Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνάντηση Κέρι - Αμπάς - Αμπντάλα Β' για την Α. Ιερουσαλήμ

Ξεχωριστή επαφή και με τον Ισραηλινό Πρόεδρο

Από τη συνάντηση Κέρι, Νετανιάχου , Αμπντάλα Β'
Από τη συνάντηση Κέρι, Νετανιάχου , Αμπντάλα Β'
ΑΜΜΑΝ.--

Η σοβαρή ένταση εντός και πέριξ της Πλατείας Τζαμιών και στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τέθηκε χτες βράδυ στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, ανάμεσα στον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, βασικός στόχος της τριμερούς συνάντησης στο Αμμάν ήταν η εξεύρεση τρόπων για αποκλιμάκωση της έντασης, και η αποκατάσταση της ηρεμίας στην Α. Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση του Ιορδανού μονάρχη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και συνάντηση του Κέρι με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τζον Κέρι, ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές «στο πλαίσιο προσπαθειών για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και το τελικό καθεστώς» των παλαιστινιακών εδαφών. Τόνισε, ωστόσο, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο «θα χρειαστούν σωστές και ειλικρινείς κινήσεις εκ μέρους του Ισραήλ». Ζήτησε, επίσης, από τους Ισραηλινούς να σταματήσουν «τα μονομερή μέτρα, τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ». Κατέληξε έτσι επαναλαμβάνοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε την επιθυμητή ειρήνη είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στη συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο τελευταίος εξέφρασε «εντεινόμενες ανησυχίες» για τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, αφενός γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα και αφετέρου σε σχέση με τα νέα σχέδια εκατοντάδων εβραϊκών εποικισμών.

Το ίδιο 24ωρο, ένας 11χρονος Παλαιστίνιος μεταφέρθηκε κατεπειγόντως σε νοσοκομείο της Α. Ιερουσαλήμ, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο από σφαίρα «καουτσούκ» της ισραηλινής αστυνομίας στη διάρκεια συγκρούσεων στη συνοικία Εσαουίγια. Σύμφωνα με γιατρούς, το βλήμα βρήκε το παιδί ανάμεσα στα μάτια με αποτέλεσμα να του σπάσει η μύτη και να προκληθεί μεγάλη αιμορραγία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ