Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
«Φυλλορροεί» καθώς κορυφώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση

Κορυφώνεται η εσωκομματική κρίση στη ΔΗΜΑΡ μετά τη διαγραφή χτες του Γρ. Ψαριανού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με απόφαση του Φ. Κουβέλη, που προκάλεσε την αποχώρηση απ' το κόμμα δύο μελών της ΚΕ, του Γ. Γεωργάτου και του Α. Παπαδόπουλου, αλλά και τη σφοδρή αντίδραση της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης». Μαζί μ' αυτά, την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του κόμματος ανακοίνωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου. Οι χτεσινές εξελίξεις δεν είναι άσχετες με τις διαδικασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Γρ. Ψαριανός, ο οποίος από καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε χτες να προσυπογράψει την πρόταση του κόμματος για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» και λίγο μετά ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη την απόφασή του να τον αποπέμψει από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Φ. Κουβέλης αναφέρει πως «ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με την άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις».

Στην απόφαση διαγραφής του Γρ. Ψαριανού αντέδρασαν ...έμπρακτα ο Α. Παπαδόπουλος και ο Γ. Γεωργάτος - οι οποίοι σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου απλά έψαχναν αφορμή - ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ. Σε επιστολή του στο γραμματέα του κόμματος ο Α. Παπαδόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή την οποία εδώ και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων». Χαρακτηρίζει «αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό» και δηλώνει απογοητευμένος.

«Η ΔΗΜΑΡ έχει προσεγγίσει τις εσχατιές της αναξιοπιστίας και της αναξιοπρέπειας», αναφέρει στη δική του επιστολή ο Γ. Γεωργάτος.

Επικριτικός όμως ήταν και ο Σπ. Λυκούδης, ο οποίος μετά βίας υπέγραψε την πρόταση για δημοψήφισμα, εκδίδοντας ανακοίνωση όπου εξηγεί ότι το έκανε για λόγους «συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους βουλευτές». Για τη διαγραφή Ψαριανού δήλωσε ότι «αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα», ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η «ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες της ΔΗΜΑΡ» και υπερασπίζεται σαν δικαίωμά του να μην υπογράψει την πρόταση για δημοψήφισμα.

Ανακοίνωση εκδόθηκε και με την υπογραφή της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» (στην οποία ανήκαν οι Παπαδόπουλος - Ψαριανός και ανήκει ακόμα ο Λυκούδης), όπου αναφέρεται ότι η διαγραφή για μια αμφιλεγόμενη επιλογή «επιτείνει μια εικόνα αποσύνθεσης, πανικού και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

Τέλος, την ανεξαρτητοποίησή της γνωστοποίησε χτες η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Στην επιστολή της αναφέρει ότι «νιώθει ξένη και απομακρυσμένη» από τη ΔΗΜΑΡ και κάνει λόγο για «διάλογο κωφών» στο εσωτερικό του κόμματος, ο οποίος «αναπαρήγαγε δυστυχώς ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο, χωρίς γενναία αυτοκριτική και κυρίως χωρίς την αυτονόητη αφετηριακή διαπίστωση ότι ο λαός έδωσε εντολή ξεκάθαρης αποδοκιμασίας».

Στο μεταξύ ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται «να συνυπολογισθούν και, δι' αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών» για το δημοψήφισμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί ρόλο γεφυροποιού μεταξύ κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ(2014-07-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις μελών και στελεχών(2014-07-12 00:00:00.0)
Θέλει διάλογο και με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ(2014-07-09 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιπαράθεση με επίδικο το ρόλο της στην «κεντροαριστερά»(2014-05-28 00:00:00.0)
Στον «αφρό» ξανά η εσωκομματική αντιπαράθεση(2014-04-01 00:00:00.0)
Εσωκομματικοί τριγμοί στη ΔΗΜΑΡ(2013-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ