Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στα σκαριά, η ρύθμιση με τα «προαπαιτούμενα»

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκέμβρη, θα συζητηθούν τα εκκρεμή ζητήματα της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, ενώ στις 15 Δεκέμβρη προγραμματίζεται και νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξετάστηκε στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, σύμφωνα με τον οποίο πριν από τις 15 Δεκέμβρη θα υπάρξει «μια τεχνική συμφωνία των επιτελείων».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε ότι θα «απαιτηθεί ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες», ενώ σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά παζάρια για διαχείριση του κρατικού χρέους σημείωσε ότι θα ολοκληρωθούν «μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τέλος, έκανε αναφορές σχετικά με κυοφορούμενες αλλαγές στη νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ενταση των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε να μεταθέσει για τις αρχές Γενάρη τις όποιες αποφάσεις για ενδεχόμενη αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, συνεχίζουν οι αντιδράσεις που αποτυπώνουν την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Μετά την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Σ. Φίσερ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, ισχύουν και για την Ευρώπη», χτες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Γ. Βάιντμαν, ουσιαστικά «προειδοποίησε» την ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος που εκδίδει ομόλογα που είναι πολύ ασφαλή. Εδώ δεν έχουμε κεντρικό κράτος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εάν ο δανεισμός γίνει πολύ φθηνός για τα κράτη, αυτό θα αποθαρρύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, σε νέο χαμήλωμα του πήχη σχετικά με τους εκτιμώμενους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης στη γερμανική οικονομία προχώρησε η Μπούντεσμπανκ. Ο προβλεπόμενος ρυθμός καπιταλιστικής ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία για το 2015 μειώθηκε στο μισό και συγκεκριμένα στο 1% (από 2% που ήταν η πρόβλεψη του Ιούνη), ενώ για το 2016 μειώθηκε στο 1,6% (από 1,8%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ