Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει για τα «προαπαιτούμενα» του κεφαλαίου

Για την αποφασιστική προώθηση των αναδιαρθρώσεων που απαιτούν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεσμεύεται η συγκυβέρνηση

Στην επιτάχυνση των νομοθετικών παρεμβάσεων για την προώθηση των περιβόητων «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, που ικανοποιούν πάγιες απαιτήσεις των μονοπωλίων και συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, προχωρά η συγκυβέρνηση. Μέχρι τώρα, έχει ψηφίσει στο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αντιλαϊκή στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, ενώ χτες ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση, με το οποίο λύνονται τα χέρια των μονοπωλίων για κερδοφόρα εκμετάλλευση των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα», σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες θα προωθηθούν με μορφή πιθανά σχετικού «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο «πολυνομοσχέδιο», αν γίνει μ' αυτήν τη μορφή, θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Ακόμη, θα προβλέπεται η κατάργηση από την 1η Γενάρη 2015 όλων των «μη ανταποδοτικών χρεώσεων» που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων, με ό,τι συνεπάγονται οι προαναφερόμενες δράσεις για τις συντάξεις και την καθημερινότητα των συνταξιούχων, μέσα από τις συνεχείς περικοπές στο εισόδημά τους.

Το πολυνομοσχέδιο θα εμπεριέχει και τις διατάξεις για τη «χρηματοδότηση των κομμάτων» και την «παρακολούθηση των περιουσιακών τους στοιχείων» με στόχο τάχα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Θα περιλαμβάνεται επίσης και το σχέδιο διατάξεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη «μείωση των διοικητικών βαρών» σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στοχευμένους κλάδους, όπου σπεύδουν να διαμορφώσουν τις ιδανικότερες συνθήκες για τα μονοπώλια, δηλαδή τη διευκόλυνση από το κράτος για επενδύσεις.

Εξάλλου, με διάταξη που αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο, θα κατοχυρώνεται νομικά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναγνωρίζεται η «έκπτωση φόρου» των αποδείξεων σε όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Αντιλαϊκές δεσμεύσεις στους βιομηχάνους

Παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τις αντίστοιχου περιεχομένου ομιλίες που έκαναν στον ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο εξέφρασε τη Δευτέρα, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.

«Δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας μάλιστα το λαό να στρατευτεί πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, προσθέτοντας πως «τις μεταρρυθμίσεις ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί, να τις κάνει δικές του».

«Το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι δεδομένο (...) είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ' ό,τι να το κατακτήσεις», ανέφερε ο υπουργός, προεξοφλώντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης για να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η επίθεση εκτυλίσσεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνιο, με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία, επισήμανε ότι «και στην Ευρώπη ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και οι χώρες που δεν έχουν μνημόνιο (...) Μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδεχθεί όχι μόνο τα κεντροδεξιά κόμματα, αλλά και η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά».

Χαρακτηριστικές για τη φύση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, για τα ιδιαίτερα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης και όχι για την ανακούφιση των λαών, ήταν οι αναφορές του Γκ. Χαρδούβελη για τις αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας και του λεγόμενου «γαλλο-ιταλικού άξονα» (με τον υπουργό να τοποθετείται εμμέσως υπέρ του δεύτερου): «Η Γαλλία και η Ιταλία λένε "ναι" στις μεταρρυθμίσεις, αλλά λένε να δούμε και το μακροοικονομικό πλαίσιο. Λένε στους Γερμανούς δηλαδή, "εντάξει, εσείς κάνατε τις μεταρρυθμίσεις, τις κάνατε όμως δέκα χρόνια πριν (...) το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν καλό και τα καταφέρατε. Αφήστε μας κι εμάς να κάνουμε λοιπόν τις μεταρρυθμίσεις σε ένα σωστό μακροοικονομικό περιβάλλον, μην το παρακάνουμε και φέρνουμε ύφεση γιατί με την ύφεση δεν μπορούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».

Από κει και πέρα, ο Γκ. Χαρδούβελης επανέλαβε τους στόχους της ντόπιας άρχουσας τάξης, για μια «ανταγωνιστική χώρα», που θα είναι «προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος» και «θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές». Επιβεβαιώνοντας ότι και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε θα ανακτήσουν όσα απώλεσαν την προηγούμενη περίοδο, ο υπουργός κάλεσε χαρακτηριστικά τους βιομήχανους να έχουν το «βλέμμα» τους «στη μεγάλη αγορά του εξωτερικού και όχι στην ελληνική αγορά όπου έχει μειωθεί η ζήτηση λόγω της απώλειας εισοδήματος».

Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η διαχείρισή τους θα είναι «μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα (...) να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές». Προανήγγειλε ουσιαστικά κινήσεις επιτάχυνσης των επιχειρηματικών ανακατατάξεων και της διαδικασίας συγκέντρωσης του κεφαλαίου, καλώντας χαρακτηριστικά τους βιομήχανους «να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους στο 100%».

Απαντώντας στα αιτήματα των βιομηχάνων για νέες φορολογικές «διευκολύνσεις», ο υπουργός υποσχέθηκε ότι «θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού (πώς αλλιώς θα εξασφαλίζονται τα «καθόλου δεδομένα πρωτογενή πλεονάσματα»;)...

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στην ομιλία του, στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ζητώντας άμεση νομοθετική επίλυση εντός των επόμενων 2-3 μηνών, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι δε θα πρέπει οι «υγιείς επιχειρήσεις» να βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία «εξυγίανσης» των υπολοίπων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το «ενεργειακό κόστος», ζήτησε την άμεση σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική, με θέμα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, ζητώντας νέες μειώσεις προς όφελος των μονοπωλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο(2014-08-26 00:00:00.0)
Σήμερα αναμένεται το αντιλαϊκό «πολυνομοσχέδιο»(2014-07-29 00:00:00.0)
Επισπεύδει για τα «προαπαιτούμενα» των μονοπωλίων(2014-07-24 00:00:00.0)
Τα ...βιομηχανικά(2006-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ