Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Διασύνδεση του ρουμανικού στρατού με το NΑΤΟικό Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη

Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη

Από την υπογραφή της «Τεχνικής Διευθέτησης» από τον Ελληνα αντιστράτηγο (αριστερά) και το Ρουμάνο ταξίαρχο (δεξιά)
Από την υπογραφή της «Τεχνικής Διευθέτησης» από τον Ελληνα αντιστράτηγο (αριστερά) και το Ρουμάνο ταξίαρχο (δεξιά)
Τη στενότερη διασύνδεση άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ με τις εν Ελλάδι ΝΑΤΟικές υποδομές προωθεί η κυβέρνηση, ενόσω μάλιστα οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας για τη διείσδυση μονοπωλίων της μιας ή της άλλης πλευράς στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία από τη Ρουμανία επισκέφτηκε χτες το ΓΕΕΘΑ με σκοπό την υπογραφή «Τεχνικής Διευθέτησης» που αφορά τη διασύνδεση ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το NRDC - GR.

Πρόκειται για το Γ΄ Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι επισήμως πιστοποιημένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - GR» (NRDC - GR ), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οπως διαμηνύει άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, το Γ΄ Σώμα Στρατού είναι το μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο ν' αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Τη χτεσινή συμφωνία υπέγραψαν ο διοικητής του NRDC - GR αντιστράτηγος Ηλ. Λεοντάρης και ο διοικητής της 1ης Ρουμανικής Μεραρχίας Πεζικού ταξίαρχος T. Tomescu. Πρόκειται για άλλη μία κίνηση που παραπέμπει σε παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Σημειωτέον, οι υπογραφές μπήκαν λίγες μέρες μετά από την επίσκεψη - αστραπή που έκανε (στις 11 Ιούνη) ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος στη Ρουμανία και τις συνομιλίες που είχε με το Ρουμάνο ομόλογό του M. Dusa. Ο Ελληνας ΥΕΘΑ προανήγγειλε τότε ότι εντός Ιούλη θα υπογραφούν σειρά μνημονίων συνεργασίας προς αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να συστήσουν «έναν άξονα σταθερότητας από το βόρειο τμήμα της Βαλκανικής μέχρι το νότιο».

Ο δε Ρουμάνος υπουργός είχε ταχτεί υπέρ της στρατηγικής «θαλάσσιας ασφάλειας» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ζητούσε μάλιστα να καλύπτει και τη Μεσόγειο, αλλά και τον Εύξεινο Πόντο, σε αντιπαράθεση με τις βλέψεις των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή.

Προηγούμενα, 29 Μάη με 4 Ιούνη, οι Πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών συμμετείχαν στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014» (συμμετείχαν επίσης δυνάμεις από ΗΠΑ και Βουλγαρία), η οποία διεξήχθη εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερούπολης το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ