Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Σχετικά με τις ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης

Μετά την καταγγελία του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιάννη Γκιόκα κατά τη διάρκεια κατάθεσης της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, την προηγούμενη βδομάδα, για ύπαρξη και λειτουργία παράνομων ιδιωτικών μονάδων αντιμετώπισης της εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, η κυβέρνηση... «ανακάλυψε» ότι τελικά υπάρχουν τέτοιες μονάδες και λειτουργούν, εδώ και χρόνια με την ανοχή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Χτες, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι καμία από τις ιδιωτικές μονάδες δεν έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου κι ότι ...θα διενεργήσει συστηματικούς ελέγχους, μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) προκειμένου να ...εξακριβωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μάλιστα, στο τέλος καλεί εμμέσως τις ιδιωτικές μονάδες να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

Στην πραγματικότητα, η άμεση «αντίδραση» του υπουργείου Υγείας υποθάλπει την πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους ιδιώτες στον τομέα της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Ουσιαστικά έρχεται να εφαρμόσει τον τελευταίο νόμο «Κώδικας για ναρκωτικά» - το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό Κόμμα που τον καταψήφισε - και προέβλεπε την επέκταση της ιδιωτικής λειτουργίας και στον ευαίσθητο χώρο της τοξικοεξάρτησης, στο όνομα της διασφάλισης της θεραπείας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπονομεύει και δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από το έργο και τη λειτουργία των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, των Κέντρων Πρόληψης, ενώ ο ΟΚΑΝΑ μετατρέπεται σε πρόγραμμα χαμηλών προδιαγραφών. Στην πραγματικότητα, το μόνο που εξασφαλίζεται είναι το «δικαίωμα» να θεωρείται ο χρήστης «ασθενής» και πελάτης στις επιχειρήσεις πρόληψης - απεξάρτησης και επανένταξης.

Η πρόληψη, η απεξάρτηση, η επανένταξη με ιδιωτικό κεφάλαιο είναι έννοιες αντιφατικές από τα σπάργανά τους, αλληλοακυρώνονται. Ενας επιχειρηματίας έχει συμφέρον όταν η «πελατεία» του - οι χρήστες ναρκωτικών σ' αυτήν την περίπτωση - μεγαλώνει και παραμένει στη χρήση. Η φιλοσοφία της πρόληψης και της απεξάρτησης θέλει την πρόληψη και την απεξάρτηση μέσα στην κοινωνία. Εκεί γεννήθηκαν, εκεί επιτυγχάνονται. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες που προάγουν την ανιδιοτέλεια, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την αγάπη προς τον άνθρωπο χωρίς εκμετάλλευση και σ' όλα αυτά δεν χωράει αντίτιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ