Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα θητεία Ρουσέφ και συνέχεια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης

Η Ρουσέφ στην πρώτη ομιλία μετά τη νίκη, μιλώντας σε οπαδούς της που πανηγύριζαν, αλλά το πραγματικό πανηγύρι είναι για τους καπιταλιστές
Η Ρουσέφ στην πρώτη ομιλία μετά τη νίκη, μιλώντας σε οπαδούς της που πανηγύριζαν, αλλά το πραγματικό πανηγύρι είναι για τους καπιταλιστές
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η νυν Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, με το συνασπισμό «Με τη δύναμη του Λαού» (που στηρίζουν το Κόμμα Εργατών, το ΚΚ της Βραζιλίας, και σειρά μικροαστικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων) επικράτησε του αντιπάλου της, Αέσιο Νιέβες, επικεφαλής του συνασπισμού «Αλλάζουμε τη Βραζιλία», στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής επίσημη καταμέτρηση, με ποσοστό 51,60% έναντι 48,40%. Στις πρώτες δηλώσεις της η Ρουσέφ, που πήρε 54,5 εκατομμύρια ψήφους αναφέρθηκε στην προτεραιότητά της στη δεύτερη θητεία της να προχωρήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις (χωρίς να προσδιορίσει ποιες ακριβώς) και σημείωσε ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία με την αντιπολίτευση. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία, για να επιτευχθεί ο περιορισμός του πληθωρισμού.

Η στήριξη από την κυβέρνηση της Ρουσέφ και πριν των κυβερνήσεων Λούλα των συμφερόντων τμήματος του κεφαλαίου, βρήκαν την έντονη αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων στις μεγάλες κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπου έγινε ένα μεγάλο πανηγύρι των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Αυτά τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν με κάποια ψίχουλα που δόθηκαν στους εξαθλιωμένους από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των «αριστερών» κυβερνήσεων Λούλα και Ρουσέφ, την ίδια ώρα που μεγάλος κερδισμένος ήταν το κεφάλαιο.

Τα διαφορετικά διαχειριστικά μείγματα εξυπηρετούν και αναζητούν τον καλύτερο δρόμο για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που εμφανίζεται ότι δήθεν θα βοηθήσει και τα λαϊκά στρώματα. Μόνο που αυτή ακριβώς η πορεία και όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, στα εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια σε απαράδεκτες συνθήκες και με άθλιες υποδομές όπως στις παραγκουπόλεις - φαβέλες, σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο που συνεπάγεται όμως αμύθητα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα.

Το Βραζιλιάνο ΚΚ είχε καλέσει τα λαϊκά στρώματα να μην μπουν στη λογική του μικρότερου κακού, να ρίξουν στο δεύτερο γύρο άκυρο και να παλέψουν σε ταξική βάση ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και όποιον την υπηρετεί και να οργανώσουν το μέτωπο αγώνα για τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ