Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίδειξη αντιμεταναστευτικής καταστολής από την ΕΕ

Ανακοίνωση για την επιχείρηση «Mos Majorum» της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ

Σε ανακοίνωσή της για την επιχείρηση - σκούπα «Mos Majorum» της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει:

«H επιχείρηση "Mos Majorum" της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με άλλα κράτη - μέλη και την υποστήριξη του FRONTEX με παροχή δεδομένων και αναλύσεων για τις μεταναστευτικές ροές, αποτελεί μια ακόμη επίδειξη βάρβαρης καταστολής της ΕΕ και των χωρών - μελών της ενάντια στους μετανάστες. Πρόκειται για επιχείρηση εντοπισμού προσφύγων στα κράτη - μέλη της ΕΕ και στο λεγόμενο "χώρο Σένγκεν", που θα ακολουθούν συλλήψεις, εγκλεισμός τους σε στρατόπεδα και απέλασή τους πίσω, σε χώρες όπου μπαίνουν σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή και η επιβίωσή τους. Συνιστά ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό εξαθλιωμένων προσφύγων, που, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και των συμμάχων της ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αναζητούν τρόπο επιβίωσης σε κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή και κάθε άλλη επιχείρηση καταστολής και διωγμού των μεταναστών και προσφύγων. Τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας και φροντίδας. Να νομιμοποιούνται όσοι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και να προωθούνται, όσοι το επιθυμούν, σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι Κανονισμοί της ΕΕ Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, που απαγορεύουν τη μετάβασή τους σε χώρες άλλες από αυτές της εισόδου τους».

Τέτοια επιχείρηση σε μεγάλη κλίμακα πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 26 Οκτώβρη από τις ευρωπαϊκές αστυνομίες, στοχεύοντας στους μετανάστες χωρίς έγγραφα. Ηταν, στην ουσία, άλλη μια ποινικοποίηση κατά ανθρώπων που διώκονται. Οι δράσεις συντονίστηκαν από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων με τη «στενή συνεργασία» της Frontex, της Europol και των κρατών - μελών της Σένγκεν. Η επιχείρηση βαφτίστηκε «Mos Maiorum», που σημαίνει «έθιμο των προγόνων» και αναφέρεται στους πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής δημοκρατίας.

Πρακτικά, ανάμεσα στις 13 και 26 Οκτώβρη, περίπου 20.000 αστυνομικοί συμμετείχαν σε επιχειρήσεις που περιελάμβαναν από αυξημένους ελέγχους σε αεροδρόμια, σταθμούς, τρένα, αυτοκινητόδρομους, μέχρι έρευνες σε σπίτια. Ο κύριος στόχος τους ήταν να αποκτήσουν καλύτερη εποπτεία των μεταναστευτικών οδών και να συλλάβουν όσο το δυνατό περισσότερους μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η επιχείρηση παρουσιάστηκε ως πρόληψη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και το trafficking, αλλά αυτό αποτελεί μια δικαιολογία. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων «δράσεων», πρακτικά, σχεδόν κανένας διακινητής ανθρώπων δε συνελήφθη, ενώ οι μόνοι συλληφθέντες ήταν μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι κατέληξαν σε κέντρα κράτησης και τελικά απελάθηκαν. Επιπλέον, η ΕΕ επιδιώκει την επέκταση της βάσης δεδομένων της Frontex και της Europol μέσω επιχειρήσεων αυτού του τύπου.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζονται από την ΕΕ ως απειλή. Τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα παρουσιάζονται ως προκλήσεις για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα, ενώ στην ουσία αποτελούν συνέπεια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Παράλληλα, από το 2000 υπολογίζεται πως τουλάχιστον 40.000 αλλοδαποί έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο για την ΕΕ, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων τους, συγκεκριμένα στη ζώνη των συνόρων της έχουν δαπανηθεί περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο η χρηματοδότηση της Frontex για το 2013 ανερχόταν σε 85 εκατομμύρια ευρώ. Πέρσι, η ΕΕ προώθησε το σχέδιο Eurosur, με στόχο τον έλεγχο των συνόρων της, το οποίο θα πάρει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Οι κάμερες και ο αριθμός των χιλιομέτρων φράχτη που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα έχουν αυξηθεί. Συνοριακές περίπολοι μισθώνονται και τοποθετούνται στα σύνορα, από τη Βουλγαρία ως την Ισπανία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, παραλήφθηκαν χτες από την ελληνική κυβέρνηση δύο οχήματα τύπου SUV εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα λιμάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ