Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανταλλαγές κρατουμένων και «ουδέτερη» ζώνη ζητούν οι τζιχαντιστές

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πρόταση ανταλλαγής Λιβανέζων αστυνομικών και στρατιωτών που έχουν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») με ισλαμιστές που έχουν συλληφθεί στο Λίβανο και σχετίζονται με τον πόλεμο στη γειτονική Συρία έκανε ο ακραίος ισλαμιστής (σαλαφιστής) σεΐχης Ουίσαμ αλ Μάσρι, που διαπραγματεύεται τους τελευταίους μήνες την απελευθέρωση των 25 Λιβανέζων στρατιωτών και αστυνομικών που απήχθησαν στις αρχές Αυγούστου από το «ΙΚ» και το «Μέτωπο Νούσρα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό ο Μάσρι είπε ότι το «ΙΚ» τον διαβεβαίωσε ότι οι τζιχαντιστές δεσμεύονται να μην εκτελέσουν άλλους ομήρους (πέρα από τους τέσσερις που έχουν ήδη σκοτώσει) εφόσον συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τις λιβανέζικες αρχές. «Το "Ισλαμικό Κράτος" ζητά την απελευθέρωση όλων των μουσουλμάνων που κρατούνται στον Λίβανο και σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο μεσολαβητής, κατονομάζοντας δύο από τους κρατούμενους, τις γυναίκες «Σάτζα» και «Ολα».

Η Σάτζα αλ Ντουλάιμι είναι πρώην σύζυγος του ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ενώ η Ολα Τσέρκας είναι παντρεμένη με τον Αμπού Αλι αλ Σισάνι, διοικητή του «Μετώπου αλ Νούσρα» που εντάχθηκε στο «ΙΚ». Η σύλληψη των δύο γυναικών από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου είχε ανακοινωθεί στις αρχές Δεκέμβρη.

Στο μήνυμά του το «ΙΚ» θέτει και άλλους όρους, όπως τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» εντός του λιβανέζικου εδάφους, στα σύνορα με τη Συρία!

Τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου αλ Νούσρα» είχαν επιτεθεί σε Λιβανέζους στρατιώτες στο χωριό Αρσαλ που συνορεύει με τη Συρία, σκοτώνοντας 20 εξ αυτών και 16 πολίτες. Οι τζιχαντιστές, αφού έχασαν δεκάδες μέλη τους, αποσύρθηκαν τελικά στα βουνά παίρνοντας μαζί τους περίπου 30 Λιβανέζους στρατιώτες και αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ