Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Μπαλώματα» που δε λύνουν το πρόβλημα με τους μετεξεταστέους

Η κυβερνητική τροπολογία ψηφίστηκε τελικά χτες στη Βουλή

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες το απόγευμα από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει ότι ο μαθητής που συμπληρώνει ετήσια επίδοση κατά μέσο όρο 10 στα μαθήματα που αφορούν τον κλάδο των Μαθηματικών (Αλγεβρας - Γεωμετρίας) και τον κλάδο της «Γλώσσας» (Αρχαία Ελληνικά - Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία), τότε προάγεται. Πρόκειται για ρύθμιση που έφερε το υπουργείο κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε σαν ημίμετρο απέναντι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην Α' Λυκείου με την «τράπεζα θεμάτων», όπου ένα τεράστιο ποσοστό μαθητών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 50%, παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο εισηγητής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας» είναι στην ίδια κατεύθυνση με την «τράπεζα θεμάτων», δηλαδή «στην κατεύθυνση της αναζήτησης νέων μορφών απόρριψης των μαθητών από το σχολείο. Αλλωστε, στελέχη του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν πως δεν είναι πρόβλημα το 15% των μαθητών να μην ολοκληρώνει το σχολείο και να στρέφεται πρόωρα στην κατάρτιση και στη μαθητεία». Αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, υιοθετώντας σχετική πρόταση της ΟΛΜΕ η οποία θα αποτελούσε ανακούφιση για το μεγάλο αριθμό των μαθητών που παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη και για τις οικογένειές τους που καλούνται να πληρώσουν από το υστέρημά τους για την προετοιμασία των παιδιών τους, ενώ έκανε σαφές ότι: «Η λύση, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται στην κατοχύρωση της ενιαίας 12χρονης υποχρεωτικής γενικής εκπαίδευσης, όπου κανείς δε θα περισσεύει από τη μαθησιακή διαδικασία και ο οποιοσδήποτε βαθμός προαγωγής θα αποτελεί στοιχείο παιδαγωγικής ανατροφοδότησης και όχι αποκλεισμού».

Ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος καταρχάς προσπάθησε να πείσει ότι «είναι άλλο η τράπεζα θεμάτων και άλλο ο τρόπος προαγωγής» και εξήγησε για την τροπολογία: «Τι ερχόμαστε και κάνουμε σήμερα με αυτήν την τροπολογία. Κάποιες στρεβλώσεις που είχε ο νόμος που έλεγε ότι θα πρέπει στα κλαδικά μαθήματα των μαθημάτων να υπάρχει το minimum του 10, εμείς το πάμε στο μέσο όρο». Ενώ, κάνοντας λόγο στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, είπε προκαλώντας: «Εμείς κοιτάμε στο μέλλον. Αν εσείς ζητάτε να γυρίσουμε πίσω, είναι επιλογή σας, την οποία εμείς, λυπούμαι πάρα πολύ, δε θα ακολουθήσουμε!».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του Θ. Φωτίου τάχτηκε κατά της «τράπεζας θεμάτων», ωστόσο στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία αναφορά, ενώ ψήφισε «παρών» όσον αφορά την τροπολογία του υπουργείου.

Υπέρ της τροπολογίας του υπουργείου τάχτηκαν οι ΑΝΕΛ γιατί, όπως είπε η εισηγήτριά τους Μ. Χρυσοβελόνη, «ο προτεινόμενος τρόπος βαθμολόγησης φαίνεται πιο δίκαιος από τον ισχύοντα, σε ό,τι αφορά τα σύνθετα μαθήματα». Υπέρ ψήφισε και η ΔΗΜΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ