Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει, να μην περιμένει σωτήρες

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος στον «Real FM»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και την Κάτια Μακρή παραχώρησε συνέντευξη χτες ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

***

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό, ο Θ. Παφίλης τόνισε:

-- Ο κ. Τσίπρας μαζεύει πιστοποιητικά και δίνει εξετάσεις εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, από το Τέξας, το Λονδίνο, τον Πάπα σήμερα, προσπαθώντας να δείξει αυτό που έκρυβε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι τέλος πάντων ό,τι είπαμε «ψωμί και αλάτι», δεν αμφισβητεί συνολικά την πορεία, απλώς λέει ότι έχει ένα καλύτερο σχέδιο διαχείρισης.

Αλλά σε ό,τι αφορά τον Πάπα είναι πραγματικά εκπληκτικό και θα έλεγε κανένας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον διεκδικούν μαγικές ιδιότητες, γιατί με όποιον συναντιέται ξαφνικά από εκεί που είναι αντιδραστικός -γιατί όλοι γνωρίζουν το ρόλο του Βατικανού συνολικά- μετατρέπεται σε προστάτη των φτωχών και των αδυνάτων. Οταν πάει στο Κόμο, π.χ., ξαφνικά μετατρέπεται η «Λέσχη Μπίλντεμπεργκ» της Ιταλίας, όπως λέγεται, σε φιλολαϊκή που ακούει με προσοχή τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κ. Τσίπρας πλέον στα διάφορα κέντρα, τα οποία καθορίζουν και συνολικά την πολιτική, δίνει εξετάσεις, όπως επίσης και η παρουσία του κ. Δραγασάκη και του κ. Σταθάκη στον Ασμουσεν ακριβώς αυτόν το σκοπό υπηρετούν.

Το θέμα είναι ποια πολιτική υπηρετεί κάθε κόμμα

-- Βεβαίως, από την άλλη κ. Παφίλη, το ότι δε συμφωνείς με κάποιον δε σημαίνει ότι δε συναντιέσαι μαζί του, συναντιέσαι και ανταλλάσσεις απόψεις και ο καθένας έχει τις θέσεις του...

-- Συμφωνώ ότι μπορείς να συναντιέσαι, το θέμα είναι για ποιο πράγμα συναντιέσαι. Ολες αυτές οι συναντήσεις πού κατέληξαν; Ξέρετε, ο κόσμος πολύ ψύχραιμα μπορεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα περί σκισίματος των μνημονίων, περί κατάργησης των νόμων, των 400 εφαρμοστικών νόμων, περί κρατικοποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων κλπ., όλα αυτά έχουν εγκαταλειφθεί εν ριπή οφθαλμού.

-- Στο δικό σας ρόλο θέλω να έρθω. Είστε πολύ καλοί στις διαπιστώσεις, αυτό είναι αληθές, αλλά από εκεί και πέρα, στην πράξη, ένας αριστερός ψηφοφόρος σου λέει γιατί δε συνεργάζεσαι μαζί του, να τον πας αριστερότερα, για να μην αναγκαστεί να πάει δεξιότερα;

-- Μα δεν είναι θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει επιλογή σε αυτό το πράγμα, δεν είναι να πάει αριστερότερα ή δεξιότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τίποτα από τις βάσεις αυτής της πολιτικής, ούτε αμφισβητεί και την ίδια την ΕΕ και την κατεύθυνση που έχει. Η οποία κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν, δε σχετίζεται με το λαό, με το βιοτικό επίπεδο του κόσμου, δε σχετίζεται με αυτόν το μεσαίωνα που βρισκόμαστε σήμερα, σχετίζεται με το ποια τμήματα του κεφαλαίου και από ποιο δρόμο θα μπορέσουν να ενισχυθούν περισσότερο για να υπάρξει αυτή η ανάκαμψη.

Η δική μας η τοποθέτηση, απέναντι σε οποιοδήποτε κόμμα, δεν ξεκινάει από το αν σήμερα θα μας δώσει κάποιες περισσότερες ψήφους. Ξεκινάει από τα προβλήματα του ελληνικού λαού και από το ποια πολιτική υπηρετεί το κάθε κόμμα. Ακούσατε πουθενά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θα φορολογήσει τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, αυτό τον πλούτο που δεν έχει δώσει τίποτα και που, αντίθετα, ένα μεγάλο τμήμα κερδίζει μέσα στην κρίση; Οχι, βέβαια, τι υπόσχεται; Τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης με διαφορετικό διαχειριστή. Και με ορισμένες προτάσεις, που έτσι ή αλλιώς, αυτή η διαχείριση της φτώχειας απασχολεί και τους άλλους, κανένας δε θέλει να έχει πεινασμένους και να πιέζεται, ανεξάρτητα αν η πολιτική του οδηγεί εκεί. Αυτή η διαχείριση γίνεται και θα γίνεται και δεν αλλάζει τίποτα.

Υπάρχουν πια αποδείξεις για το πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ

-- Την προηγούμενη φορά κόστισε στα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ αυτή η άρνηση συνεργασίας. Αν αυτή τη φορά πάμε σε διπλές εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές, θεωρείτε ότι αυτό επίσης θα συμπιέσει πολύ εσάς;

-- Εμείς θεωρούμε ότι σήμερα έχει περισσότερες χειροπιαστές αποδείξεις ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους και θα έλεγα οι αριστεροί ψηφοφόροι, για το πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς καταλαβαίνουμε πολύ καλά την αγωνία ενός κόσμου καθημερινά να φύγει αυτή η κυβέρνηση, και εμείς λέμε να φύγει. Το θέμα είναι πώς θα φύγει. Αν θα φύγει κάτω από τη λαϊκή κινητοποίηση, αν θα δρομολογηθούν συνολικότερες αλλαγές ή αν θα φύγει «ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς». Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Και, επομένως, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις στον κόσμο να καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα αυτά που έλεγε δεν τα εννοούσε, ότι συμβιβάστηκε, ότι προσαρμόστηκε και ότι ζητάει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική με διαφορετικό, βέβαια, κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία.

-- Δεν είχε, όμως, ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά τουλάχιστον, ανεξαρτήτως αν κάποια στελέχη του την είχαν, τη δική σας θέση, έξω από την ΕΕ, το ευρώ; Δεν την είχε, για να πείτε ότι τώρα συμβιβάστηκε...

-- Οχι, βέβαια, δεν την είχε. Εμείς λέμε ότι κατέβηκε με κάποια συνθήματα παραπλανητικά και ένας κόσμος πίστεψε ή και ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ακόμη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Ομως όταν είσαι δεσμευμένος -και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά, με όλα αυτά που κάνει και σε εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο- υποχρεωτικά θα κινηθείς σε αυτή την πολιτική. Εδώ η ΕΕ, το έχουμε πει 100 φορές και το επιβεβαιώνει και ο κ. Δραγασάκης από την άλλη πλευρά, ελέγχει όλους τους προϋπολογισμούς να είναι ισοσκελισμένοι και ο ίδιος είπε οι προϋπολογισμοί μας θα είναι ισοσκελισμένοι. Για να είναι ισοσκελισμένοι σημαίνει ότι θα ακολουθείς όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία ονομάζονται μνημονιακά αλλά εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, τα οποία έχουν στόχο κυριολεκτικά να πάρουν το αίμα του εργαζόμενου, να φτηνύνουν την εργατική δύναμη, να ξεπουλήσουν ό,τι υπάρχει, για να μπορέσουν να ανακάμψουν αυτοί που έχουν τον πλούτο. Αυτήν τη γραμμή δεν την αμφισβητεί.

-- Εσείς, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και τη δική σας άρνηση φυσικά να ψηφίσετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πότε βλέπετε εκλογές;

-- Οποιος είναι Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράφει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, επομένως δεν ψηφίζουμε κανέναν, όποιος κι αν είναι αυτός. Αυτό είναι δεδομένο.

Στο θέμα, επίσης, των εκλογών, σας ξαναλέω ότι εμείς θέλουμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, το θέμα είναι να φύγει η κυβέρνηση και ο λαός να είναι σε καλύτερη θέση. Και για να είναι σε καλύτερη θέση, θα πρέπει να είναι ισχυρό το ΚΚΕ. Και ξέρετε ποιο είναι κατά τη δική μας γνώμη το ζητούμενο; Αντί σήμερα ο κόσμος να παρασύρεται από όλη αυτήν τη συζήτηση, προεδρολογίες και όλα τα υπόλοιπα, θα έπρεπε να οργανώσει την πάλη του, να οργανωθεί στα σωματεία του, παντού, να κινητοποιηθεί, να σταματήσει αυτήν την αντιλαϊκή λαίλαπα, να προσπαθήσει να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις και να ανοίξει δρόμο για γενικότερες αλλαγές. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και γι' αυτό κινούμαστε, στο μέτρο των δυνάμεών μας και παραπάνω ίσως, για ένα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η του Νοέμβρη, για να δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα, να έχει μια αφετηρία διεκδίκησης, πάλης, για να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων και να μην περιμένει σωτήρες. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Μπορεί να υπάρχουν, βέβαια, στο πνεύμα του Πάπα ή του Αγίου Ορους ή οπουδήποτε αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ