Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Συγκρούσεις για τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών

TZOYMΠΑ.--

Εκπρόσωποι των ένοπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο του Νότιου Σουδάν, Ρίεκ Μάτσαρ, ισχυρίστηκαν χτες πως ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μπεντίου, πρωτεύουσας της πετρελαιοφόρας πολιτείας Γιούνιτι.

Ο εκπρόσωπός τους, Τζέιμς Γκάτντε Ντακ, υποστήριξε πως η πόλη έπεσε στα χέρια των ενόπλων του Μάτσαρ έπειτα από σφοδρές μάχες με το νοτιοσουδανικό στρατό. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού, συνταγματάρχης Φίλιπ Αγκερ, διέψευσε τους ισχυρισμούς των ενόπλων της αντίπαλης πλευράς, λέγοντας πως οι δυνάμεις τους απωθήθηκαν με επιτυχία με επιχειρήσεις του περασμένου 48ωρου.

Το Μπεντίου, που θεωρείται μείζονος στρατηγικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας, έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ενόπλων του Μάτσαρ από την έναρξη της κρίσης, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνεχιζόμενη σύρραξη στο Νότιο Σουδάν, που υποδαυλίζεται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι οποίες εποφθαλμιούν τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, η οποία προέκυψε από την απόσχιση από το Σουδάν το 2011.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ