Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητείται ... πρόεδρος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ετοιμος να διεκδικήσει ξανά τον προεδρικό θώκο δήλωσε χτες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η υποψηφιότητα Γκιουλ για την προεδρία αποτέλεσε το «μήλον της έριδος», που οδήγησε στις εκλογές της 22ας Ιούλη και εξακολουθεί να αποτελεί ενδεχόμενο για το ΑΚΡ, όπως δήλωσε ο ίδιος, καθώς «κανείς δεν μπορεί να θέτει τους άλλους υπό πολιτική απαγόρευση».

Ο Α. Γκιουλ επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του κόμματός του για το χρίσμα, αφού θα προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, προς αναζήτηση ενδεχόμενης λύσης, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανότερη συμμαχία του Ρ. Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), αντί του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που αντιτίθεται στην υποψηφιότητα.

Στο στρατόπεδο του CHP επικρατεί ιδιαίτερη ένταση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών με μία μερίδα στελεχών του κόμματος να απαιτούν την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, καταδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο της ήττας, καθώς ήταν και ο εμπνευστής της απουσίας από το Κοινοβούλιο κατά την απόπειρα εκλογής προέδρου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ψηφοφορία. Ο ίδιος απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς διατήρησε το ποσοστό του κόμματος.

Προκλητική είναι η στάση των αρθρογράφων και των στελεχών που πρόσκεινται στον Μπαϊκάλ, που αποδίδουν τη νίκη του ΑΚΡ στην «αγραμματοσύνη» των Τούρκων, κατηγορώντας τους ψηφοφόρους για πελατειακές σχέσεις, λες και το κόμμα τους δεν ακολουθεί ανάλογη πολιτική...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τουρκικές δικαστικές αρχές, δίκτυο απόστρατων αξιωματικών, που εξαρθρώθηκε τον περασμένο μήνα, σχεδίαζε τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ανάκριση αναφέρουν ότι στοιχεία βρέθηκαν στον υπολογιστή του προέδρου του «Συλλόγου των Εθνικών Δυνάμεων» Μπεκίρ Οζτούρκ, ενώ εικάζεται ότι η ίδια οργάνωση σχεδίαζε δολοφονικές επιθέσεις και εναντίον του Πατριάρχη των Αρμενίων Μεσρόπ Μουταφιάν και του επιχειρηματία Ισαάκ Αλατόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ