Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τι θα ισχύσει για τους μετεξεταστέους της Α' Λυκείου

Eurokinissi

Στις φετινές εξετάσεις της Α' Λυκείου, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα της «τράπεζας θεμάτων», ο αριθμός των μετεξεταστέων (σε τουλάχιστον ένα μάθημα) εκτινάχθηκε από το 6% στο 23%, σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Ο μεγάλος αριθμός μετεξεταστέων απασχόλησε την προηγούμενη βδομάδα τη Βουλή. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει στη Βουλή τροπολογία της ΟΛΜΕ η οποία θα αποτελούσε ουσιαστική ανακούφιση και λύση στο πρόβλημα των μετεξεταστέων και θα καταργούσε την «τράπεζα θεμάτων», ωστόσο αυτή δεν πέρασε.

Αντιθέτως πέρασε κατά πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα, σύμφωνα με την οποία:

  • Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών της Α' τάξης του ημερήσιου Λυκείου και των Α' και Β' τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται η επίτευξη Μέσου Ορου ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) σε «Ελληνική Γλώσσα» και «Μαθηματικά». Δηλαδή πρέπει η βαθμολογία στα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία συμψηφισμένη να δίνει μέσο όρο 10. Αντίστοιχα, πρέπει στην Αλγεβρα και τη Γεωμετρία μαζί να έχουν μέσο όρο 10.

Στα παραπάνω προστέθηκε και νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία:

  • Οταν κάποιος μαθητής α) έχει επιτύχει γενικό βαθμό ίσο ή ανώτερο του δέκα, β) έχει τουλάχιστον οκτώ σε έναν ή δυο κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα» ή «Μαθηματικά» και γ) έχει επιτύχει μέσο όρο «Ελληνικής Γλώσσας», «Μαθηματικών» και «Φυσικών Επιστημών» μαζί, ίσο ή ανώτερο του 12,5 τότε δεν παραπέμπεται στους ανωτέρω κλάδους και προάγεται.

Δηλαδή το 12,5 θα πρέπει να προκύπτει ως μέσος όρος από την προφορική και γραπτή βαθμολογία στα εξής 8 μαθήματα μαζί: Αλγεβρα, Γεωμετρία, Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία και Βιολογία.

Ετσι, αν π.χ. ένας μαθητής έχει μέσο όρο 11, έχει βαθμολογία 8 ή παραπάνω σε Αλγεβρα ή Γεωμετρία και επίσης 8 ή παραπάνω σε Αρχαία Ελληνικά ή Νέα Ελληνικά ή Λογοτεχνία και ο μέσος όρος της χρονιάς σε Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες είναι 12,5 δεν μένει μετεξεταστέος σε κανένα από τα οχτώ μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών.

Να σημειώσουμε πάντως ότι η τροπολογία του υπουργείου ωφελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό μετεξεταστέων, όπως παραδέχτηκαν ακόμα και παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΚΝΕ στο υπουργείο Παιδείας, στελέχη του υπουργείου είπαν ότι δεν θεωρούν πρόβλημα το 10-15% των μαθητών να παραπέμπεται για να ξαναδώσει εξετάσεις το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ