Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Βουλευτικές εκλογές με νέα αστικά κόμματα

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο, Κυριακή, περίπου 1.700.000 Σλοβένοι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και νέα 90μελή Βουλή. Οι εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Χαρακτηριστική είναι η δημιουργία κομμάτων που εμφανίζονται ότι είναι «πέρα από κόμματα και ιδεολογίες» όπως το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC) που ιδρύθηκε πριν μόλις ένα μήνα, στα πρότυπα του ελληνικού αντίστοιχου Ποταμιού...

Η δημιουργία «νέων» κομμάτων δεν είναι κάτι νέο για την αστική πολιτική σκηνή της Σλοβενίας, αφού στις προηγούμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2011 αιφνιδίασε η σχετική πλειοψηφία που συγκέντρωσε το κόμμα του δημάρχου Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς «Θετική Σλοβενία», μιας που είχε ιδρυθεί λίγες βδομάδες πριν από την προσφυγή στις κάλπες.

Οι εκλογές της Κυριακής δείχνουν ότι θα υπάρξει παρόμοιο φαινόμενο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, προβάδισμα έχει το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC) που ιδρύθηκε στις αρχές Ιούνη με επικεφαλής τον ομώνυμο καθηγητή πανεπιστημίου, Μίρο Τσέραρ, που είναι και γιος του ολυμπιονίκη και πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστής, Μίροσλαβ Τσέραρ. Στο «νέο» κόμμα συμμετέχουν διανοούμενοι, καθηγητές και άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι θέλουν να ανανεώσουν την πολιτική σκηνή της χώρας, ότι τάχα «επιμένουν» στις ηθικές αξίες και στην καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς σε διαφορετικούς τομείς.

Ο Μίρο Τσέραρ υπόσχεται να συγκροτήσει ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό διαφορετικών κομμάτων που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τόνισε ότι στη Σλοβενία ακολουθείται λάθος πολιτική, καθώς το 1/3 των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι νέοι την εγκαταλείπουν.

Δεύτερο αναμένεται να έρθει το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SNS) ο πρόεδρος του οποίου, πρώην πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα είναι εδώ και κάποιες βδομάδες στη φυλακή εκτίοντας ποινή φυλάκισης δύο ετών για το σκάνδαλο διαφθοράς με τη φιλανδική αμυντική βιομηχανία «Patria».

Από την άλλοι, οι Σοσιαλδημοκράτες, που μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές άλλαξαν πρόεδρο, εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις να μην συγκεντρώνουν το ποσοστό που είχαν πριν από μερικούς μήνες, όταν ήταν πρώτο κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετεκλογικά παζάρια μετά την πρωτιά σε ξενοφοβικό κόμμα(2018-06-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-09-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-08-12 00:00:00.0)
Κεντροαριστερή διαχειριστική λογική(2011-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ