Κυριακή 6 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ψήφος για μαχητική αγωνιστική αντιπολίτευση και στην Περιφέρεια

Συνέντευξη με τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Το τι θα σημαίνει για το λαϊκό κίνημα η ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές και τοπικές) συζητάμε σήμερα με τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από τη συζήτηση προκύπτουν επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία από την πορεία υλοποίησης του «Καλλικράτη» και το πώς σε τοπικό επίπεδο εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική.

-- Να ξεκινήσουμε τη συζήτηση ζητώντας να μας πείτε αν τελικά το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στην εκτίμηση που έκανε για τον «Καλλικράτη» και το ρόλο που θα έπαιζαν οι περιφέρειες και οι δήμοι ως εργαλείο της κεντρικής εξουσίας στην εφαρμογή της πολιτικής και των επιλογών της ΕΕ.

-- Δεν το ισχυριζόμαστε πλέον μόνο εμείς, οι κομμουνιστές, οι εκλεγέντες με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Είναι κάτι που το ομολογούν και οι εκλεγμένοι με τις άλλες παρατάξεις. Το αποδίδουν εκ του πονηρού ότι συνέπεσε με την περίοδο της κρίσης. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αποδεικνύεται περίτρανα και καθημερινά το ότι οι Τοπικές Διοικήσεις αυτό το οποίο επιτελούν είναι ακριβώς να υλοποιούν την κεντρική πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Και έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα. Και με τις αρμοδιότητες που έχουν και με τη σχέση που έχουν με την ιδιωτική πρωτοβουλία, με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και με τη διαχείριση των όποιων κονδυλίων, βάζουν πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Αποδέχθηκαν τις περικοπές στη χρηματοδότηση, δεν διεκδικούν τους παράνομα παρακρατημένους πόρους που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και άλλους πόρους που θα έπρεπε να δοθούν.


Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 7 αντιπεριφέρειες, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει ένα ποσό 188 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% του προϋπολογισμού του 2010. Από το ποσό αυτό μόνο τα 7 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να πάνε για «ανάπτυξη». Αυτό είναι αστείο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσό των 7 εκατ. αντιστοιχεί να καλύψει μόνο τις όποιες ανάγκες έχουν οι οδικοί άξονες, οι δρόμοι της περιοχής, αυτό που λέμε να κλείσουν τις λακκούβες. Για τη διάθεση των υπόλοιπων 181 εκατ. η περιφέρεια απλά κάνει τον τροχονόμο, αφού είναι ποσά που αφορούν επιδόματα, πιστώσεις για τη μεταφορά μαθητών κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια τόσο επί «Καποδίστρια» (νομαρχίες) όσο και επί «Καλλικράτη» με τις περιφέρειες, το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει πέσει από το 82% που ήταν στο 50% του αντίστοιχου ποσοστού του μέσου όρου της ΕΕ. Και αυτό έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη πολιτική και της κεντρικής εξουσίας και της Τοπικής Διοίκησης.

-- Πώς υλοποιείται αυτή η πολιτική στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

-- Υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της τωρινής διοίκησης του κ. Τζιτζικώστα και της προηγούμενης του κ. Ψωμιάδη, αλλά και όσων δίνουν όρκους πίστης στις αξίες της σφηκοφωλιάς της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο νέος τοπικοδιοικητικός της ΝΔ Γ. Ιωαννίδης.


MotionTeam

Η διοίκηση της Περιφέρειας βαυκαλίζεται ότι είναι ένας εξαιρετικός διαχειριστής των κονδυλίων που παίρνουμε από την ΕΕ μέσω του περίφημου προγράμματος ΕΣΠΑ. Και αυτά τα εμφανίζει ως βοήθεια και δωρεά από την ΕΕ, θέλοντας να εξωραΐσει αυτή τη λυκοσυμμαχία, τη διακρατική συμμαχία, που στόχο και σκοπό και περιεχόμενο έχει την ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλίων των ισχυρών χωρών της Ευρώπης, και της χώρας μας.

Τα χρήματα αυτά δεν είναι βοήθεια, είναι χρήματα όλων των εργαζομένων, των φορολογουμένων των χωρών της ΕΕ. Από την Ελλάδα, κάθε 1η Γενάρη δίνουμε 2,5 δισ. ευρώ στην Κομισιόν και από τα χρήματα αυτά το 50% πηγαίνει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ισχυρών χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) και το άλλο 50% δίνεται μέσω των περιφερειών σε μικρούς και μεγάλους συνεργάτες για μελέτες, υλοποίηση άχρηστων προγραμμάτων και άσκηση προπαγάνδας των ευρωενωσιακών αξιών, όπως ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, για επιλέξιμα έργα από την ΕΕ, για προγράμματα διά βίου μάθησης και απασχόλησης.

Για την αντισεισμική θωράκιση και την αντιπλημμυρική προστασία δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ, αφού δεν συμφέρει, δεν έχει άμεσο κέρδος για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Επίσης στηρίζει την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που προβλέπει τη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων από ιδιώτες, με την εγκατάσταση και λειτουργία των επικίνδυνων και πανάκριβων, για τις λαϊκές οικογένειες, εργοστασίων καύσης. Ηδη προχωρά η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στις Σέρρες και το Γενάρη το ΥΠΕΚΑ αδειοδότησε την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» για καύση αστικών στερεών αποβλήτων (500.000 τόνους το χρόνο). Η διοίκηση της περιφέρειας αρνείται εδώ και δύο μήνες να συζητήσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση».


Μετά την απόλυση των απασχολούμενων στην περιφέρεια με προγράμματα stage και των συμβασιούχων, τη διαθεσιμότητα και την εφεδρεία, καταργεί 500 οργανικές μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιφέρειά μας, "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι", ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης και της ΕΕ για στενότερο δημόσιο τομέα στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.

Επιπλέον έβαλε πλάτη στην υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που χτυπά τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα, στελέχη της (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης) μπήκαν μπροστά για να υπερασπιστούν τη λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο.

-- Πού διοχετεύθηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια και σε ποια κατεύθυνση αξιοποιήθηκαν;

-- Πολλά χρήματα δόθηκαν για Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, σε επιχειρηματίες δηλαδή. Η διοίκηση γνωμοδότησε για αλλαγή της χρήσης γης, αδειοδότησε επιχειρηματικούς ομίλους για τη λεηλασία κορυφογραμμών, αρχαιολογικών χώρων, ακτών, ενέκρινε την παράδοση γης υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά και παραγωγή δημητριακών προς παρασκευή βιοκαυσίμων, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες σε γεωργούς και περιβάλλον. Δίνει τις ακτές και τις παραλίες στους μεγαλοξενοδόχους, με επιχορήγηση και με επιδότηση. Στηρίζει την παράδοση των κορυφογραμμών στις μεγάλες εταιρείες για να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες. Μια τέτοια επένδυση εγκρίθηκε να γίνει στο Βέρμιο. Σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 160 ανεμογεννήτριες (μεθοδεύεται να γίνουν 250), οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποδίδουν το 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα από ΑΠΕ. Εμείς καταψηφίσαμε και για περιβαλλοντικούς λόγους και κυρίως γιατί είμαστε αντίθετοι στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στους μονοπωλιακούς ομίλους. Αλλωστε το κόστος της απελευθέρωσης το πληρώνει ήδη ο εργαζόμενος λαός και θα το πληρώσει πολλαπλάσια τα επόμενα χρόνια.

-- Πώς στάθηκε η πλειοψηφία της περιφέρειας απέναντι στα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών που χτυπιούνται από την αυξημένη ανεργία και τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους;

-- Βρέθηκε απέναντι. Και όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των σχολείων, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που είναι οι έμμεσες βάρβαρες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των λαϊκών οικογενειών. Αμεση είναι η ανεργία που μαστίζει με ποσοστά από 25%-30% έως και 50% (Νάουσα). Δεν βρέθηκε δίπλα τους στη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης των ανέργων, στους αγώνες των εργαζομένων για να μην περάσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Από την άλλη μεριά φόρεσε την προβιά του φιλάνθρωπου. Ετσι, ενώ υλοποιούσε την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, με τις γνωστές οδυνηρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των λαϊκών οικογενειών, την ίδια ώρα συνεργαζόταν με ΜΚΟ, με δήμους και Εκκλησία και στήριζε τα συσσίτια και άλλες τέτοιες δράσεις.

Αλλο ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ βρέφη μένουν στα σπίτια γιατί οι γονείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ παιδιά πηγαίνουν υποσιτισμένα, πεινασμένα σε Νηπιαγωγεία και Σχολεία, με άκρως προκλητικό τρόπο μοίραζε εκατ. ευρώ σε δήμους και ιδρύματα, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι στην αρχή αλλά και οι νομαρχίες και οι περιφέρειες στην πορεία λειτούργησαν ως δούρειος ίππος για να περάσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και ο εργαζόμενος να γίνει απασχολήσιμος. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΚΕΔΕ και σε όσους δήμους διοίκησαν ή συνδιοίκησαν, πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας, των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και τώρα πρωτοστατούν στην εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ