Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ξεκίνησαν συναντήσεις ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς

Η πρώτη συνάντηση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στην πορεία ανασύνθεσης της εγχώριας κεντροαριστεράς έγινε χτες στη Βουλή μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων. Οι επαφές ξεκίνησαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για «έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, γραμματέας της ΚΟ και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στέφανος Μανίκας. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι Παναγιώτης Ρήγας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Δημήτρης Καρύδης, γραμματέας Επικοινωνίας.

Οι συνομιλίες γίνονται ενόψει συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ το Σεπτέμβρη και ιδρυτικού συνεδρίου της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης» όπως σχεδιάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον Οκτώβρη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη σύσταση ενός σημαντικού φορέα εξουσίας, που κατακτώντας την τρίτη θέση στις εκλογές θα μπορεί να λάβει εντολή «διερευνητικής εντολής» ώστε να αναζητήσει κομπρεμί ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κομμάτια της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν με αυτή τη συγκρότηση ενός τρίτου ισχυρού πόλου, παίρνοντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. σχετικές δηλώσεις Λυκούδη). Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στελέχη της που αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτική η τοποθέτηση χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του πρ. υπουργού Αντ. Ρουπακιώτη ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υποχρεωμένη «να αναζητήσει τις αναγκαίες συγκλίσεις με αυτόν (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ), τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για την ανάγκη δημιουργίας πρόσφορου κλίματος, απ' όπου θα μπορούσε να προκύψει προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές», «να αναπτύξει διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση ο Π. Ρήγας δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ: «Ξεκινήσαμε έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ. O στρατηγικός στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (...) οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία του προγραμματικού διαλόγου. Υπάρχει βέβαια ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια άλλα θέματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, πιστεύω ότι είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή στιγμή για να πετύχουμε το στρατηγικό στόχο τον οποίο υπηρετούμε και οι δύο».

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «Υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία στην πρώτη αυτή συνάντηση και άλλα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία (...) Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει νέα συνάντηση. Στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις».

Σημειωτέον, χτες η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν «την εξέλιξη των πρωτοβουλιών» που ανέλαβε η Δημοκρατική Αριστερά «για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου». Ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης εστίασε στην «ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός δικτύου διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας, στο πλαίσιο του οποίου θα εκδηλωθούν και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ