Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Στρατιωτικές δράσεις ακριβείας» αποφάσισε ο Ομπάμα

Ενώ κλιμάκωσε τις πιέσεις στον σιίτη Ιρακινό πρωθυπουργό, Ν. Μάλικι, για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης ενότητας με τη συμμετοχή σουνιτών, σιιτών και Κούρδων

Εθελοντές που κατατάσσονται στον ιρακινό στρατό για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές
Εθελοντές που κατατάσσονται στον ιρακινό στρατό για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ανάληψη «στοχευμένων στρατιωτικών δράσεων ακριβείας» κατά των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (IΚΙΛ) «εάν και όταν η κατάσταση στο έδαφος το απαιτήσει», ανακοίνωσε, χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι επί του παρόντος «δεν πρόκειται να επιστρέψουν ξανά στο ιρακινό έδαφος χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις».

Ανήγγειλε την άμεση αποστολή στο Ιράκ 300 Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων (πέρα από τους ισάριθμους κομάντος που έχει στείλει από την αρχή της βδομάδας για την περιφρούρηση της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη), προκειμένου «να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τους Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους» στις επιχειρήσεις κατά των μισθοφόρων του ΙΚΙΛ.

Ακολουθώντας τη συμβουλή του πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πάρουν θέση στις σεχταριστικές διαφορές σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ και να ευνοήσουν τη μία έναντι της άλλης προχωρώντας σε επιδρομές. Επανέλαβε επιπλέον τις πιέσεις στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μάλικι, για τη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης «που θα συμπεριλαμβάνει και τους σιίτες και τους σουνίτες και τους Κούρδους ώστε να στερηθούν οι μισθοφόροι του ΙΚΙΛ οποιαδήποτε επιχειρήματα για να αυξήσουν την επιρροή τους κυρίως στο σουνιτικό πληθυσμό». Τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει εκφράσει αυτό το αίτημα στον Μάλικι «και ιδιωτικά και δημόσια», επιμένοντας ότι «είναι επείγουσα προτεραιότητα» η συγκρότηση μίας ιρακινής κυβέρνησης ενότητας «είτε με επικεφαλής τον Μάλικι είτε με άλλον»...

Σε άλλο σημείο ανακοίνωσε την ανάληψη μίας «διεθνούς διπλωματικής πρωτοβουλίας» από την Ουάσιγκτον σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη με στόχο την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ και «με πολιτικά μέσα» αλλά και την αποτροπή της πιθανότητας να γίνει η χώρα «ασφαλές καταφύγιο» για τρομοκράτες.

Μερικές ώρες πριν από τις δηλώσεις Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σημείωσε μιλώντας στο NBC πως «τίποτε δεν βρίσκεται έξω από το τραπέζι» και ότι «όλες οι επιλογές» εξακολουθούν να βρίσκονται στη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για την «τύχη του Ιράκ και του ιρακινού λαού, που απειλείται από τους τζιχαντιστές σουνίτες, κι όχι από τον σιίτη πρωθυπουργό του, Μάλικι». Ο ίδιος, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αντιρρήσεις Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για τη συνεργασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το Ιράν απέρριψε πως πρόκειται για συνεργασία πάνω στους τρόπους αντιμετώπισης της ιρακινής κρίσης δηλώνοντας: «Ενδιαφερόμαστε να επικοινωνήσουμε με το Ιράν. Να ξέρουν οι Ιρανοί τι σκεφτόμαστε, να ξέρουμε τι σκέφτονται αυτοί και να υπάρχει μια ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μη γίνονται λάθη»...

Παρά τις δηλώσεις Κέρι, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρέμειναν επιφυλακτικοί για την πρόσφατη αμερικανο-ιρανική «προσέγγιση» λέγοντας ότι εάν χρειάζεται η μεταξύ τους συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, τότε οι ΗΠΑ «θα υποχρεωθούν» να είναι πιο ευέλικτες στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αντιδράσεις σε Ριάντ, Παρίσι

Οι Σαουδάραβες, από την άλλη, με πρώτο τον υπουργό Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, αρνήθηκαν τις αιτιάσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, περί υποστήριξης, χρηματοδότησης και εξοπλισμού των ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης ΙΚΙΛ και τις απέρριψαν ως «φαιδρές» με το μάλλον έωλο επιχείρημα ότι η δράση ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων και δη του ΙΚΙΛ απαγορεύτηκε στη Σαουδική Αραβία. Οι ένοπλοι μισθοφόροι ισλαμιστές και μάλιστα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονταν αποδεδειγμένα από τη Σ. Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που έγινε για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης από το 2011.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Ολάντ είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με τις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία και την ανάσχεση των μισθοφόρων, που έχει φανεί ότι αρκετοί από αυτούς είναι Γάλλοι υπήκοοι.

Υπό έλεγχο τα διυλιστήρια στο Μπαϊτζί

Επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων παρέμεναν και το περασμένο 24ωρο τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του Ιράκ, στην πόλη Μπαϊτζί (200 χλμ. βορείως της Βαγδάτης και 40 χλμ. από την πόλη Τικρίτ), τον έλεγχο των οποίων φαινόταν να έχει μέχρι το απόγευμα ο ιρακινός στρατός. Ωστόσο μισθοφόροι του ISIL εμφανίστηκαν να παραμένουν στις θέσεις τους σε ορισμένες περιοχές, περιμετρικά του γιγαντιαίου συγκροτήματος διυλιστηρίων.

Η ανάκτηση ελέγχου στα διυλιστήρια επέτρεψε σε 250 - 300 Ιρακινούς εργάτες και μηχανικούς που ήταν εγκλωβισμένοι στο χώρο εδώ και μέρες να απελευθερωθούν.

Επιπλέον, στο Τικρίτ αφέθηκαν ελεύθεροι, με μεσολάβηση ντόπιων Τουρκμένων, 44 αλλοδαποί εργάτες που δουλεύουν σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ανάμεσά τους ήταν και τέσσερις Τούρκοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ