Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»
Προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα

Δε θα πάρουν μέρος σε αυτήν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Κάνοντας επί της ουσίας αποδεχτή τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατέληξε να παραπέμψει σε ειδική συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής, που θα γίνει σήμερα το πρωί, την απόφαση για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα του δημοψηφίσματος σχετικά με το νόμο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

Πιο ειδικά, αυτό που θα εξετάσει σήμερα το Α' Θερινό Τμήμα είναι αν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα διάφορα κόμματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι ομοειδείς και μπορούν να αθροιστούν. Επίσης, θα κληθεί να αποφασίσει αν στοιχειοθετείται ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι πράγματι «σοβαρό κοινωνικό» ζήτημα, όπως απαιτείται για να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ή απλά «δημοσιονομικό».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το ζήτημα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: «Οι βουλευτές του ΚΚΕ με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της Ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντος νόμου "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας", του γνωστού ως "μικρή ΔΕΗ".

Παρόλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το Σώμα για το δημοψήφισμα.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί, προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο Θερινό Τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτήν τη διαδικασία».

Νωρίτερα χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε σχετικά: «Το ΚΚΕ - όπως έχουμε ανακοινώσει - όπως και κάθε κόμμα βέβαια, έχει δικαίωμα να καταθέσει τη δική του πρόταση γι' αυτό το θέμα που αφορά την Ενέργεια και τη ΔΕΗ. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, σήμερα το ΚΚΕ κατέθεσε και επίσημα πρόταση για να συγκληθεί η Ολομέλεια, προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή μας να γίνει δημοψήφισμα που περιλαμβάνει το σύνολο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με νόμους που έχουν ψηφιστεί και φυσικά σε αυτούς περιέχεται και το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ".

Βεβαίως, έχει διαφορά η πρότασή μας από τις άλλες και είναι σαφέστατη. Θεωρούμε ότι μόνο για τη "μικρή ΔΕΗ", αν γίνει συζήτηση, ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα και περιορίζει ακριβώς όλο αυτό το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία η κυβέρνηση να αρνηθεί τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητήσει αυτό το θέμα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός βουλευτών που το ζητούν, αλλά και επί της ουσίας είναι πολιτικό ζήτημα».

«Πρέπει - πρόσθεσε - να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει αυτό το θέμα και κάθε κόμμα να παρουσιάσει την πρότασή του και τη θέση του γι' αυτό το σοβαρότατο θέμα που λέγεται απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και φυσικά το ίδιο θα κάνει και το ΚΚΕ».

Τα άλλα κόμματα

Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ, ανεξάρτητοι βουλευτές) είναι πανομοιότυπες και επικεντρώνουν αποκλειστικά και μόνο στο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», ενώ έντονη ήταν η αντίδρασή τους απέναντι στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ έγινε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και της ΠΓ, όπου αποφάσισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «τη μη νομιμοποίηση της διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα με θέμα την έγκριση ή όχι ως "παραδεκτής", της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη "Μικρή ΔΕΗ", από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών».

Σε δήλωσή του, ο γραμματέας της ΚΟ Ν. Βούτσης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση ως «απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής». Για αντιδημοκρατική εκτροπή έκανε λόγο, με δήλωσή του, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος, Φ. Κουβέλης, με γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι' αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών. Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιτρέψει στη ΧΑ να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα».

Σε ανακοίνωση που έβγαλαν αργά χθες το βράδυ, οι ΑΝΕΛ χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση του Α' θερινού τμήματος «παρωδία που παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» και σημειώνουν πως «δε θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τη συνεδρίαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ