Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Κέρι ενώ οξύνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το Αφγανιστάν», δήλωνε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, φτάνοντας στην Καμπούλ για να συναντηθεί με τους δύο υποψήφιους Προέδρους που ισχυρίζονται και οι δύο ότι έχουν νικήσει στις εκλογές.

Με βάση τα «προσωρινά» αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι νικητής είναι ο Ασράφ Γάνι με 56,4%, ενώ ο Αμπντουλά Αμπντουλά (που στον πρώτο γύρο είχε έρθει πρώτος) έμεινε δεύτερος με 43,6%. Οξύνοντας τις αντιδράσεις του, ο Αμπντουλά δήλωνε στη διάρκεια συγκεντρώσεων των οπαδών του ότι «ο λαός του Αφγανιστάν μας ζητάει να ανακοινώσουμε την κυβέρνησή μας σήμερα! Δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε αυτό το δικαίωμά του! Δε θα σας προδώσω!».

Ακολούθησαν δηλώσεις τόσο του Κέρι όσο και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τις οποίες «οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο να καταληφθεί η εξουσία με μη νόμιμα μέσα θα κόστιζε στο Αφγανιστάν την οικονομική υποστήριξη και την υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα» και «τίποτε δε δικαιολογεί την προσφυγή στη βία ή σε ενέργειες εκτός του συνταγματικού πλαισίου».

Χτες, πριν από τη συνάντησή του με τον Κέρι, ο Γάνι κάλεσε σε «εκτεταμένο έλεγχο» των ψήφων που θα βοηθήσει «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η νομιμότητα που ο λαός του Αφγανιστάν και ο κόσμος θα εμπιστευτεί». Από τη μεριά του, ο Κέρι επέλεξε πριν συναντήσει τον Γάνι να δηλώσει ότι «κανείς δε δηλώνει νικητής αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, πρέπει να λυθούν τέτοια ερωτήματα και εκτιμώ πολύ το ότι ο κ. Γάνι το σέβεται αυτό».

«Κόντρες» για ασφάλεια και «ανοικοδόμηση»

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα κλιμακώνεται λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και ενώ εντείνονται οι συζητήσεις αφ' ενός για το πώς θα προχωρήσει η «ανοικοδόμησή» της αφ' ετέρου για το πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για την «ασφάλεια» στη χώρα. Καθόλου τυχαία, οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι θα μείνει στο Αφγανιστάν ένα μέρος από τις στρατιωτικές δυνάμεις, με «σκοπό» να στηρίξουν την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού κλπ. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Στον αστικό Τύπο γίνονται ήδη προσπάθειες να εμφανιστεί η «κόντρα» στο Αφγανιστάν ως αντιπαράθεση μεταξύ εθνοτήτων και φυλών, παρουσιάζοντας από τη μία πλευρά τους Παστούν (με τους οποίους συνδέεται ο Γάνι) και από την άλλη τους Τατζίκους (με τους οποίους συνδέεται ο Αμπντουλά). Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εξαιτίας του μεγάλου της φυσικού πλούτου, της κρίσιμης εμπορικά και γεωστρατηγικά θέσης της.

«Σενάρια» όπως αυτά για το διαμελισμό της (που ήδη έχουν εμφανιστεί στα ΜΜΕ) δείχνουν ότι οι κόντρες και οι αντιθέσεις οξύνονται επικίνδυνα. Δε θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν προχώρησαν όπως υπολόγιζαν (π.χ. γιατί η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το 2001 ωφέλησε άλλους περισσότερο) και τα επιτελεία τους εξετάζουν σήμερα νέα σχέδια, εξίσου επικίνδυνα για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ