Τρίτη 22 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινός αγώνας για να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία

Νέα 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις την περασμένη Κυριακή, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού

Η πορεία στην οδό Αιόλου
Η πορεία στην οδό Αιόλου
Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία έκαναν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, αντιδρώντας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η περασμένη Κυριακή ήταν μια από τις εφτά του έτους για τις οποίες ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων.

Από την εφαρμογή του μέτρου, όπως και τις προηγούμενες Κυριακές, κερδισμένα βγήκαν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα («Μall») και τα λεγόμενα «εκπτωτικά χωρίς», που κατέγραψαν και τη μεγαλύτερη κίνηση. Στα υπόλοιπα καταστήματα και κυρίως στα συνοικιακά, η κίνηση ήταν από υποτονική έως ανύπαρκτη, ενώ δεν ήταν λίγοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που επέλεξαν να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους.

Την κατάσταση αυτή αναγνωρίζει και η ίδια η ΕΣΕΕ, υπό το βάρος που ασκούν οι μικροί έμποροι. Η Συνομοσπονδία επικαλείται στοιχεία μελέτης που θα παρουσιάσει σήμερα, σύμφωνα με τα οποία, από το Νοέμβρη του 2013, που ξεκίνησε το μέτρο της λειτουργίας όλων των καταστημάτων τις εφτά Κυριακές του χρόνου, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων δεν αύξησε ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων.

Αυτονόητα, την ίδια περίοδο δεν αυξήθηκε ούτε η απασχόληση στο Εμπόριο, ούτε βέβαια οι μισθοί. Αντίθετα, ακόμα και αυτός ο μειωμένος τζίρος συγκεντρώθηκε σε ακόμα λιγότερα χέρια και συγκεκριμένα στα πολυκαταστήματα.

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Παρ' όλες τις διαπιστώσεις, η ΕΣΕΕ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά «στοχευμένα», ζητώντας διάλογο με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των ανταγωνισμών ανάμεσα στους μεγαλεμπόρους, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί κατά βάση η Συνομοσπονδία.

Σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

«Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», φώναξαν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Καπνικαρέας στην Αθήνα, την οποία οργάνωσαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων.

Η Γιάννα Μπούτζα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, υπογράμμισε ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μονοπωλίων του κλάδου, ενώ αποτελεί συνέχεια στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που δουλεύουν με σμπαραλιασμένες συμβάσεις και πετσοκομμένα μεροκάματα. Σημείωσε πως απέναντι στην επίθεση αυτή είναι απαραίτητο το δυνάμωμα του κλαδικού σωματείου και αναφέρθηκε στις ευθύνες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που προκηρύσσει απεργίες χωρίς όμως να οργανώνει τη συμμετοχή και την πάλη των εργαζομένων.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επίθεση ενιαία από την εργατική τάξη, τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, παρότι εργάζονται τις Κυριακές, έχουν θέση στον αγώνα υπεράσπισης της Κυριακής αργίας, αφού η κατάργησή της θα συμπαρασύρει τις αμοιβές τους, θα χειροτερέψει τους όρους που δουλεύουν.

Από την πικετοφορία
Από την πικετοφορία
Στη συνέχεια έγινε πορεία προς την Ομόνοια, μέσω των οδών Ερμού και Αιόλου. Εξω από το πολυκατάστημα «NOTOS», μίλησε ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του επιχειρησιακού σωματείου στα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Τόνισε ότι κερδισμένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι οι πολυεθνικές και αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος»: Η γιγάντωση της επιχείρησης συνοδεύεται από απολύσεις, περικοπή επιδομάτων και μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους. Εξορμήσεις έγιναν ακόμα στα πολυκαταστήματα «NOTOS», «HONDOS» και «ATTICA».

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή, όπου μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της κεντρικής αγοράς της πόλης. Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα έξω από το αμερικανικό προξενείο, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας τις ευθύνες ΗΠΑ, ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για τη σφαγή στη Γάζα.

Σε άλλες πόλεις

Παρέμβαση στην κεντρική αγορά του Βόλου έκαναν η Επιτροπή Αγώνα των Εμποροϋπαλλήλων που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και εκλεγμένοι του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου που στηρίχθηκαν από την ΠΑΣΕΒΕ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης άνοιξαν πανό έξω από διάφορα εμπορικά καταστήματα, συνομίλησαν με τους εμποροϋπαλλήλους και διένειμαν προκηρύξεις.

Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) πραγματοποίησε πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους της Πτολεμαΐδας, ενώ στην Κοζάνη, μαζί με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, μοίρασαν ανακοινώσεις. Η πρωτοβουλία βρήκε θετική ανταπόκριση τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους μικρούς καταστηματάρχες.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπάλληλων Ξάνθης και η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ έκαναν εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα. Στα Γιάννενα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η τοπική Επιτροπή Αγώνα των εμπόρων της ΠΑΣΕΒΕ κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από κατάστημα του μονοπωλιακού ομίλου «INDITEX» και ακολούθησε πορεία στην αγορά της πόλης. Είχε προηγηθεί κοινή συνεδρίαση του σωματείου και της επιτροπής, εξορμήσεις τις προηγούμενες μέρες και κοινή συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία της απεργίας.

Στην Πρέβεζα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ οργάνωσαν κινητοποίηση έξω από το «Carrefour - Mαρινόπουλος». Τέλος, την αντίθεσή του στην πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τη διοργάνωση «λευκής νύχτας» από τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου και το Σύλλογο Εστίασης εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης και αγώνα για την κυριακάτικη αργία(2018-06-09 00:00:00.0)
Καλούν σε απεργία στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη(2017-06-29 00:00:00.0)
Κοινές δράσεις στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας(2013-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ