Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Σφοδρές μάχες σε όλα τα μέτωπα

Ιρακινοί στρατιώτες σε περιοχή νότια της Βαγδάτης που επανακατέλαβαν από τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους»
Ιρακινοί στρατιώτες σε περιοχή νότια της Βαγδάτης που επανακατέλαβαν από τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» και δυνάμεων του συριακού στρατού, στη βόρεια Συρία, ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 άτομα και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές κοντά σε στρατιωτικά οδοφράγματα που περιστοιχίζουν το Ιντλίμπ. Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν προσπαθήσει και κατά το παρελθόν να καταλάβουν την πόλη, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι παράλληλες επιθέσεις «αντιπολιτευόμενων» δυνάμεων εξαπολύονται και στο εσωτερικό της πόλης σε βάρος της αστυνομίας και του στρατού.

Ανάκτηση πόλης κοντά στη Βαγδάτη από το στρατό

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και σιιτικές πολιτοφυλακές ανέκτησαν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Τζουρφ αλ-Σαχάρ νότια της Βαγδάτης, σπάζοντας τον κλοιό των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» έπειτα από μήνες μαχών.

Ωστόσο, πριν αποχωρήσουν οι τζιχαντιστές φρόντισαν να ναρκοθετήσουν περιοχές εντός και πέριξ της πόλης με 3.000 νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθιστώντας στην ουσία ανέφικτη την επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, μία ακόμη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με ΙΧ αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά σε φυλάκιο του στρατού έξω από το Τζουρφ αλ Σαχάρ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ένδεκα ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 23.

Συγκρούσεις και στο βόρειο Λίβανο

Οι σφοδρές μάχες που ξεκίνησαν την Παρασκευή άρχισαν να καταλαγιάζουν χτες το απόγευμα στο βόρειο Λίβανο. Οι μάχες που σημειώθηκαν, για πρώτη φορά μετά από βδομάδες, ξεκίνησαν μετά από επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε δυνάμεις του στρατού.

Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, κατά τις τριήμερες συγκρούσεις με επίκεντρο τη βόρεια πόλη της Τρίπολης σκοτώθηκαν συνολικά 12 στρατιώτες και 10 άμαχοι. Τραυματίστηκαν επίσης 92 στρατιώτες και άλλοι 63 άμαχοι. Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης εγκατέλειψαν τις εστίες τους καθώς δεκάδες σπίτια υπέστησαν καταστροφές από τις ανταλλαγές σφοδρών πυρών μεταξύ των δύο πλευρών.

Αφορμή για την επίθεση των τζιχαντιστών έδωσε η σύλληψη ενός τοπικού παράγοντα, που είχε διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές, έπειτα από εφόδους του στρατού στη βόρεια περιοχή Ντινιγιέ του Λιβάνου.

Σε ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε μέσω του λιβανέζικου πρακτορείου ειδήσεων η ηγεσία του στρατού ανέφερε ότι «η καταδίωξη ένοπλων τρομοκρατών στην Τρίπολη συνεχίζεται και δε θα σταματήσει μέχρις ότου εξοντωθούν οι τρομοκράτες». Αργότερα χτες, Λιβανέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους τζιχαντιστές να παραδοθούν...

Συνάντηση «προθύμων»

Τρόπους ανάσχεσης της εκστρατείας προπαγάνδας που πραγματοποιούν εδώ και καιρό οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Μετώπου» (ΙΚ) στο Διαδίκτυο αναζήτησαν χτες σε συνάντησή τους στην Πόλη του Κουβέιτ ανώτεροι αξιωματούχοι από χώρες που στηρίζουν τη λεγόμενη συμμαχία προθύμων της κυβέρνησης Ομπάμα που αξιοποιούν το πρόσχημα της δήθεν αντιμετώπισης των ισλαμιστών μισθοφόρων που δρουν σε Συρία και Ιράκ (που βέβαια είναι δικό τους δημιούργημα).

Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ομπάμα σε θέματα που αφορούν στο συνασπισμό των τζιχαντιστών, ε.α. στρατηγός Τζον Αλεν. Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, συμμετείχαν και αξιωματούχοι από το Μπαχρέιν, τη Βρετανία, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Λίβανο και το Κατάρ.

Σύμφωνα με τον ε.α. στρατηγό Αλεν, οι συνομιλίες στο Κουβέιτ εστιάζουν σε τρόπους υποβάθμισης και ήττας του μηνύματος του ΙΚ και σε τρόπους ολομέτωπης αντιμετώπισης της εκστρατείας προπαγάνδας που κάνουν στο Ιντερνετ «στρατολογώντας και παραπλανώντας αθώους». Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια «απαιτεί μία συνολική, συντονισμένη προσέγγιση σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή κυβερνητικών, στρατιωτικών, οικονομικών, διπλωματικών και άλλων «εργαλείων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ