Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ SNMG-2
Καταπλέει στον Πειραιά κατόπιν κοινής άσκησης με το τουρκικό ΠΝ

Ενώ μόλις πριν μία βδομάδα και άλλη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της λυκοσυμμαχίας είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας

Στιγμιότυπο από τη μετάβαση της ΝΑΤΟΙΚής Ναυτικής Δύναμης SNMG-2 στο τουρκικό λιμάνι του Ακσάζ

Copyright � NATO/HQ MARCOM - f

Στιγμιότυπο από τη μετάβαση της ΝΑΤΟΙΚής Ναυτικής Δύναμης SNMG-2 στο τουρκικό λιμάνι του Ακσάζ
Στο λιμένα Πειραιώς καταπλέουν από 26 έως 30 Νοέμβρη η ναυαρχίδα και άλλα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ - 2 (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG-2), έχοντας συμμετάσχει πρώτα στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Mavi Balina», μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, και ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Δύναμη που θα καταπλεύσει στον Πειραιά υπό τη διοίκηση του Αμερικανού υποναύαρχου, B. Williamson, θα αποτελείται από το αμερικανικό «LEYTE GULF» (καταδρομικό, η ναυαρχίδα της Δύναμης), το ισπανικό «ALMIRANTE JUAN DE BORBON» (φρεγάτα) και το καναδικό «TORONTO» (φρεγάτα). Σημειώνεται ότι ο COS («Αρχιεπιστολεύς», τιμητικό τίτλος του υπαρχηγού) της Δύναμης είναι Ελληνας Πλοίαρχος του ΠΝ.

Το ΝΑΤΟ έχει τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις Αμεσης Αντίδρασης: Τις SNMG-1 και SNMG-2 και δύο Μόνιμες Αντιναρκικές Ναυτικές Δυνάμεις (Standing NATO Maritime Mine Countermeasure Groups), τις SNMCMG-1 και SNMCMG-2.

Θυμίζουμε ότι στη SNMCMG-2 μετέχει και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι και η εν λόγω ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη κατέπλευσε σε ελληνικό λιμάνι μέσα στο Νοέμβρη (στην Πάτρα, 5-9/11). Η συμμετοχή με στέλεχος του στόλου και πλοίο στις δύο από τις τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η συχνότερη «φιλοξενία» τους στην Ελλάδα και οι απανωτές «συνεκπαιδεύσεις» σηματοδοτούν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», της βαθύτερης εμπλοκής του ελληνικού λαού στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σε ετοιμότητα για ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις

Σύμφωνα άλλωστε με τα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα, οι Μόνιμες Ναυτικές του Δυνάμεις είναι στη διάθεση της λυκοσυμμαχίας για να εκτελούν διάφορες υπηρεσίες, «από το να συμμετέχουν σε ασκήσεις έως να συμμετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές (...) παρέχουν στο ΝΑΤΟ μια συνεχή ναυτική θαλάσσια ικανότητα για επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσεων και συγκρούσεων (...) παρέχουν μια ποικιλία από ναυτικές στρατιωτικές δυνατότητες σε εν εξελίξει αποστολές».

Πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση από πλευράς ΝΑΤΟ, η SNMG-2 στις 6 Νοέμβρη κατέφτασε στο τουρκικό λιμάνι του Ακσάζ, προετοιμαζόμενη να λάβει μέρος στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «MAVI BALINA» («Μπλε Φάλαινα») που διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.

Οπως ανέφερε μάλιστα το σχετικό ΝΑΤΟικό ανακοινωθέν, πρόκειται για «μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση» που εκτελείται ενώ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει αυτή την περίοδο και το ελληνικό υποβρύχιο «Πρωτεύς», στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Active Endeavour». Μια συγκέντρωση μάχιμων μονάδων από μια σειρά χώρες, που κάνει την όλη υπόθεση να μυρίζει μπαρούτι...

Στη «MAVI BALINA» από πλευράς SNMG-2 μετέχουν η ναυαρχίδα της Δύναμης «LEYTE GULF», το γερμανικό «NIEDERSACHSEN», το τουρκικό «KEMALREIS», το καναδέζικο «TORONTO» και τα ισπανικά «ALMIRANTE JUAN DE BORBON» και «REINA SOFIA».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδρεψε δάφνες στη διοίκηση ΝΑΤΟικής αρμάδας...(2017-01-21 00:00:00.0)
Συνεκπαίδευση στο Μυρτώο με Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ(2015-02-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό ορμητήριο το πρώτο λιμάνι(2010-01-14 00:00:00.0)
Ελληνική φρεγάτα πλέει προς τη Σομαλία(2008-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ