Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεία στην Ασία από σήμερα

Θα επισκεφτεί Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία και Φιλιππίνες

Στη Μανίλα, οι αρχές «εμπόδισαν» τους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα
Στη Μανίλα, οι αρχές «εμπόδισαν» τους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οκταήμερη περιοδεία σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού ξεκινά σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων παγκοσμίως αλλά και της αναβαθμισμένης σημασίας που αποκτά η συγκεκριμένη περιοχή για όλο και περισσότερα μονοπώλια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο στην Ιαπωνία, ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί τη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Η περιοδεία γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στην αναβαθμιζόμενη θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, στην αναδιανομή αγορών και φυσικών πόρων, αλλά και στους ανταγωνισμούς που οι ίδιοι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας γεννούν ακόμα και ανάμεσα σε «συμμάχους» (βλέπε ορισμένες αναλύσεις για τη «διάσταση» συμφερόντων Ιαπωνίας - ΗΠΑ). Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν η Δια-Ειρηνική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (για την οποία οι εντατικές διαπραγματεύσεις συναντούν σημαντικά εμπόδια στα συγκρουόμενα συμφέροντα των επιχειρηματιών που εμπλέκονται) αλλά και η επέκταση των στρατιωτικών συνεργασιών της Ουάσιγκτον.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αρκετοί αναλυτές εστιάζουν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μαλαισία, την πρώτη Αμερικανού Προέδρου μετά από αυτή που είχε κάνει ο Λίντον Τζόνσον το 1966.

Στις Φιλιππίνες, αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές για την εξασφάλιση μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας και ελευθερίας κινήσεων, με δεδομένο ότι το 1992 έκλεισαν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και «τριβές», π.χ. όπως αυτές μεταξύ Ν. Κορέας και Ιαπωνίας (που έχουν εδαφικές διαφορές μεταξύ τους), οι οποίες ίσως δυσχεράνουν την «ισορροπία δυνάμεων» που θα εξυπηρετεί τα σχέδια της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Πάντως, ήδη τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν βία εναντίον διαδηλώσεων που έγιναν ενάντια στην επίσκεψη, π.χ. στις Φιλιππίνες.

Πριν μερικές μέρες, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ψήφισμα που προβλέπει την αύξηση των προσπαθειών αλλά και των χρημάτων που διατίθενται για την αναβάθμιση της συμμετοχής σε Ασία και Ειρηνικό. «Μια επιτυχημένη επανεξισορρόπηση πρέπει να επισημάνει το στρατηγικό μήνυμα ότι η πολιτική αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη αφοσίωση των ΗΠΑ στην περιοχή», σημειώνει μεταξύ άλλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών κέντρων(2022-05-10 00:00:00.0)
Η Κίνα δεν μένει θεατής στις διεργασίες(2016-09-15 00:00:00.0)
Αυξάνεται το ενδεχόμενο μιας ανάφλεξης(2016-02-14 00:00:00.0)
Νέα «άκαρπη» συνάντηση χωρίς τελική συμφωνία(2014-02-26 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο νέων αντιπαραθέσεων(2012-12-02 00:00:00.0)
Επίκεντρο οι διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα(2012-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ