Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Ενταση των δολοφονικών επιχειρήσεων. Προχωρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Οι νοσταλγοί του Μπαντέρα ζητούν την αποκατάστασή του

Οι ελάχιστοι κάτοικοι που έχουν μείνει στο Σλαβιάνσκ (φωτ.) μαζεύουν τα συντρίμμια των σπιτιών τους
Οι ελάχιστοι κάτοικοι που έχουν μείνει στο Σλαβιάνσκ (φωτ.) μαζεύουν τα συντρίμμια των σπιτιών τους
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ.--

Το ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί όψη της ολόπλευρης αντιλαϊκής επίθεσης επιβεβαιώνεται στην Ουκρανία. Ελάχιστες μόνο μέρες μετά την προσφυγή του υπουργού Δικαιοσύνης στα δικαστήρια για να βγει παράνομο το ΚΚ Ουκρανίας, οι νοσταλγοί των Ουκρανών φασιστών ζήτησαν ξανά την αποκατάστασή τους. Συγκεκριμένα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Λβιβ έστειλαν επιστολή στον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, για να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των συνεργατών των ναζιστών Στεπάν Μπαντέρα και Ρομάν Σούχεβιτς ξανά ως «εθνικών ηρώων».

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο, ο «πρωθυπουργός» Αρσένι Γιατσενιούκ ενημέρωνε από το βήμα του 6ου Παν-ουκρανικού Αγροτικού Φόρουμ ότι την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθεί η λίστα με τις κρατικές εταιρείες Ενέργειας που θα ιδιωτικοποιηθούν άμεσα, ξεκαθαρίζοντας και έτσι ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, να διασφαλίσει όρους για το θησαυρισμό των μονοπωλίων.

Αλλωστε, πριν από λίγες μέρες, στις 4 Ιούλη, εγκρίθηκε τελικά το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλαίων στη διαχείριση του νέου ενιαιοποιημένου φορέα που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Αυξάνονται μαζικά οι πρόσφυγες

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, οι περιοχές Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Αστρακαν, Σταυρούπολη, Καλμικία, Κριμαία τέθηκαν όλες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των αυξημένων ροών προσφύγων που δέχονται από την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης εκτιμά ότι σήμερα βρίσκονται στη χώρα περίπου 450.000 Ουκρανοί. Ενώ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης, στους προσωρινούς καταυλισμούς φιλοξενούνται περίπου 20.000 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών του Κιέβου Στανισλάβ Ρετσίνσκι περηφανευόταν χτες πως «τις τελευταίες μέρες η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίστηκε με επιτυχία», εκτιμώντας ότι η «επιχείρηση» θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επικαλέστηκε ευρωπαϊκή «πηγή», σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα ανακοινώσει 11 ακόμα άτομα, στα οποία θα επιβληθούν προσωπικές κυρώσεις (π.χ. πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) για ευθύνες στην «ουκρανική κρίση».

Οι διπλωματικές επαφές που συνεχίζονται καθημερινά, εξακολουθούν να μην έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, με το Κίεβο να έχει διακηρύξει από τις αρχές της βδομάδας ότι «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε είδους, θα είναι δυνατή μόνο, αφού οι μαχητές θα έχουν οριστικά καταθέσει τα όπλα». Χτες, παρέμβαση έκανε και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φουρνιο Κισίντα, τονίζοντας ότι η Ιαπωνία, και ως μέλος του «G7», θα εντείνει τη δράση της για «ειρηνική επίλυση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ