Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Απελαύνουν το σταθμάρχη της CIA

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες διαστάσεις παίρνει το αμερικανικό «θρίλερ» κατασκόπων στη Γερμανία μετά την απόφαση για απέλαση του επικεφαλής του σταθμού της CIA στο Βερολίνο, την οποία ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο Κλέμενς Μπίνιγκερ, προεδρεύων αρμόδιας επιτροπής της γερμανικής Βουλής.

Η απέλαση του υψηλόβαθμου στελέχους της CIA στη Γερμανία αποφασίστηκε μετά την τελευταία αποκάλυψη ότι δύο πράκτορες που είχαν στρατολογηθεί από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ, ενώ δούλευαν παράλληλα για λογαριασμό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND).

Η πρώτη περίπτωση αφορά Αμερικανό πράκτορα, που δούλευε παράλληλα και στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες την τελευταία διετία, δίνοντας στη CIA πάνω από 200 απόρρητα έγγραφα. Η δεύτερη γνωστή περίπτωση κατασκόπου που δρούσε υπέρ των ΗΠΑ στη Γερμανία φαίνεται πως είναι σοβαρότερη και αφορά έναν αξιωματικό του γερμανικού στρατού.

Αυτά ενώ το περασμένο φθινόπωρο ο Αμερικανός πρώην πράκτορας της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν είχε αποκαλύψει πως μεταξύ των δεκάδων ξένων ηγετών που παρακολουθούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα χτες είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «αξιοθρήνητη βλακεία» μετά την ανακάλυψη των δύο περιπτώσεων κατασκοπείας. Οπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Phoenix», «το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στρατολογούν σε μας ανθρώπους τρίτης κατηγορίας, είναι τόσο βλακώδες. Απέναντι σε τόση βλακεία, δεν μπορεί παρά να βάλει κανείς τα κλάματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ