Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Απειλές τζιχαντιστών - άλλοθι για εμβάθυνση της επέμβασης

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αμεσες απειλές κατά των «αποστατών» της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης αλλά και εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εξαπέλυσε ο αρχηγός των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκάντι, χαρακτηρίζοντας σε 17λεπτο ηχητικό μήνυμά του, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, «κεφαλή του φιδιού» τη σαουδαραβική μοναρχία.

Ο Μπαγκντάντι κάλεσε τους απανταχού υποστηρικτές του να εξαπολύσουν «επιθέσεις» και «να πυροδοτήσουν τα ηφαίστεια του ιερού πολέμου παντού», κάνοντας ειδική αναφορά στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και στους Σιίτες ενόπλους Χούτι στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι μάχεται «εκστρατεία σταυροφόρων». Πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του έχει επεκταθεί σε Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Αίγυπτο, Λιβύη και Αλγερία. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους «αποτυγχάνει» και ότι οι επιδρομές «δεν πρόκειται να ανακόψουν την επέκταση του ΙΚ».

Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό και από το μήνυμα Μπαγκντάντι ήταν η ανακοίνωση του ΙΚ και του «Μετώπου Νούσρα» (οργάνωση - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» που δρα στην περιοχή) πως θα σταματήσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις και θα ενωθούν για να πολεμήσουν τον «κοινό αντίπαλο»...

«Μακρύ και δύσκολο» πόλεμο βλέπει ο Χέιγκελ

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία και δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» δημιουργεί ένα χρήσιμο άλλοθι στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ για εμβάθυνση, κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασής τους στην ευρύτερη περιοχή και σε εύρος χώρου και σε βάθος χρόνου.

Είναι μάλλον χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χτες, για δεύτερη φορά το τελευταίο 12ήμερο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, καταθέτοντας στην επιτροπή Αμυνας του Κογκρέσου, προειδοποίησε τον αμερικανικό λαό για «μακρύ και δύσκολο αγώνα κατά του ΙΚ», καλώντας τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν ανάλογα. Σημείωσε ότι το ΙΚ «συνιστά σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους συμμάχους τους και τη Μέση Ανατολή» εκτιμώντας ότι, παρά τις δυτικές και αραβικές αεροπορικές επιχειρήσεις, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ασκούν επιρροή σε Βόρειο και Δυτικό Ιράκ και σε Ανατολική Συρία. Στις 31 Οκτώβρη ο Χέιγκελ είχε καλέσει τον αμερικανικό λαό σε επαγρύπνηση και το μεγάλο κεφάλαιο σε «εγρήγορση», προβλέποντας ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για «μία καινούρια εποχή ατέλειωτων πολέμων».

Ο αρχηγός των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων στις ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, καταθέτοντας αργότερα στην ίδια επιτροπή του Κογκρέσου, εκτίμησε ότι το Ιράκ θα χρειαστεί περίπου 80.000 αξιόμαχους στρατιωτικούς για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη του που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και για να αποκαταστήσει τα κοινά σύνορα που διέθετε με τη Συρία...

Σημαντική συμφωνία Βαγδάτης - Κούρδων

Σε συμφωνία που φαίνεται πως διευθετεί ιρακινο-κουρδικές διενέξεις που σχετίζονταν με τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονταν για την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, τα εκεί παραγόμενα πετρέλαια και τη μεταφορά τους μέσω του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν (λιμάνι της Τουρκίας) κατέληξαν χτες βράδυ στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Αντίλ Αμπντούλ Μάχντι, και ο πρωθυπουργός των Κούρδων του Ιράκ, Νετσερβάν Μπαρζανί.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης, Κουμπάντ Ταλαμπανί, και ανακοινώθηκε από τον Ιρακινό (Κούρδο) υπουργό Οικονομικών (πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ), Χοσγιάρ Ζεμπαρί. Ο Ζεμπαρί δήλωσε πως σε πρώτη φάση θα καταβληθούν άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη προς την αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ 500.000.000 δολάρια για το μήνα Οκτώβρη. Για το Νοέμβρη θα δοθούν επιπλέον 1 δισ. δολάρια για την παράδοση 150.000 βαρελιών ιρακινο-κουρδικού πετρελαίου ημερησίως προς τη Βαγδάτη.

Ο Ζεμπαρί εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι «μόνον η αρχή» και ότι ήταν «η μόνη λογική λύση για να αρθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο» στις σχέσεις των δύο πλευρών.

«Κλείνουν» την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες

Νωρίτερα, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, διαπίστωσαν ότι οι γειτονικές χώρες της Συρίας (Λίβανος, Τουρκία, Ιορδανία και Ιράκ) έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που επιτρέπουν να εισέλθει στο έδαφός τους.

Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που κατάφερε να ξεφύγει από τον πόλεμο στη Συρία μειώθηκε κατά 88% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το μέσο μηνιαίο όρο του 2013.

Ο Λίβανος, η Τουρκία, η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν δεχτεί περισσότερους από 3.000.000 Σύρους μέσα στην τελευταία τριετία, ενώ άλλες χώρες εκτός της περιοχής έχουν συμφωνήσει να δεχτούν περίπου 50.000, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 2% από το συνολικό πληθυσμό των προσφύγων.

Μαχητικά στην Ιορδανία σκέφτεται να στείλει η Γαλλία

Τις επόμενες βδομάδες η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει εάν τελικά θα στείλει μαχητικά αεριωθούμενα στην Ιορδανία για να συμμετάσχουν σε επιδρομές εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό των αποστολών της και να μειώσει το κόστος τους, μιας που η Τουρκία εξακολουθεί να κωλυσιεργεί και να εμποδίζει τη χρήση των βάσεών της από τους συμμάχους της (ΗΠΑ, Γαλλία, αραβικές χώρες).

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού, συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν, είπε σε δημοσιογράφους ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση με τις αρχές του Αμάν, δεδομένων των προσπαθειών της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, να καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προέκυψε από τις πρόσθετες δαπάνες για ιμπεριαλιστικές, στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ