Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρες με φόντο τη στασιμότητα

Με σκληρές κόντρες αλλά και με συμβιβασμούς εξελίσσεται η διαπάλη γύρω από τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης», που αφορούν στο ενδεχόμενο αγοράς και κρατικών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διοχετεύσει πρόσθετη ρευστότητα στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη μείωση των επιτοκίων για τον κρατικό δανεισμό.

Σε αυτό ο φόντο, συνεδρίασε χτες το ΔΣ της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της οποίας Μ. Ντράγκι, επιχειρώντας να ρίξει γέφυρες συμβιβασμού, σημείωσε πως υπάρχει «ομόφωνη απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα στην περίπτωση που το απαιτήσουν οι οικονομικές συνθήκες». Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, σημείωσε ότι «η εξασθένιση της ανάπτυξης και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενδέχεται να πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ενώ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με την αξία του τρέχοντος προγράμματος αγοράς εγγυημένων τίτλων του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης, εξάλλου, η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε καθορίσει σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, το κλίμα στην ΕΚΤ βαραίνει από τις κόντρες που εκδηλώνονται ανάμεσα στους κεντρικούς τραπεζίτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ), Γ. Βάιντεμαν, έχει απειλήσει ακόμη και με το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που ο Μ. Ντράγκι ξεπεράσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο «νομιμοποιείται» να κινηθεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ομάδα κεντρικών τραπεζιτών συντάσσεται απέναντι στους σχεδιασμούς νέων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ η βρετανική «Telegraph» σχολιάζει ότι οι προσπάθειες του Ντράγκι για την Ευρωζώνη προσκρούουν στο «τείχος» που έχει σηκώσει το Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε εξήγγειλε χτες σχέδιο πρόσθετων δημόσιων επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-18, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, εφόσον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν περαιτέρω. «Θα προτείνω στην κυβέρνηση να θέσουμε σε εφαρμογή επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018, πέραν αυτών που προβλέπονταν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, βέβαια, το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να συνδυαστεί με μέτρα «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Υποβάθμιση προβλέψεων και από τον ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, συνιστά την εφαρμογή «εκτεταμένου προγράμματος» αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών, προκειμένου να αποφευχθεί η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός.

Σε έκθεσή του, που δημοσιοποίησε χτες, ενόψει της Συνόδου του G20 στην Αυστραλία, υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3% (έναντι 3,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 3,7% για το 2015 (έναντι 3,9%).

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται με εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς, στο 0,8% για το 2014 και στο 1,1% για το 2015, στο ίδιο επίπεδο με αυτό που περιμένει η Κομισιόν σύμφωνα με τις πρόσφατες «φθινοπωρινές προβλέψεις».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στη Βραζιλία θα περιοριστεί μόλις στο 0,3% για το 2014, ενώ στη Ρωσία προβλέπεται απόλυτη στασιμότητα για το 2015, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και της αποδυνάμωσης των εμπορικών δοσοληψιών.

Ο ΟΟΣΑ συνιστά την κλιμάκωση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ