Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗ Ν/Α ΑΣΙΑ
«Περιβαλλοντικές» ευαισθησίες για να πλουτίσουν τα μονοπώλια

Στην Τζακάρτα (φωτ.) ο Κέρι ανέδειξε ουσιαστικά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Στην Τζακάρτα (φωτ.) ο Κέρι ανέδειξε ουσιαστικά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας
ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΠΕΚΙΝΟ._

Γεμάτη ... αγωνίες για τις «κλιματικές αλλαγές» και τους «περιβαλλοντικούς κινδύνους» ήταν η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία, που ολοκληρώθηκε χτες.

Ετσι, απευθυνόμενος προχτές σε πολιτικούς ηγέτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και φοιτητές στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε στην ανάγκη δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας τους φόβους της αμερικάνικης κυβέρνησης για την «παγκόσμια οικονομία» αλλά και τις «πιθανές καταστροφικές συνέπειες» που μπορεί να προκληθούν ακόμα και στην «διατροφική αλυσίδα». Σ' αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι πρέπει να μειωθεί η «εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Φυσικά, το μόνο που αναζητούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές είναι νέα πεδία διοχέτευσης υπερσυσσωρευμένων μονοπωλιακών κερδών. Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα στα οποία οι ΗΠΑ κατέληξαν το Σάββατο από κοινού με την Κίνα (δεύτερο σταθμό της περιοδείας Κέρι), για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, μείωση αυτοκινήτων που εκπέμπουν ρύπους, αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας κτλ. Μέτρα δηλαδή που στον έναν ή στον άλλο βαθμό θα στηρίξουν την κερδοφορία επιχειρηματιών σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία (όπου π.χ. τα τελευταία χρόνια στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος» λανσάρονται οχήματα πιο «φιλικά» προς την ατμόσφαιρα όπως τα υβριδικά), οι λεγόμενες εναλλακτικές μορφές ενέργειας κτλ.

ΗΠΑ και Κίνα εκτιμάται ότι είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη και εμφανίζονται τώρα να «ηγούνται» μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Βεβαίως, ο Κέρι ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον Ειρηνικό τονίζοντας πως η σταθερότητα στην περιοχή εξαρτάται από το αν θα επιτευχθεί ένας «δεσμευτικός» κώδικας συμπεριφοράς. Ο οποίος, όπως εξήγησε, θα επιτρέψει στις χώρες να προβάλλουν ειρηνικά τις διεκδικήσεις τους στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Μεταξύ άλλων, στην Ινδονησία ο Κέρι είχε συνάντηση και με το Βιετναμέζο ΓΓ της ASEAN Λε Λουόνγκ Μινχ.

  • Στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ελευθερία στο ίντερνετ και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε ο Κέρι σε 40λεπτη «συνομιλία» μέσω ίντερνετ που είχε στο Πεκίνο το Σάββατο με «μπλόγκερς». «Χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους για να ασκηθεί ώθηση σε κατεύθυνση που η Κίνα (ήδη) θέλει, δεν είναι αφέλεια;» σχολίασε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Σουνουίνγκ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Πεκίνο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Τζον Κέρι(2023-07-18 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» του Πεκίνου με αφορμή την επίσκεψη Σέρμαν(2021-07-27 00:00:00.0)
Επίσκεψη Κέρι στις Φιλιππίνες(2016-07-28 00:00:00.0)
Η Ουάσιγκτον βλέπει «υπονόμευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών»(2015-05-22 00:00:00.0)
Οικοδομούν «νέο μοντέλο» στις σχέσεις τους(2014-02-15 00:00:00.0)
Οικοδομούν «νέο μοντέλο» στις σχέσεις τους(2014-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ