Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Νέο κρούσμα μετά τα αυστηρότερα μέτρα

ΚΟΝΑΚΡΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακραία μέτρα υποχρεωτικής υγειονομικής απομόνωσης 21 ημερών ακόμη και σε άτομα που δεν φέρουν το παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» αλλά εισέρχονται στις ΗΠΑ από χώρες της Δυτικής Αφρικής, αποφάσισαν πλέον να επιβάλουν οι υγειονομικές αρχές στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Ιλινόις, προκαλώντας αντιδράσεις για μέτρα υπερβολής και προχειρότητας.

Ηδη η νοσοκόμα Κάσι Χίκοξ, που έπεσε «θύμα» του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας μόνο και μόνο επειδή είχε εισέλθει προ ημερών στις ΗΠΑ έπειτα από αποστολή στη δυτικοαφρικανική Γουινέα μολονότι απεδείχθη αρνητική σε ιατρικό τεστ για τον ιό του «Εμπολα», απείλησε με μηνύσεις. Μιλώντας προχτές από νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ (όπου έχει κλειστεί) στο δίκτυο CNN, η Χίκοξ απείλησε τις πολιτειακές αρχές με προσφυγή στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι αδίκως έχει υποβληθεί σε καραντίνα και ότι θίγονται βασικά συνταγματικά της δικαιώματα. Επέκρινε δε τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία από αξιωματούχους που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ιατρική, κατηγορώντας στην ουσία τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ για υπερβολή και επιπολαιότητα.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, υποστήριξε ως απαραίτητη για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας την υποχρεωτική καραντίνα ανθρώπων που επιστρέφουν στην αμερικανική πολιτεία από χώρες που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό «Εμπολα», λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «κύριο μέλημα αποτελεί η δημόσια ασφάλεια». Ενθάρρυνε παράλληλα τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας να συνεχίσουν το «θαρραλέο αγώνα» προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για την καταπολέμηση του ιού.

Αυτά ενώ λίγες ώρες αργότερα, χτες, στη Νέα Υόρκη ξανασήμανε συναγερμός καθώς επιβεβαιώθηκε το πέμπτο κρούσμα του επικίνδυνου ιού στις ΗΠΑ έναντι ενός αγοριού πέντε ετών που είχε έρθει στις ΗΠΑ από τη Γουινέα. Το αγόρι είχε φθάσει στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, όπου υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα και γίνονται έλεγχοι έναντι του ιού, και ενώ ψηνόταν στον πυρετό με θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου δεν υποβλήθηκε σε θερμομέτρηση ή τεστ για «Εμπολα». Τελικά το παιδάκι, που υπέφερε και από εμετούς στη διάρκεια της πτήσης, μεταφέρθηκε χτες στο νοσοκομείο Μπελβιού της Ν. Υόρκης σε άσχημη κατάσταση...

Το ίδιο 24ωρο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής από τη Γουινέα όπου βρέθηκε χτες, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα της τάχα «θα βοηθήσει στον αγώνα κατά του ιού "Εμπολα" μακροπρόθεσμα». Στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κόνακρι, μία από τις τρεις δυτικοαφρικανικές χώρες που πλήττονται άσχημα από τον αιμορραγικο ιό, η Πάουερ κάλεσε τον κόσμο να ξεπεράσει «το φόβο και το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με τον "Εμπολα"», απευθύνοντας και αυτή με τη σειρά της έκκληση για την αποστολή περισσότερων ξένων γιατρών και νοσηλευτών σε χώρες της Δτυικής Αφρικής.

Η Πάουερ, που θα επισκεφτεί επίσης τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, παρά τις πιέσεις Αμερικανών βουλευτών για την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται σοβαρά από τον «Εμπολα», πρόσθεσε ότι «τα οφέλη του να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στις χώρες αυτές αντισταθμίζουν κατά πολύ τον σχεδόν ανύπαρκτο κίνδυνο του ταξιδιού δεδομένου ότι έχει πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Μετά το τέλος της περιοδείας σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε η Πάουερ θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ κατά του «Εμπολα» στην Γκάνα, όπου γίνεται ο συντονισμός των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση του ιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ