Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνές Συνέδριο για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών

To 4o Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντουνχουάνγκ, στη Βορειοδυτική Κίνα, από τις 9 - 11 / 9. Το συνέδριο αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ που συγκαλείται σε ετήσια βάση, δίνοντας μια πολύτιμη ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί τις εμπειρίες και τη γνώση και να ανταλλάξει ιδέες σχετικά με την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και, πιο συγκεκριμένα, την ορθή εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO του 1970.

Επιστέγασμα των εργασιών του συνεδρίου υπήρξε η διατύπωση ενός Κειμένου Συστάσεων, με το οποίο οι σύνεδροι καλούν τα κράτη να υιοθετήσουν τα κατάλληλα μέτρα στην εθνική τους νομοθεσία για την αποτροπή της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών. Το Κείμενο Συστάσεων, που εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της Dunhuang, τιτλοφορείται «Κείμενο Συστάσεων της Dunhuang για την Προστασία και τον Επαναπατρισμό των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών, ιδιαίτερα των προερχομένων από λαθρανασκαφές» και αποσκοπεί κυρίως στην πρόληψη και την ποινική καταστολή των παράνομων ανασκαφών.

Το προηγούμενο (3ο) Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία (Οκτώβρης 2013), του οποίου τα συμπεράσματα περιελήφθησαν στο «Κείμενο Συστάσεων Αρχαίας Ολυμπίας για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών».

Κατά τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου, η Ελλάδα ανέλαβε διά της Αρτέμιδος Παπαθανασίου την προεδρία - συντονισμό της πρώτης συνεδρίας με τις βασικές ομιλίες του συνεδρίου. Η Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσίασε τρεις περιπτώσεις επαναπατρισμού αρχαιοτήτων, οι οποίες επιτεύχθηκαν το 2014.

Η πρώτη αφορά τον επαναπατρισμό των δύο κυκλαδικών αρχαιοτήτων, ενός ειδωλίου και ενός τηγανόσχημου σκεύους, εξαιρετικά μεγάλης επιστημονικής και οικονομικής αξίας, που επέστρεψαν από το μουσείο της Καρλσρούης στην Ελλάδα το Μάη του 2014 και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της Προϊστορικής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η δεύτερη, τον επαναπατρισμό 10.600 τεμαχίων κεραμικής, ειδωλίων, και λίθινων και οστέινων αντικειμένων, που επιστράφηκαν από το Phahlbau μουσείο του Unteruldingen τον περασμένο Ιούνη. Το σύνολο του αρχαιολογικού υλικού προέρχεται από παράνομες ανασκαφές και έρευνα επιφανείας στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδίως από τη Μαγούλα Βισβίκη (θέση στο Βελεστίνο). Τα αρχαία, που χρονολογούνται στη Μέση και Νεότερη Νεολιθική Περίοδο, βρέθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μετά από περίπου 73 χρόνια, οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν στην Ελλάδα το σύνολο του υλικού.

Η τρίτη υπόθεση επαναπατρισμού ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες. Πρόκειται για το βυζαντινό χειρόγραφο που χρονολογείται στο 12ο αι. μ.Χ. Είχε κλαπεί το 1961 από τη Μονή Διονυσίου, στο Αγιον Ορος. Τη δεκαετία του '80 αγοράστηκε από το J.P. Getty Museum (Λος Αντζελες, ΗΠΑ). Το Αμερικανικό Μουσείο συμφώνησε να επιστρέψει το χειρόγραφο, το οποίο στις 15 Σεπτέμβρη παρουσιάστηκε επισήμως στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το επόμενο 5ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών (το 2015) θα φιλοξενηθεί από την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ