Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση των ζημιών

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχές

Την απουσία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων που θα μπορούσαν να προστατεύσουν την περιοχή της Χαλκιδικής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα επιβεβαίωσε το κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και τον Γιάννη Ζιώγα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, που επισκέφτηκαν χτες τις πληγείσες από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις περιοχές.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε αρχικά την Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, όπου ενημερώθηκε για τις μεγάλες καταστροφές και στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε καλλιέργειες. Στη συνέχεια συναντήθηκε στην Ιερισσό με το δήμαρχο Αριστοτέλη, Γιάννη Μίχο. Ο δήμος Αριστοτέλη έχει τις περισσότερες καταστροφές και έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, όπως αναδείχτηκε, απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης και ανασχεδιασμού του οδικού δικτύου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την σημερινή συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι τεράστιες ζημιές - όπως κατολισθήσεις, διαβρώσεις ρεμάτων και αποξηλώσεις ασφαλτόστρωσης - προκλήθηκαν από την έντονη βροχή που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους στις 24 - 25 Οκτώβρη. Το οδικό δίκτυο Βαρβάρας - Ολυμπιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στο δρόμο της Ουρανούπολης. Ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου φερτές ύλες έκλεισαν ακόμη και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθιστώντας τη μετακίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Καταστροφές σημειώθηκαν και σε σπίτια, κινητά περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά, σε Ιερισσό, Μ. Παναγιά και Παλαιοχώρι πλημμύρισαν οικίες και βιοτεχνικοί χώροι. Μεγάλο όμως είναι και το πλήγμα που δέχτηκαν οι αγρότες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές στα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής βιώνουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ενημέρωσε για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία ζητείται να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολό τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες, καθώς επίσης και να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών σε οδικό και αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγρότες, που το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουν οξυμένα προβλήματα λόγω των καταστροφών. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να κατασκευαστούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος. «Δεν είναι απαραίτητο», είπε, «σε κάθε βροχή που ξεπερνά κάποια όρια να έχουμε αυτού του μεγέθους τις καταστροφές».

Ο Γιάννης Ζιώγας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, ο οποίος μάλιστα θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, προϋπολογίζει ελάχιστα ποσά σε έργα υποδομών και τα περισσότερα από αυτά περιορίζονται μόνο στην αποκατάσταση. Και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να ιεραρχήσει διαφορετικά, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ