Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κυβερνητικά παζάρια για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα περιφερόμενα υπουργικά επιτελεία και τις «πανστρατιές» επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών

Eurokinissi

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα περιφερόμενα υπουργικά επιτελεία και τις «πανστρατιές» επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών
Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών του και δεκάδες επιχειρηματίες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας. Ζητούμενο των δύο αστικών τάξεων είναι η αναζήτηση συμβιβασμών στα μεταξύ τους ανοιχτά ζητήματα (π.χ. Κυπριακό, Αιγαίο), ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου σε Ενέργεια, Τουρισμό, διμερές εμπόριο και άλλα χρυσοφόρα για τα μονοπώλια πεδία, ενόσω κλιμακώνονται οι επικίνδυνοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη.

Χτες, ο Α. Νταβούτογλου επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και κατόπιν είχε διμερή συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Ακολούθησε τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κεντρικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό, η επιχείρηση «επίλυσής» του βάσει ενός νέου διχοτομικού πλαισίου και οι παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός».

Ωστόσο, η Αγκυρα επιμένει ότι το ερευνητικό σκάφος της δε θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς παράλληλο «πάγωμα» των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, η αμφισβήτηση από πλευράς Αγκυρας της ύπαρξης ΑΟΖ για το Καστελόριζο, η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., με ταυτόχρονη αποδοχή από ΝΑΤΟ και ΕΕ ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Και «επιχειρηματικό φόρουμ»

Η διοργάνωση του ΑΣΣ, ενώ «τρέχουν» όλα τα παραπάνω, αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο «εθνικό θέμα» για τα μονοπώλια είναι πάντα η διασφάλιση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, αργά χτες βράδυ, οι δύο πρωθυπουργοί απηύθυναν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Τουρκίας», όπου συμμετέχουν δεκάδες επιχειρηματίες κι από τις δυο χώρες.

Οπως έλεγε πρόσφατα ο Βενιζέλος, στο πλαίσιο ανοιγμάτων στην τουρκική αστική τάξη, το Φόρουμ «θα επιτρέψει τη συνεργασία μας σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος αλλά όχι ο μόνος. Στον τουρισμό έχουμε τεράστιες δυνατότητες (...) Εχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των τεχνικών έργων, των κατασκευών, της συνεργασίας των τεχνικών εταιρειών. Οχι μόνο στην επικράτεια των δύο χωρών μας αλλά και σε τρίτες χώρες (...) Εχουμε τη δυνατότητα μιας ακόμα στενότερης συνεργασίας στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα. Εχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε στον αγροτικό και διατροφικό τομέα. Και, βεβαίως, ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που θα βρει νέες ιδέες και θα απαντήσει στις νέες προκλήσεις».

Στην ίδια βάση, σήμερα το πρωί, οι δύο πρωθυπουργοί προεδρεύουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (συμμετέχουν περίπου 20 υπουργοί κι από τις δυο χώρες), με άξονα την «επικαιροποίηση» συμφωνιών που κλείστηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο, το 2013, στην Κωνσταντινούπολη.

Στα πλαίσια της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ρόλο στην «εξωτερική πολιτική» με «συναίνεση» στις στρατηγικές επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης, συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου αναμένεται να έχει σήμερα το μεσημέρι και ο Αλ. Τσίπρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ