Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Αγωνιούν» για τη ρευστότητα των τραπεζών

ΣΟΦΙΑ.--

Δηλώσεις για την τόνωση της αξιοπιστίας και της ρευστότητας του βουλγαρικού τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα έκανε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει υψηλό το επίπεδο ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών και ότι δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα λέβα από την πίστωση των 3,3 δισ. λέβα που ενέκρινε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ορεσάρσκι αναφερόταν στην επίθεση που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με «επίκεντρο» τις τράπεζες «First Investment Bank» και «Corporate Commercial Bank».

Ωστόσο, νωρίτερα χτες, σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Fitch» υποστήριξε ότι «οι πρόσφατες αναταράξεις σε δύο βουλγαρικές τράπεζες τονίζουν τα προβλήματα «εταιρικής διαχείρισής» τους, ότι οι κίνδυνοι ρευστότητας είναι αυξημένοι «για όλες τις βουλγαρικές τράπεζες», εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «οι εγχώριας ιδιοκτησίας τράπεζες είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών λόγω αδυναμιών».

Σε άλλο σημείο προβλέπει πως «η πολιτική σταθερότητα θα μειώσει τους κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα», επικροτώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την πρόσφατη απόφαση του Βούλγαρου Προέδρου για διάλυση του κοινοβουλίου στις 6 Αυγούστου και τη διενέργεια εθνικών εκλογών στις 5 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ