Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μεγαλώνει το «ενδιαφέρον» της Κίνας

Από τη συνάντηση Καρζάι - Τζινπίνγκ τον περασμένο Σεπτέμβρη
Από τη συνάντηση Καρζάι - Τζινπίνγκ τον περασμένο Σεπτέμβρη
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για το Αφγανιστάν εντοπίζουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, συνδέοντάς το με την «ανησυχία» που γεννούν στο Πεκίνο οι συνέπειες της αποχώρησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για το «κενό ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή.

Στελέχη «δεξαμενών σκέψης» τόσο από την Κίνα όσο και από τη Δύση δήλωναν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως η αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που είναι προγραμματισμένη να γίνει μέχρι τα τέλη του 2014, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Κίνα, που φοβάται ότι ίσως οι νέες συνθήκες ευνοήσουν ομάδες όπως αυτές των αυτονομιστών Ουιγούρων που δρουν στη βορειοανατολική επαρχία της Σινγιάνγκ. Η Κίνα έχει εκφράσει τη βούληση «να εμπλακεί περισσότερο στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε στέλεχος του (κρατικού) «Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης» του Αφγανιστάν.

Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» της Κίνας έχει σχέση και με τις αυξανόμενες επενδύσεις στο Αφγανιστάν, όπου εκτιμάται πως υπάρχουν τεράστια και ανεκμετάλλευτα αποθέματα ορυκτού πλούτου και άλλων φυσικών πόρων. Συγκεκριμένα, κινεζικά κεφάλαια έχουν αναλάβει την έρευνα σε τρία «ενεργειακά οικόπεδα» και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χαλκού στην επαρχία Λογκάρ, που γεωλόγοι χαρακτηρίζουν ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού στον κόσμο.

Καθόλου τυχαία, τον επόμενο Αύγουστο η Κίνα θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο των χωρών της «Καρδιάς της Ασίας». Πρόκειται για συναντήσεις χωρών της Κεντρικής Ασίας με αντικείμενο τη στήριξη της «ασφάλειας και ανάπτυξης του Αφγανιστάν» που ξεκίνησαν το 2011. Ανάμεσα σε όσους πήραν μέρος στην περσινή συνάντηση, στο Καζαχστάν, ήταν και οι Ιράν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Πακιστάν.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας του Αφγανιστάν, Φαρούκ Ουαρντάκ, δήλωσε ότι ελπίζει πως η Κίνα θα συνεισφέρει περαιτέρω στον τομέα της Εκπαίδευσης, στη διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου Επιστημών και Τεχνολογιών, που χτίστηκε με κινεζική οικονομική «βοήθεια» (κόστισε γύρω στα 13 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Σημειωτέον, και ο τομέας της κατάρτισης - εκπαίδευσης του σε μεγάλο βαθμό ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού της χώρας αποτελεί ήδη πεδίο δράσης για μεγάλες πολυεθνικές.

Απαγωγή υφυπουργού

Στο μεταξύ, χτες, θύμα απαγωγής από τέσσερις ενόπλους μέσα στην Καμπούλ έπεσε ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων του Αφγανιστάν, Αχμαντ Σαχ Ουάχιντ. Οι λόγοι της απαγωγής παρέμεναν άγνωστοι.

Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 5ης Απρίλη. Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καθαρός νικητής στον πρώτο γύρο και θα χρειαστεί να γίνει ένας δεύτερος, στις 28 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ