Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10603

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εντείνεται η προετοιμασία για την απεργία στις 24 Φλεβάρη

ΣΕΛ.  10  -  12

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας

Αλέκα Παπαρήγα: Η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να διευρύνει το πεδίο της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δρουν στην Ελλάδα είτε αφορούν ελληνικές επιχειρήσεις είτε και μεικτές με ξένα κεφάλαια

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις θέσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για να πάρει μέτρα μακροπρόθεσμα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη των ελλειμμάτων. Είναι μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τη συνταξιοδότηση, τα κοινωνικά δικαιώματα και καρατομούν όλες τις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι μετά τον πόλεμο και στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η εργατική τάξη, όλος ο λαός δεν έχουν την παραμικρή υποχρέωση να προσφέρουν ούτε μια δεκάρα, ούτε ένα ευρώ. Να δείξουν ότι δεν τρομοκρατούνται, δε δέχονται να γίνουν αντικείμενα εμπαιγμού, κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης και των συνεργαζόμενων με αυτήν πολιτικών δυνάμεων. Αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας την ικανοποίηση όλων των αναγκών της ζωής και των οικογενειών τους.


ΣΕΛ.  6   -   7

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκστρατεία ενημέρωσης για το Ασφαλιστικό

Η δημοσίευση της ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διοργάνωση μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης του λαού, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής θύελλας, έδωσε το σύνθημα να ξεκινήσει μια εντατική δουλειά. Εκατοντάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, δεμένες με την κορυφαία μάχη της απεργίας στις 24 Φλεβάρη (φωτ. από περιοδεία στην «ALTEC»).


ΣΕΛ.  8  -  9

Αγυρτεία

Τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, για τις πρακτικές της «τιτλοποίησης» δανείων που συνάπτουν οι κυβερνήσεις με τις τράπεζες, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας των δημόσιων οικονομικών, δηλαδή την αποπληρωμή των δανείων από κρατικά έσοδα που θα εξοικονομήσουν στο μέλλον, δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού. Οι τράπεζες δανείζουν κεφάλαιο σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και στο κράτος για το ταμείο του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που το πρωτοξεκίνησε το 2000, το έκανε χρησιμοποιώντας και τη λεγόμενη «δημιουργική λογιστική», για να εμφανίσει στην ΕΕ ότι έπιασε τους δείκτες της ΟΝΕ, προϋπόθεση για ένταξη στο ευρώ. Από τότε και τα μεγάλα ελλείμματα... Την πληρωμή τη μετακυλίουν στο λαό. Οι κυβερνήσεις είναι μέσα στο «κόλπο». Ενισχύουν αυτή τη λειτουργία και δράση που ονομάζεται «παιχνίδια ή πιέσεις των αγορών με το δανεισμό», μέσω των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οίκων, που αναδεικνύουν μια μορφή κερδοσκοπίας και κυρίως την παρασιτική λειτουργία του καπιταλισμού που πρέπει να ανατραπεί. Ο Μαρξ έγραψε σχετικά μ' αυτά (για τις τράπεζες, τις μετοχικές εταιρείες και την κερδοσκοπία), στα μέσα του 19ου αιώνα, για «μια νέα οικονομική αριστοκρατία, παράσιτα νέου είδους, με τη μορφή σχεδιαστών, ιδρυτών και απλώς ονομαστικών διευθυντών. Ενα ολόκληρο σύστημα αγυρτείας και απάτης» («Το Κεφάλαιο», τ. 3ος, σελ. 553).



ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης για την Κούβα

ΣΕΛ.  17
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κινδυνολογία για το Ασφαλιστικό και προκλήσεις

ΣΕΛ.  14
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πικετοφορία στην Αθήνα

ΣΕΛ.  11

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ