Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αντιδρούν στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων

Στάση εργασίας έκαναν χτες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ενάντια στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, οι οποίες με το ΠΔ 164/2004 έχουν μετατραπεί σε αορίστου από ορισμένου χρόνου. Με τον «επανέλεγχο» η κυβέρνηση επιδιώκει να σχηματίσει μία ακόμα «δεξαμενή» για νέες μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στην Αθήνα, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος από Επιτροπές Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και το Σύλλογο Εργαζομένων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας. Οι Επιτροπές συσπειρώνουν ΙΔΑΧ από τους δήμους Ηλιούπολης, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ασπρόπυργου, Μάνδρας και Χαϊδαρίου.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος του Συλλόγου, και ο Χρύσανθος Κυριαζής εκ μέρους της Επιτροπής ΙΔΑΧ Πετρούπολης. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου πραγματοποιούσε συγκέντρωση για τον ίδιο λόγο η Ομοσπονδία Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ προσπάθησε ν' αποκλείσει από τη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από το υπουργείο, εκπροσώπους από τις Επιτροπές ΙΔΑΧ και το Συντονιστικό τους. Η στάση αυτή επιβεβαιώνει ότι στέκεται ενάντια σε ό,τι ενισχύει την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

Τελικά η συνάντηση έγινε, χωρίς τη συμμετοχή της ΠΟΕ ΟΤΑ, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Θ. Λιβάνιο. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελευσίνας και των Επιτροπών ΙΔΑΧ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για έναν απλό επανέλεγχο και αυτός που αποφασίζει αν κάποιος τηρεί πράγματι τους όρους που θέτει ο νόμος, είναι το ΑΣΕΠ. Τον εμπαιγμό αυτό κατήγγειλε μετά από τη συνάντηση η αντιπροσωπεία μιλώντας στους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι επίσης χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Θα πάμε μέχρι τέλους και όποιος μονιμοποιήθηκε χωρίς να πληροί τα κριτήρια θα φύγει από το Δημόσιο». Η συγκεκριμένη δήλωση δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης, που προσπαθεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τα πλαστά πτυχία με τους εργαζόμενους που δεν έχουν τα έγγραφα πιστοποίησης της προϋπηρεσίας τους (η οποία είναι πραγματική και όχι πλασματική), αναγκαία προϋπόθεση για τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Η έλλειψη αυτή δεν είναι ευθύνη των εργαζομένων, αλλά αποτέλεσμα της χρόνιας εργασιακής και πολιτικής ομηρίας τους από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση. Πολλοί από αυτούς, όταν έληγαν οι συμβάσεις τους δούλευαν ακόμα και ανασφάλιστοι, περιμένοντας να ξαναϋπογράψουν μια σύμβαση. Αυτές τις περιόδους η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τις αναγνωρίζει.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το δήμαρχο Γ. Μπουτάρη. Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Μπουτάρης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος δήλωσαν υπέρ της αξιολόγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ