Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η απεργία μπλόκαρε τις ατομικές συμβάσεις στην ΕΒΓΑ

Σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι, που έκαναν χτες το ξημέρωμα έκτακτη Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, χτες το ξημέρωμα στην πύλη της ΕΒΓΑ
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, χτες το ξημέρωμα στην πύλη της ΕΒΓΑ
Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ, αποφάσισαν χτες το ξημέρωμα οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ, μετά την υποχώρηση της εργοδοσίας, που απέσυρε τα σχέδια για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Στόχος της εργοδοσίας ήταν, μεταξύ άλλων, να παγιώσει με ατομικές συμβάσεις τις μειώσεις μισθών που μονομερώς επέβαλε τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά και να ανοίξει το δρόμο στην «ενοικίαση» των εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες διατηρεί συνεργασία.

«Το σωματείο είναι το αποκούμπι των εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ» και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 6 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου, στην Ιερά Οδό. Σημείωσε ότι η συσπείρωση των εργαζομένων μπόρεσε να αποκρούσει τις απειλές της εργοδοσίας, που στράφηκαν ιδιαίτερα προς τους νέους εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο δουλεύει σημαντικός αριθμός νέων, αφού η επιχείρηση αξιοποιεί την αντεργατική νομοθεσία που προβλέπει μικρότερο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Επισήμανε, ακόμα, πως χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τους εργαζόμενους για να αποκρούσουν πιθανή νέα απόπειρα της εργοδοσίας για ατομικές συμβάσεις, αλλά και πάλη για να παρθούν πίσω οι μονομερείς μειώσεις. Υπενθύμισε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις σε άλλα εργοστάσια του ομίλου Φιλίππου, όπως στην «ELBISCO» και την «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», υπογραμμίζοντας πως μεγαλώνει ο αριθμός των εργαζομένων που σκέφτονται πως η κατάσταση που ζουν «δεν πάει άλλο» και αποφασίζουν να παλέψουν για να την αλλάξουν.

Κάλεσε, τέλος, σε μαζική συμμετοχή στην απεργία αύριο Τετάρτη 9 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, κάτω από το πανό της Ομοσπονδίας.

«Το γεγονός ότι η εργοδοσία προσωρινά υποχώρησε, δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από τους σχεδιασμούς της, γιατί θέλει φθηνότερους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Τα χέρια της είναι λυμένα, αφού η κυβέρνηση έχει ψηφίσει για λογαριασμό των βιομηχάνων σωρεία αντεργατικών νομοσχεδίων που τσακίζουν τις κατακτήσεις που με αιματηρούς αγώνες απέσπασε η εργατική τάξη», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με συσπείρωση στο συνδικάτο, ενότητα και αλληλεγγύη: «Είναι ανάγκη να συντονίσουμε την πάλη με τα σωματεία του ομίλου Φιλίππου και να ζυμώνουμε την προοπτική κοινού αγώνα για ζητήματα όπως η ΣΣΕ, οι απολύσεις. Ταυτόχρονα, να συμβάλουμε σε όλο τον κλάδο για να υπάρξει αλληλεγγύη εργοστάσιο το εργοστάσιο, γιατί όταν χάνει ο διπλανός εργάτης χάνουμε όλοι οι άλλοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ