Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στη Νέα Υόρκη για τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης

Θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής για την κλιματική αλλαγή

Σειρά επαφών για την προώθηση των συμφερόντων των εγχώριων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη τη βδομάδα που έρχεται, και της Συνόδου Κορυφής για την κλιματική αλλαγή.

Στο περιθώριο των εργασιών τους, την ερχόμενη Παρασκευή 26/9 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών (Ευ. Βενιζέλος, Ιω. Κασουλίδης, Σ. Σούχρι). Οπως διαχέεται στη συνάντηση «θα γίνει ανασκόπηση της όλης κατάστασης γύρω από τις εξελίξεις στην περιοχή και θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα για την εδραίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα θαλασσίων ζωνών, ενέργειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», βλ. χάραξη ΑΟΖ, προκειμένου να ξεκινήσει η εκμετάλλευση των εκτιμώμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Προηγούμενα, τη Δευτέρα 22/9, δρομολογείται συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιω. Κασουλίδη. Λέγεται ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ενόψει και των χωριστών συναντήσεων που αναμένεται να έχουν στη Νέα Υόρκη ο Ν. Αναστασιάδης, ο Ευ. Βενιζέλος, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντ. Ερογλου και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούτογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν. Οπως διαχέεται, ο Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσει «αμερικανική στήριξη» για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει επίσης στις πολύ κρίσιμες (στο φόντο των εξελίξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή) συναντήσεις ΕΕ - ΗΠΑ και ΕΕ - ΝΑΤΟ, και θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Την Τετάρτη αναμένεται επίσης να παραστεί στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την «τρομοκρατία», όπου θα προεδρεύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιας και οι ΗΠΑ προεδρεύουν του ΣΑ για το μήνα Σεπτέμβρη. Τέλος, την Κυριακή 28/9 θα έχει συνάντηση και με τον Ισραηλινό ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ