Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΑΛΓΕΡΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟ
Εντονο ενδιαφέρον των ελληνικών μονοπωλίων για νέα πεδία κερδοφορίας

Υπογραφή συμφωνίας ίδρυσης Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Αλγερίας, με τη συμμετοχή μεγάλων εγχώριων ομίλων

«Ψητό» στο «φιλόδοξο» πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων της Αλγερίας μυρίζονται οι εγχώριοι μεγαλοκατασκευαστές
«Ψητό» στο «φιλόδοξο» πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων της Αλγερίας μυρίζονται οι εγχώριοι μεγαλοκατασκευαστές
Το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων να δραστηριοποιηθούν στην «αγορά» της Αλγερίας σε μια σειρά από χρυσοφόρους κλάδους και νέα πεδία κερδοφορίας, όπως οι κατασκευές, η προμήθεια δομικών υλικών, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, η γεωργία και η αλιεία, τα φάρμακα και η ναυτιλία, αναπτύχθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης εκεί, χτες και προχτές, του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα.

Συνοδευόμενος από Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των τροφίμων, του λιανικού εμπορίου, της μικροηλεκτρονικής, των ιχθυοκαλλιεργειών και άλλων κλάδων παραγωγής, ο Δ. Κούρκουλας συναντήθηκε με παράγοντες της αλγερινής κυβέρνησης και εκφώνησε ομιλία στην τελετή έναρξης του «Ελληνο-Αλγερινού Επιχειρηματικού Φόρουμ», που διοργανώθηκε με στόχο την «περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Στο «Φόρουμ» συμμετείχαν 21 ελληνικές εταιρείες και 77 αλγερινές, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές κατ' ιδίαν «B2B» επαφές (απευθείας συνεννοήσεις επιχειρηματιών). Στο πλαίσιό του, μάλιστα, από πλευράς του Συμβουλίου Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ υπογράφτηκε με τους Αλγερινούς Συμφωνία ίδρυσης Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Αλγερίας. Οπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ, Θ. Λαβίδας,«στόχος της νέας πρωτοβουλίας μας είναι να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα αγορά 40 εκατομμυρίων καταναλωτών. Η αγορά της Αλγερίας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, με μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια, εισάγει τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων - πλην των ενεργειακών - και έχει ανάγκη τεχνογνωσίας και διαχείρισης έργων, ενώ αναζητά εναλλακτικούς εταίρους πέρα από τους παραδοσιακούς, όπως αυτούς της Γαλλίας και της Ισπανίας».

Στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Αλγερίας μετέχουν από ελληνικής πλευράς 12 μεγάλες εταιρείες από τους τομείς της Ενέργειας, των κατασκευών, δομικών υλικών, αλουμινίου, ιχθυοκαλλιέργειας, λιπαντικών, ηλεκτρονικής, ανελκυστήρων, διαχείρισης έργων (CYCLON ΕΛΛΑΣ, INTRACOM DEFENCE ELECTRONICS, KLEEMANN, NEOTEX, SABO, ΑΛΟΥΜΥΛ, Ομιλος Κοπελούζου, ΜΕΤΚΑ, ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ), καθώς και ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Στόχος η ανάδειξη σε «στρατηγικό οικονομικό εταίρο»

Οπως άλλωστε τόνισε ο Δ. Κούρκουλας στην ομιλία του, υπάρχει «κοινή πολιτική βούληση» των δύο κυβερνήσεων για «επέκταση και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών». Απευθυνόμενος, δε, στους Αλγερινούς τόνισε ότι σε διμερές επίπεδο, «ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας είναι περίπου 700 εκατομμύρια και το εμπορικό ισοζύγιο είναι σχεδόν ισορροπημένο. Αυτό το γεγονός αποτελεί ένα εξαιρετικό εφαλτήριο για την περαιτέρω μεγέθυνσή τους».

Εστίασε στο ότι η Αλγερία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών ενεργειακών αναγκών «εφοδιάζοντας την ελληνική αγορά με το 15% των εισαγωγών μας φυσικού αερίου. Εδώ και 14 χρόνια η ΔΕΠΑ - η ελληνική εθνική εταιρεία φυσικού αερίου - αποτελεί ένα σημαντικότατο πελάτη της "Sonatrach"».

Υπογράμμισε ότι για «τις ελληνικές επιχειρήσεις η Αλγερία δεν αποτελεί απλά μια εγγύς αγορά. Η Αλγερία έχει την προοπτική να αναδειχθεί σε σημαντικό και στρατηγικό οικονομικό εταίρο για τη χώρα μου. Για την Ελλάδα, η Αλγερία συνιστά έναν εταίρο ειδικής προτεραιότητας, με δεδομένο τον δυναμισμό της οικονομίας της, τη συνεχή της ανάπτυξη και τη φιλόδοξη στοχοθεσία που τη χαρακτηρίζει».

Ειδικό ενδιαφέρον για τους μεγαλοκατασκευαστές

Ο Δ. Κούρκουλας αναφέρθηκε ειδικά στο νέο πενταετές σχέδιο, 2015 - 2019, «οικονομικής ανάπτυξης» που κατάρτισε η αλγερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του οποίου «δημιουργούνται μια σειρά από σημαντικές ευκαιρίες συμμετοχής ελληνικών εταιρειών σε δημόσια έργα και κατασκευές».

«Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και τα γραφεία μελετών έχουν σημαντική τεχνογνωσία και ευρύτατη διεθνή εμπειρία», συνέχισε, «δραστηριοποιούνται σε πολλές τρίτες χώρες και έχουν υλοποιήσει επιτυχώς μεγάλα έργα, αγωγούς μεγάλων αποστάσεων, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρδευτικά δίκτυα, λιμάνια και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, μονάδες αφαλάτωσης και συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων, εμπορικά κέντρα και αυτοκινητόδρομους καθώς και γέφυρες και φράγματα». Δείγμα κι αυτό του πλούτου που σωρεύει η ελληνική αστική τάξη, ενόσω ο ελληνικός λαός πένεται πληρώνοντας την καπιταλιστική κρίση...

Τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν στραφεί πιο αποφασιστικά στις αγορές του εξωτερικού και σήμερα πραγματοποιούν μεγάλα έργα, όπως, για παράδειγμα, το νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο του Αμμάν στην Ιορδανία, το νέο τερματικό σταθμό πετρελαίου στο FAO (σ.σ. Ιράκ), σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, κατασκευή λιμανιών, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και τουριστικών συγκροτημάτων, καθώς και μαζικά προγράμματα κατασκευής κατοικιών».

Παρουσίασε, επίσης, ως άλλον έναν τομέα «ειδικού ενδιαφέροντος» τα υλικά κατασκευής, αναφέροντας ενδεικτικά τα προϊόντα αλουμινίου και μαρμάρου. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην προμήθεια των απαραίτητων δομικών υλικών για την επίτευξη των στόχων του πενταετούς προγράμματος που έχει θέσει η αλγερινή κυβέρνηση», είπε.

Κι άλλο «ψητό» στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων της Αλγερίας

Ο υφυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν «επίσης ευρύτατες προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς άλλους τομείς»:

-- «Τα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, προσφέρουν ευκαιρίες για συνεργασία στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής».

-- «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Ελληνες επαγγελματίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική αξιοποίηση περιοχών της Αλγερίας».

-- «Η ελληνική ναυτιλία με τον εμπορικό της στόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στο εξωτερικό εμπόριο της Αλγερίας».

-- «Η φαρμακευτική βιομηχανία, ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, είναι σε θέση να παράγει σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με συνεργάτες υψηλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα».

-- «Στο γεωργικό τομέα, όπου οι δύο χώρες ειδικεύονται στην πρωτογενή καλλιέργεια με παρόμοια προϊόντα, βλέπω ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία σε φυτο-προστατευτικά προϊόντα, τη γεωργική έρευνα, την αποθήκευση και τη συσκευασία των προϊόντων».

-- «Στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας υπάρχουν επίσης σημαντικά περιθώρια συνεργασίας. Η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Αλγερία για τη βέλτιστη ανάπτυξη των αλιευτικών πόρων και τη δημιουργία σύγχρονων αλιευτικών λιμένων. Ειδικά στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως».

Καθόλου τυχαία, παραπλήσιες ήταν και οι εκτιμήσεις του Θ. Λαβίδα, από πλευράς ΣΕΒ, για τους τομείς που ενδιαφέρουν τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους: «Σ' ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Αλγερίας της επόμενης πενταετίας», τόνισε, «οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν έργα στους τομείς της Ενέργειας, των κατασκευών, της οικιστικής ανάπλασης, της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού υποδομών, των ηλεκτρονικών εφαρμογών, ενώ ευκαιρίες υπάρχουν και στα αγροτικά προϊόντα, στην αλιεία, στη φαρμακοβιομηχανία και τα χημικά, στις νέες τεχνολογίες».

Και τώρα Αίγυπτος...

Με ανάλογα προτάγματα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζουν τώρα την «επίσημη επίσκεψη» του Δ. Κούρκουλα, στις 4 Δεκέμβρη, στο Κάιρο, στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, το ΥΠΕΞ διοργανώνει και επιχειρηματική αποστολή εστιασμένη σε τομείς και κλάδους, «οι οποίοι παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις θετικότερες προοπτικές για ανάπτυξη δραστηριοτήτων και ενίσχυση συνεργασιών», όπως: «Τρόφιμα (νωπά φρούτα), βιομηχανία τροφίμων. Αγροτικός εξοπλισμός (γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός, τυποποίηση ελαιολάδου). Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Περιβαλλοντικές τεχνολογίες (διαχείριση υδάτινων πόρων, υγρών και στερεών αποβλήτων). Ιχθυοκαλλιέργειες. Κατασκευές. Δημόσια έργα. Δομικά υλικά. Χημικά. Φάρμακα, καλλυντικά, ιατρικός εξοπλισμός. Αλυσίδες εστίασης (franchising)».

«Στο πλαίσιο της ως άνω αποστολής θα πραγματοποιηθεί οικονομικό / επιχειρηματικό συνέδριο και θα ακολουθήσουν διμερείς στοχευμένες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών», σημειώνεται από τη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΥΠΕΞ, η οποία μέχρι και χτες δεχόταν αιτήσεις συμμετοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ