Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σενάρια ενόψει των προεδρικών εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Μάη θα καταλήξει στην υποψηφιότητα που θα καταθέσει το κυβερνών AKP για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Για το θέμα συνεδρίασαν στην έδρα του κόμματος στην Αγκυρα οι βουλευτές, που κλήθηκαν μέσα από ερωτηματολόγιο να δώσουν τη γνώμη τους για τον υποψήφιο αλλά και για τον περιορισμό που υπάρχει για την εκλογή κάποιου στο βουλευτικό αξίωμα (μέχρι τρεις θητείες σήμερα).

Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν τα «σενάρια» και οι αναλύσεις. Πολλοί εκτιμούν ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών φέρνουν τον Ρ. Τ. Ερντογάν σε πλεονεκτική θέση έναντι του σημερινού Προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απήχησή του στο εκλογικό σώμα. Συμπληρώνουν πως η δυσκολία για τον Ερντογάν θα είναι να συνασπίσει γύρω από την υποψηφιότητά του τους Κούρδους και τους Τούρκους εθνικιστές, όταν βέβαια άλλοι αρθρογράφοι έχουν εμφανίσει ως πιθανή ακόμα και τη στήριξη του Ερντογάν από το φιλοκουρδικό BDP ή και το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαχτσελί.

Την ίδια στιγμή, η ενδοαστική αντιπαράθεση συνεχίζεται, μέσα και από την κριτική που ασκείται στον Ερντογάν για «έλλειμμα δημοκρατίας». Σ' αυτό το πλαίσιο τις κινήσεις τους μελετούν και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κάτι που δε θα μπορούσε να μην αποτυπώνεται και στο διεθνή Τύπο. Χαρακτηριστικά όσα ανέφερε η ανταποκρίτρια της «Φιγκαρό» στην Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας: Και οι τρεις αντίπαλοι του Ερντογάν είναι αδύναμοι, γράφει η ανταποκρίτρια της «Φιγκαρό». Οι διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί υποχώρησαν μπροστά στην αστυνομική καταστολή. Η αντιπολίτευση ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές. Και η αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν δεν μπόρεσε να πείσει το εκλογικό σώμα για την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Πάντως, χτες, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα διέψευσε ακόμα μια φορά ότι ο πρέσβης Ρίτσαρντ Ρικιαρντόνε είχε δηλώσει το Δεκέμβρη ότι «τώρα θα δείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας», εννοώντας ότι πλησιάζει η πολιτική ήττα του Ερντογάν. Μάλιστα, στη σχετική της ανακοίνωση η πρεσβεία αναφέρθηκε στις βαθιές ρίζες που χαρακτηρίζουν για χρόνια τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Χτες, επίσης, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπένερ, διαβεβαίωσε την Αγκυρα ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων δεν πρόκειται να έρθει στη «νομοθετική ατζέντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνουν τα παζάρια ενόψει β' γύρου(2023-05-20 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί για την «αντιμετώπιση των τρομοκρατών» και των προσφύγων...(2023-05-19 00:00:00.0)
Ενδοαστικές και εθνικιστικές εξάρσεις ενόψει εκλογών...(2017-03-23 00:00:00.0)
Νέες δηλώσεις γύρω από την υποψηφιότητα Φιντάν(2015-02-11 00:00:00.0)
Ζητείται ...πρόεδρος(2007-07-26 00:00:00.0)
Προεκλογικός πυρετός(2007-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ