Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Νότια Κορέα ο Κινέζος Πρόεδρος

Πεκίνο και Σεούλ σχεδιάζουν την παράκαμψη του δολαρίου στις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΣΕΟΥΛ.-

Οι στόχοι της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέσα στο 2014 και της δημιουργίας κοινής αγοράς με απευθείας συναλλαγές του νοτιοκορεατικού γουόν και του κινεζικού γουάν ξεχώρισαν στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στη Σεούλ ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η Νοτιοκορεάτισσα ομόλογός του Παρκ Γουέν - χι.

Ο Σι ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, όπου συνοδεύεται από 250 διευθυντές κινεζικών εταιρειών (ανάμεσά τους τα μεγαθήρια του διαδικτύου «Αλιμπαμπά» και «Μπαϊντού»).

Αναλυτές στέκονταν ιδιαίτερα στα σχέδια παράκαμψης του δολαρίου στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών. Ορισμένοι σημείωναν ότι έτσι οι εταιρείες θα γλιτώσουν κόστος από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, άλλοι θύμιζαν ότι παλιότερη προσπάθεια μεταξύ του γουόν και του ιαπωνικού γεν δεν είχαν συναντήσει μεγάλη επιχειρηματική ζήτηση. Πάντως, πρόσφατα αντίστοιχη συζήτηση για παράκαμψη του δολαρίου είχε γίνει και μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν τα σχέδια μεγάλων μονοπωλίων όπως οι «Σάμσουνγκ» (με στελέχη της οποίας κάποιοι έλεγαν ότι ο Σι θα είχε ειδική συνάντηση), «Χιουντάι», «Ελ - τζι». Σήμερα, το 25% των νοτιοκορεατικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την κινεζική αγορά.

Συνεργασία και για την «περιφερειακή ασφάλεια»

Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευθετήσουν ζητήματα που αφορούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αλλά και να συνεργαστούν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των έξι (Νότια Κορέα, ΛΔ Κορέας, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ) για την «αποπυρηνικοποίηση της ΛΔ Κορέας».

Σχετικά με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ο Σι δήλωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «από κοινού και με κατάλληλο τρόπο... να αποφύγουν την ένταση, να εμποδίσουν την απώλεια ελέγχου», επιδοκιμάζοντας την πρόταση της Χι για μια «διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην κορεατική χερσόνησο». Από τη μεριά της η Χι, εκτίμησε ότι «η επίσκεψη του προέδρου Σι στη Σεούλ πριν από την Πιόνγιανγκ θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα στο Βορρά για τη στήριξή του στην αποπυρηνικοποίηση την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμα να συνεργαστούν στο θέμα των γυναικών που αρπάχτηκαν στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου από τον ιαπωνικό στρατό και κατέληξαν σε οίκους ανοχής όλης της Ασίας. Θέμα που το Τόκιο αμφισβητεί μερικώς το τελευταίο διάστημα, ρίχνοντας λάδι στη «φωτιά» που αναζωπυρώνουν και οι εδαφικές διαφορές που έχει τόσο με το Πεκίνο όσο και με τη Σεούλ.

Σε άρθρο του Κινέζου ηγέτη που δημοσιεύτηκε στο νοτιοκορεατικό Τύπο σημειώνεται ότι οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ