει η πολιτική επιλογή που είναι μονόδρομος για το λαό: ο δρόμος που καθορίζεται από την πάλη κατά του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, ο δρόμος που οδηγεί στη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ