Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επισπεύδει για τα «προαπαιτούμενα» των μονοπωλίων

Στην προώθηση των νομοθετικών παρεμβάσεων για επιβολή των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, που ικανοποιούν πάγιες απαιτήσεις των μονοπωλίων και συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εστιάζει η συγκυβέρνηση, που αναμένεται να προωθηθούν άμεσα με μορφή πιθανά σχετικού «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα πληροφορίες, στο «πολυνομοσχέδιο» (αν τελικά επιλεγεί αυτή η μορφή) θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Ακόμη, θα προβλέπεται η κατάργηση από την 1η Γενάρη 2015 όλων των «μη ανταποδοτικών χρεώσεων» που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων, με δραματικές συνέπειες στις συντάξεις και την καθημερινότητα των συνταξιούχων. Επίσης γράφεται ότι στο πολυνομοσχέδιο θα εμπεριέχονται και διατάξεις για τη «χρηματοδότηση των κομμάτων» και την «παρακολούθηση των περιουσιακών τους στοιχείων», με στόχο τάχα την καταπολέμηση της διαφθοράς. Θα περιλαμβάνεται επίσης και το σχέδιο διατάξεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη «μείωση των διοικητικών βαρών» σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στοχευμένους κλάδους, όπου σπεύδουν να διαμορφώσουν τις ιδανικότερες συνθήκες για τα μονοπώλια, δηλαδή τη διευκόλυνση από το κράτος για επενδύσεις.

Για τα «προαπαιτούμενα», τον τρόπο προώθησής τους στη Βουλή και την εφαρμογή τους κανονιζόταν συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Εξάλλου για σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να λειανθούν ενδοκυβερνητικές τριβές που αφορούν στο πώς θα προχωρήσουν αξιολόγηση και απολύσεις στο Δημόσιο, ζητήματα που επίσης αποτελούν απαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι αιγιαλοί

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην καταθέσει νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αλλά να περάσει με άλλους τρόπους τις ρυθμίσεις που λύνουν τα χέρια στα μονοπώλια για περισσότερες κερδοφόρες «μπίζνες» στα παραθαλάσσια «φιλέτα», άφησε χτες ανοιχτό με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, αναφέροντας ότι «η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα».

Η κίνηση αυτή αντανακλά πιθανότατα κυβερνητικούς ελιγμούς για το πώς θα προωθηθούν αποτελεσματικότερα για το κεφάλαιο οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις και στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και αντιθέσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης γύρω από τη συγκεκριμένη μορφή που λαμβάνουν σειρά «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται για λογαριασμό της.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική για το ότι οι ελιγμοί αυτοί δεν αναιρούν τη στοχοπροσηλωμένη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι τροπολογία που ψηφίσθηκε χτες στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, ενσωματωμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία εισάγονται σειρά διατάξεων που ουσιαστικά παραχωρούν παραλίες και αιγιαλούς για επιχειρηματική αξιοποίηση. Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης,«ιδιαίτερα σε ελεύθερες παραλίες ανοίγει το δρόμο στη νόμιμη επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους με ανταλλάγματα. Επιπλέον, ανοίγει το δρόμο στην αναγνώριση ως λιμένων τοποθεσιών που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονταν ως τέτοιες. Στην πράξη φέρνει από την πίσω πόρτα εν μέρει το νομοσχέδιο για αιγιαλούς - παραλίες με τη μορφή τροπολογίας. Επιπρόσθετα, κάνει ένα ακόμη δωράκι σε όσους μετέτρεψαν υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, αίροντας την υποχρέωση να κατεδαφίσουν εγκαταστάσεις, προκειμένου να εναρμονιστούν με τις προϋποθέσεις του νόμου για τη δόμηση. Ετσι αναγνωρίζει και αυθαίρετες εγκαταστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ