Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αίτηση ένταξης σε Διεθνές Δικαστήριο προωθούν οι Παλαιστίνιοι

Μετά την απόρριψη σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στόχο για προώθηση της ένταξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να κινηθεί διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών περί εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε βάρος των ισραηλινών κατοχικών αρχών, θέτει η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την απόρριψη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχεδίου απόφασης που αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο σταδιακό τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, σε μία τριετία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, μετά την αποτυχία έγκρισης του σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παλαιστινιακή κυβέρνηση θα συνεδριάσει για να καθορίσει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο απόφασης για το Παλαιστινιακό που είχε υποβάλει η πρέσβειρα της Ιορδανίας, Ντίνα Κάουαρ, εκπροσωπώντας την παλαιστινιακή πλευρά. Από τις 15 χώρες - μέλη του Συμβουλίου, οι ακόλουθες οκτώ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου: Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Αργεντινή, Τσαντ, Χιλή, Ιορδανία και Λουξεμβούργο. Ενάντια στο σχέδιο απόφασης ψήφισαν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Από την ψηφοφορία απείχαν η Βρετανία, η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα και η Ρουάντα.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Ιορδανή πρέσβειρα εξέφρασε την ελπίδα ότι η εξέλιξη θα αποτελέσει ευκαιρία για μελλοντικά βήματα διαπραγμάτευσης. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ισχυρίστηκε ότι η αρνητική ψήφος των ΗΠΑ «δεν αντανακλά την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον με το παρόν στάτους κβο» στην περιοχή αλλά την πεποίθησή τους ότι «η ειρήνη πρέπει να έρθει από δύσκολους συμβιβασμούς που θα συμβούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». Ο Γάλλος πρέσβης, Φρανσουά Ντελάτρ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει «νέα δράση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σημείωσε ότι η αρνητική στάση των ΗΠΑ και άλλων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας «υποβάθμισε τις προοπτικές διαπραγμάτευσης» για το Παλαιστινιακό, τονίζοντας ότι ήταν «ένα στρατηγικό λάθος».

Αντίθετα, η εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκάλεσε «ικανοποίηση» στον Ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών, Τσάχι Χανεγκμπί, που υποστήριξε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ότι «κάθε Ισραηλινός που προσδοκά την ειρήνη με τους γείτονές μας δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ