Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις λόγω των απωλειών των αντικαθεστωτικών

Ο συριακός στρατός βάλλει κατά των δυνάμεων αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων
Ο συριακός στρατός βάλλει κατά των δυνάμεων αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ορατές γίνονται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες όξυνσης του πολέμου στη Συρία αλλά και κλιμάκωσης των πιέσεων στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα μετά από το μπαράζ στρατιωτικών επιτυχιών από τις δυνάμεις του συριακού στρατού κατά των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων σε όλη την χώρα.

Χτες, είχε προγραμματιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Γαλλίας μία κεκλεισμένων των θυρών παρουσίαση και συζήτηση γύρω από τις 27.000 φωτογραφίες πτωμάτων που φέρουν σημάδια κακοποίησης, υποσιτισμού και βασανιστηρίων. Από την επεξεργασία των φωτογραφιών, ορισμένες από τις οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί πριν μήνες, προκύπτει ότι αφορούν περίπου 11.000 άνδρες ηλικίας 20 έως περίπου 40 ετών, που αποτελούν τον πυρήνα της λεγόμενης «Εκθεσης Καίσαρ». Η «έκθεση Καίσαρ» αποτελείται από ντοκουμέντα που φέρεται πως τράβηξε φωτογράφος του συριακού στρατού και οι οποίες χρησιμοποιούνται ως «αποδείξεις» για συστηματικά βασανιστήρια από δυνάμεις της κυβέρνησης Ασαντ. Οι συριακές αρχές, ωστόσο, που δεν έχουν αρνηθεί τη γνησιότητα των φωτογραφιών, ανταπαντούν πως πρόκειται για πτώματα που βρέθηκαν είτε σε κρησφύγετα αντικαθεστωτικών είτε στα πεδία των μαχών. Ο ίδιος ο φωτογράφος, που φέρεται πως διέφυγε από τη Συρία, έχει δηλώσει ότι δεν έγινε ποτέ αυτόπτης μάρτυρας βασανιστηρίων, καθώς καλούνταν να φωτογραφήσει μόνο πτώματα.

Σκοπός της χτεσινής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να καμφθούν οι αντιρρήσεις Κίνας και Ρωσίας, ώστε να εκδοθεί ψήφισμα για παραπομπή Σύριων κυβερνητικών αξιωματούχων και ενδεχομένως και ορισμένων εκ των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων σε δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι η Συρία δεν το αναγνωρίζει.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, χρησιμοποίησε τους πρόσφατους ισχυρισμούς των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων για ρίψη χημικών τοξικών αερίων από τις συριακές δυνάμεις κατά αμάχων πόλης της κεντρικής επαρχίας Χάμα, την περασμένη βδομάδα, για να απαιτήσει τη «σθεναρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».

Νέος εξοπλισμός αντικαθεστωτικών

Παράλληλα, βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν στα χέρια υποτίθεται «μετριοπαθών» ισλαμιστών μισθοφόρων νέες αμερικανικές αντιαρματικές ρουκέτες, που είτε τις προώθησαν οι ΗΠΑ από τη μεθόριο της Ιορδανίας-Συρίας είτε τις «έσπρωξαν» οι Σαουδάραβες που στηρίζουν τους πολέμιους του Σύρου Προέδρου.

Από την άλλη πλευρά, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χτες, με επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, να παρέμβει ώστε να σταματήσει άμεσα η ενεργός οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη δυνάμεων που μάχονται το συριακό στρατό από χώρες «που στηρίζουν την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία».

Αυτά ενώ ο συριακός στρατός ξεκίνησε χτες ευρεία επιχείρηση και με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Χομς, ελέγχοντας ήδη τις συνοικίες Τζούρετ αλ Σιγιάτ, Χαμιντίγε, Μπαμπ αλ Χουντ και Ουάντι αλ Σάγεχ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ